Zo kun je autocorrectie uitschakelen in macOS

Door: Chwhynny Overbeeke | 26 maart 2017 08:00

How To

Iedereen maakt weleens typfouten of spelfouten. Het macOS besturingssysteem heeft automatische spelcontrole en autocorrectie, waarmee je foutjes meteen automatisch gecorrigeerd worden. Niet iedereen vindt dit echter prettig. Hier laten we zien hoe je autocorrectie kunt uitschakelen.

Voor sommige mensen is autocorrectie een uitkomst. Je kunt lekker onbezorgd doortypen, en als je dan een foutje maakt wordt het vanzelf gecorrigeerd. Maar niet iedereen is hiervan gediend. Lees ook: Veilig bestanden verwijderen in OS X en macOS.

Vooral als je regelmatig bepaalde woorden of namen gebruikt die niet in het woordenboek van macOS staan, worden dingen soms niet op de juiste manier gecorrigeerd, of gecorrigeerd wanneer er geen foutje in stond.

Sinds OS X Lion heeft Apple de autocorrectie functie die al lange tijd op de iPhone beschikbaar was ook op de Mac mogelijk gemaakt. Standaard is deze functie ingeschakeld. Woorden die gecorrigeerd zijn worden gemarkeerd met een blauwe stippellijn. Als je er vervolgens op klikt, wordt de correctie van dat ene woord ongedaan gemaakt.

Gelukkig kun je de autocorrectie functie ook uitschakelen. Hierbij kun je kiezen uit twee mogelijkheden: De functie geheel uitschakelen, of alleen gedeeltelijk uitschakelen.

Autocorrectie geheel uitschakelen

Om de autocorrectie helemaal uit te schakelen, moet je naar de Systeemvoorkeuren gaan en op Toetsenbord klikken. Ga naar het tabblad Tekst en haal het vinkje weg bij de optie Corrigeer spelling automatisch.

Voortaan zal je spelling niet meer door het besturingssysteem gecorrigeerd worden. Dus let daarna wel goed op je spelling!

Autocorrectie gedeeltelijk uitschakelen

Je kunt er ook voor kiezen om de functie slechts gedeeltelijk uit te schakelen. Dit betekent dat je tijdens het bewerken van een bepaald document (zoals bijvoorbeeld in Pages of Notities) ervoor kunt kiezen om voor dat ene document de autocorrectie functie uit te schakelen. Als je daarna aan een ander document gaat werken, is autocorrectie nog gewoon ingeschakeld.

Om deze manier van uitschakelen te gebruiken, moet je het document in kwestie openen en naar de menubalk van de app waarin het document geopend is gaan. Klik in het menu op Wijzig > Spelling en grammatica en haal het vinkje weg bij de optie Corrigeer spelling automatisch.

In dit document zal je spelling dan niet meer gecorrigeerd worden.

0 Reactie(s) op: Zo kun je autocorrectie uitschakelen in macOS

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.