Maak je browser nog beter met extensies en add-ons

Door: Robbin Ooijevaar | 21 november 2016 14:22

How To

In de meeste browsers zijn één of meer uitbreidingen geïnstalleerd. Deze heten plug-ins, extensies, invoegtoepassingen of hebben een andere naam. De uitbreidingen voegen een functionaliteit toe, bijvoorbeeld om advertenties te blokkeren of sneller te zoeken. In dit artikel lees je hoe je de uitbreidingen vindt in je browser en hoe je ze eventueel uitschakelt.

Stap 1: Safari

Om extensies in Safari te zetten, klik je na het openen linksboven in de menubalk op Safari. Vervolgens klik je op Safari-extensies. Je wordt nu naar de website van Apple gestuurd, waar je de extensie kan kiezen die je wil installeren. Apple zet alleen extensies op haar website die door het bedrijf zelf zijn goedgekeurd, dus je hoeft je geen zorgen te maken over de betrouwbaarheid van de genoemde extensies. Lees ook:De naam van je favorieten aanpassen in Safari in OS X.

Om je extensies te beheren, navigeer je naar Safari / Voorkeuren (sneltoets: Cmd + ,) Onder het kopje Extensies zie je een overzicht van de extensies die je hebt geïnstalleerd.

Safari heeft ook een mooie lijst add-ons.

Stap 2: Firefox

Open Firefox en druk op de Alt-toets om het basismenu te activeren. Klik op Extra / Add-ons. Je vindt je uitbreidingen bij Extensies en Plug-ins. Begin bij Extensies en neem de lijst aandachtig door. Als je een onderdeel niet herkent, zoek dan in Google op de naam van de uitbreiding. Zo kom je snel te weten of het veilig is om een uitbreiding uit te schakelen. Deze tip geldt ook voor alle andere browsers. Extensies kun je uitschakelen of verwijderen. Doe dit laatste uiteraard alleen als je zeker weet dat je de uitbreiding niet nodig hebt. Voor sommige wijzigingen moet je Firefox even sluiten en weer opnieuw starten. Als je de lijst bij Plug-ins bekijkt, valt meteen op dat je deze meestal niet kunt uitschakelen of verwijderen. Kies voor de optie Nooit activeren om een plug-in de mond te snoeren.

In Firefox vind je alle uitbreidingen terug bij Extensies en Plug-ins.

Stap 3: Chrome

Start Chrome, klik rechtsboven in beeld op de drie liggende streepjes en kies Instellingen / Extensies. Je kunt ook het adres chrome://extensions intypen in de adresbalk. De lijst met aanwezige uitbreidingen verschijnt in beeld. Klik onder een uitbreiding op Details voor meer informatie. Verwijder het vinkje bij Ingeschakeld om een uitbreiding tijdelijk te deactiveren. Met het prullenbak-pictogram verwijder je de extensie uit de browser.

De uitbreidingen van Google Chrome heten extensies en worden getoond in één overzicht.

0 Reactie(s) op: Maak je browser nog beter met extensies en add-ons

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.