Zo los je een aantal vervelende dingen in OS X op

Door: Chwhynny Overbeeke | 01 april 2016 07:21

How To

OS X El Capitan is een gebruiksvriendelijk en handig besturingssysteem, maar heel soms kom je wat vervelende dingen tegen die je liever anders zou hebben. Hier bespreken we er een aantal en laten we zien hoe je ze op kunt lossen.

Bevestigingen overslaan

Als je een bepaalde actie uitvoert, zoals bijvoorbeeld het verwijderen van een bestand of het wijzigen van een instelling, kan het prettig zijn om je keuze te moeten bevestigen zodat je niet per ongeluk met iets akkoord gaat wat niet de bedoeling is. Maar het kan ook dat je het vervelend vindt om steeds van alles te moeten bevestigen. In dat geval kun je deze stap overslaan door de Option-toets ingedrukt te houden terwijl je een bepaalde actie uitvoert. Lees ook: Raak minder snel afgeleid in OS X met HazeOver.

Standaardapps aanpassen

Sommige bestandstypes open je het liefst standaard in een bepaalde app. Om te kiezen in welk app het bestand geopend moet worden moet je op een bestand van het type in kwestie klikken en op Command+I drukken. Klik op Open met en kies een app uit de lijst die tevoorschijn komt. Klik vervolgens op Wijzig alle om voortaan alle bestanden van dit type standaard in deze app te openen.

Standaardlocatie aanpassen

Als je de Finder opent krijg je meteen al je bestanden te zien. Maar als je vaak vanuit een bepaalde map werkt is het misschien handiger om vanaf die locatie te beginnen wanneer de Finder geopend wordt. Dit kan door in het Finder-menu op Voorkeuren te klikken en onder Toon in nieuwe Finder-vensters de gewenste map te selecteren.

Een Windows-toetsenbord gebruiken

Een Windows-toetsenbord heeft niet dezelfde toetsen als een Mac toetsenbord. Zo ontbreken de Option-toets en de Command-toets. Gelukkig is het mogelijk om in de opties aan te passen hoe de Ctrl-, Alt- en Windows-toetsen op het Windows-toetsenbord zich moeten gedragen. Ga hiervoor naar Systeemvoorkeuren > Toetsenbord > Toetsenbord en kies de taken die je aan de toetsen wilt toekennen.

Tips voor een overvol Dock

Het kan gebeuren dat het Dock te vol komt te staan en je moet gaan snoeien. Een handige tip is om vrijwel alleen apps in het Dock te laten staan waar je bestanden naartoe wilt verslepen. Andere apps zijn namelijk toch supersnel te openen met Spotlight. Om een app van het Dock te verwijderen hoef je het alleen maar omhoog te slepen totdat de tekst Verwijder wordt weergegeven.

0 Reactie(s) op: Zo los je een aantal vervelende dingen in OS X op

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.