Zo gebruik je je iPad als digitaal fotoboek

Door: Martin Gijzemijter | 21 oktober 2014 10:44

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

Foto's op je iPad zien er dankzij de hoge resolutie van het Retina-scherm doorgaans fantastisch uit. Wil je die foto's aan iemand laten zien, dan moeten ze natuurlijk wel op je iPad staan én een beetje handig te presenteren zijn. Hoe doe je dat precies?

In deze cursus laten we je verschillende manieren zien waarop je foto's makkelijk op je iPad kunt krijgen, zodat je ze altijd bij je hebt om aan anderen te laten zien. Vervolgens laten we je ook zien hoe je die foto's zo mooi mogelijk kunt presenteren, zodat je niet door je halve collectie heen hoeft om foto's van die ene vakantie te tonen.

Opslag en back-up

Voordat we van wal steken met allerlei tips om zoveel mogelijk foto's op je iPad te krijgen, even een momentje van bezinning. Want het is goed om je bewust te zijn van het feit dat foto's behoorlijk wat ruimte in beslag kunnen nemen. Nu zullen we in deze cursus ook bespreken hoe je die ruimte kunt beperken, maar dan nog is het goed om je te realiseren dat als je echt duizenden foto's op je iPad wilt gaan zetten, dat alleen handig is als je een iPad hebt die daar ook de ruimte voor heeft (dus geen instapmodel met 16 GB, want je wilt vast ook nog apps kunnen installeren). Daarnaast is het verstandig om ervoor te zorgen dat je elders nog een reservekopie hebt van al je foto's. Immers, als je iPad kapot gaat, gestolen wordt of je verliest hem, dan zou je al je foto's kwijt zijn en dat risico wil je niet lopen.

Je iPad is ideaal voor de opslag van foto's, maar denk om de opslagcapaciteit.

iCloud

Verreweg de makkelijkste manier om foto's van je desktop-pc en iPhone op je iPad te krijgen, is met behulp van iCloud. Wanneer je iCloud inschakelt op zowel je iPhone als je iPad, worden foto's die je op je iPhone maakt automatisch op je iPad gezet. Heb je ook een Mac en log je daar ook in op iCloud met hetzelfde Apple ID? Dan worden foto's die je vanaf je camera importeert in iPhoto óók automatisch op je iPad gezet.

Limiet aan opslagruimte is er niet, maar een nadeel is wel dat de foto's maximaal 30 dagen worden bewaard óf alleen de laatste 1000 (afhankelijk van welke limiet je eerst bereikt). Dus je moet de foto's nog wel zelf verplaatsen naar een permanente map op je iPad als je ze langer dan deze periode beschikbaar wilt hebben. Uiteraard werkt dit alleen als je verschillende Apple-apparaten hebt.

iCloud helpt je foto's naar je iPad kopiëren zonder dat je daarover hoeft na te denken.

Andere clouddiensten

Heb je alleen een iPad en verder geen Apple-apparaten of vind je de beperkingen van de automatische iCloud-synchronisatie niet prettig, dan kun je overwegen om andere clouddiensten te gebruiken voor het overzetten van foto's. Het maakt niet uit welke clouddienst je gebruikt, het principe is overal hetzelfde. Je installeert eerst de app (bijvoorbeeld Dropbox) op je desktop én op je iPad en eventueel op een smartphone waar je foto's mee schiet.

Vervolgens kopieert je foto's vanaf je harde schijf/fotokaartje of welke andere bron je ook gebruikt naar een map die je hebt aangemaakt in de clouddienst. Nu heb je je foto's altijd en overal beschikbaar, óók op je iPad, zonder dat dit opslagcapaciteit kost. Nadeel is uiteraard wel dat je internet nodig hebt op het moment dat je je foto's wilt benaderen.

iCloud te beperkt? Gebruik dan een andere clouddienst, dat scheelt je nog opslagcapaciteit ook.

NAS

Een andere optie die je opslagruimte bespaart, is het gebruik van een NAS. NAS staat voor Network Attached Storage en betekent dus letterlijk dat je ergens opslagruimte hebt die je binnen het netwerk (en met wat instellingen ook daarbuiten) kunt benaderen. Een mooi voorbeeld zijn de NAS-systemen van Synology.

Hiervoor is ook een app voor de iPad beschikbaar, zodat je de foto's vanaf je NAS rechtstreeks op je iPad kunt tonen. Ook hier geldt wel dat je internet nodig hebt om de foto's te bekijken.

Een NAS is een handige manier om foto's extern te bewaren en tóch altijd op je iPad te hebben, zolang je internet hebt.

1 Reactie(s) op: Zo gebruik je je iPad als digitaal fotoboek

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 22 oktober 2014 08:25 boudeman
  Voor iemand die de Windows-sortering als maatstaf neemt (intelligent, dus foto 1, foto 2 en dan pas bijvoorbeeld foto 127) zijn de sorteer mogelijkheden van Apple een ramp. Gelukkig is er de Photo Manager Pro app die deze sortering kan toepassen. De positieve toon waarmee over mirroring via de Apple TV gesproken wordt, deel ik niet. De app moet er namelijk voor geschikt zijn, en dat zijn er maar een beperkt aantal.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.