Zo gebruik je aptX in macOS

Door: Lub Snoek | 19 juni 2018 10:25

Muziek downloaden: header-afbeelding
How To

Met aptX kun je muziek in hogere kwaliteit naar een draadloze speaker of koptelefoon sturen via bluetooth. Hoewel iOS deze codec (nog) niet ondersteunt, kun in macOS wel aptX gebruiken. Je moet het alleen wel even aanzetten. Hier lees je hoe je aptX in macOS gebruikt.

Eerst een stukje achtergrond: aptX is een codec van Qualcomm waarmee een geluidsbestand wordt gecomprimeerd alvorens het naar een speaker of koptelefoon wordt gestuurd. Het bijzondere is dat een groot deel van de kwaliteit behouden blijft, terwijl de codec minder data vereist. In de loop der jaren heeft deze codec zijn weg gevonden naar de draadloze wereld van bluetooth. De techniek werkt echter alleen als zowel de muziekbron als ontvangende speaker aptX ondersteunen.

Bluetooth Explorer

Standaard maakt macOS gebruik van de standaardcodec SBC. Om te forceren dat je Mac gebruikmaakt van aptX, moet je de ontwikkellaarstool Bluetooth Explorer downloaden. Ontwikkelaars kunnen de tool vinden op deze pagina van Apple, als onderdeel van de toolkit voor Xcode. Nadat je je hebt ingeschreven als ontwikkelaar, kun je de toolkit met daarin Bluetooth Explorer gratis downloaden. Geen zin om je in te schrijven? Op deze pagina vind je een Dropbox-link met het programma.

aptX

Nadat je Bluetooth Explorer hebt geopend, klik je boven in de werkbalk op Tools. Klik vervolgens op Audio Options. Vink nu de optie Force use of aptX aan. Sluit nu Bluetooth Explorer en start je Mac opnieuw op.

Nadat je Mac weer is opgestart, verbind je je Mac met de speaker of koptelefoon die aptX ondersteunt. Je kunt eenvoudig controleren of je ook daadwerkelijk aptX gebruikt. Houdt de optie-toets (alt) ingedrukt en klik op het bluetooth-icoon boven in je werkbalk. Navigeer naar het verbonden apparaat en er zal een venster verschijnen met gedetailleerde informatie over de desbetreffende verbinding. Bij Used codec zie je nu staan: aptX.

1 Reactie(s) op: Zo gebruik je aptX in macOS

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 30 oktober 2019 12:14 whaha
    Alleen gebruik ik meerdere headsets. Een met aptX en een zonder. Kun je die naast elkaar gebruiken?
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.