Zo kun je Time Machine sneller laten back-uppen

Door: chwhynny-overbeeke | 01 december 2017 11:00

How To

Time Machine is een handige back-up functie die op je Mac op de achtergrond draait. Dit gaat soms echter vrij traag. Hier laten we zien hoe je Time Machine sneller kunt laten back-uppen met behulp van de Terminal.

Time Machine zorgt ervoor dat je altijd een up-to-date back-up van je bestanden hebt, door op de achtergrond alles te back-uppen. Op die manier kun je alles weer netjes terugzetten, mocht er met je computer iets verkeerd gaan.

Back-up proces

Alleen bestanden die nieuw zijn of waar iets aan veranderd is, worden (opnieuw) geback-upt. Time Machine doet er echter lang over om alles te back-uppen als je veel verschillende bestanden tegelijk op je Mac zet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een grote lading vakantiefoto’s of muziekbestanden.

Dat komt doordat Time Machine is ingesteld om zo weinig mogelijk systeembronnen in beslag te nemen. Dat wil zeggen dat Time Machine laag op de prioriteitenlijst staat qua CPU-toekenning. Gelukkig kun je er met behulp van de Terminal voor zorgen dat het back-uppen sneller verloopt door Time Machine te optimaliseren.

Terminal gebruiken

Je kunt de Terminal gebruiken om de lage CPU-prioriteit aan te passen. Ga naar Programma’s > Hulpprogramma’s > Terminal en typ het volgende commando, en druk op Enter:

sudo sysctl debug.lowpri_throttle_enabled=0

Het gebruik van het sudo commando vereist dat je je wachtwoord invoert. Hiermee ken je een hogere prioriteit toe aan het back-up proces van Time Machine.

Over het algemeen is de lagere CPU-prioriteit beter, omdat zwaardere programma’s dan voorrang krijgen en sneller zullen werken. De aller zwaarste programma’s zullen alsnog voorrang krijgen ten opzichte van Time Machine, ook al heb je de prioriteit verhoogd. Maar als je snel veel nieuwe bestanden wilt back-uppen, kun je dus het bovenstaande commando gebruiken om het proces te versnellen.

Wil je de prioriteit weer naar de standaardinstelling terugzetten, dan kun je dit doen door in de Terminal het volgende commando te typen en op Enter te drukken:

sudo sysctl debug.lowpri_throttle_enabled=1

0 Reactie(s) op: Zo kun je Time Machine sneller laten back-uppen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.