Zo kun je zien of je nog genoeg ruimte op je Mac hebt

Door: Chwhynny Overbeeke | 17 september 2015 08:49

How To

Wat moet je doen als je niet weet hoeveel ruimte je nog vrij hebt op je Mac en je van plan bent om een groot bestand te downloaden of een programma te installeren dat veel ruimte in beslag neemt? Hier leggen we uit hoe je kunt zien of je nog genoeg ruimte vrij hebt op je Mac.

Harde schijven en SSD's worden alsmaar groter, en daarom denken we er vaak niet bij na als we iets groots downloaden of installeren. Maar op een gegeven moment komt je schijf toch vol te staan. Laten we eens kijken hoe je er in OS X achter kunt komen hoeveel ruimte er op je schijf vrij is, en wat het meeste ruimte in beslag neemt. Lees ook: WhatSize - Eenvoudig bestanden van je schijf wissen.

Over deze Mac gebruiken

Ga naar de menubalk en klik op het Apple icoon. Selecteer Over deze Mac, klik op Meer info en navigeer naar het tablad Opslag.

Vervolgens krijg je een overzicht te zien van de opslag op je systeem en externe opslagapparatuur die aan je Mac gekoppeld is. In dit overzicht kun je de de totale opslagruimte per schijf, gebruikte ruimte, vrije ruimte en gebruikte ruimte per bestandscategorie zien. Elke categorie heeft zijn eigen kleur.

Onder de categorie Overige vallen persoonlijke documenten, cache, gecomprimeerde bestanden, plug-ins enzovoorts. Daarom zal deze categorie waarschijnlijk het meeste ruimte in beslag nemen.

De Finder gebruiken

Je kunt er ook via de Finder achter komen hoeveel vrije ruimte er op je Mac beschikbaar is.

Als je altijd vanuit de Finder een overzicht wilt kunnen zien van de vrije ruimte op je Mac, ga dan een nieuw Finder venster en klik op Weergave > Toon statusbalk. Vervolgens kun je zien hoeveel items er in de huidige map staan. Als je een map bekijkt die op je harde schijf staat kun je ook zien hoeveel ruimte er vrij is.

Schijfhulpprogramma gebruiken

OS X heeft een Schijfhulpprogramma waarmee je de vrije ruimte op je Mac kunt bekijken. Klik op het vergrootglas icoon in de rechterbovenhoek van het scherm om Spotlight te openen en typ Schijfhulpprogramma in het zoekveld. Druk vervolgens op Enter om het programma te laden.

Selecteer in de linkerkolom de schijf waarvan je wilt weten hoeveel ruimte erop beschikbaar is. Rechtsonderaan zul je de volledige capaciteit van je schijf zien staan, samen met de vrije ruimte, gebruikte ruimte en het totale aantal bestanden dat zich op de schijf bevindt.

0 Reactie(s) op: Zo kun je zien of je nog genoeg ruimte op je Mac hebt

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.