Zelf toetsencombinaties maken in OS X El Capitan

Door: Chwhynny Overbeeke | 07 maart 2016 14:24

How To

In OS X El Capitan is het mogelijk om zelf toetsencombinaties toe te kennen aan menucommando's van apps. Hier leggen we uit hoe je dit kunt doen.

Het kan gebeuren dat een toetsencombinatie die in de meeste apps hetzelfde resultaat oplevert anders reageert in een bepaalde app. Dan kan het een goed idee zijn om er een andere toetsencombinatie aan toe te kennen om verwarring te voorkomen. Of misschien is er een toetsencombinatie die je zelf handig vindt en daarom graag wilt gebruiken. Lees ook: Sneltoetsen voor tabbladen en bladwijzers aanpassen in Safari 9.

Hier leggen we uit hoe je in OS X El Capitan je eigen toetsencombinaties kunt toekennen. Dit is echter alleen mogelijk voor bestaande menucommando's, en niet voor algemene acties zoals bijvoorbeeld het laden van een app.

Toetsencombinaties aanmaken

Ga naar Systeemvoorkeuren > Toetsenbord. Klik vervolgens op Toetscombinaties en kies Toetscombinaties voor programma's. Klik op + en kies Standaard.

Onder Programma kun je een app kiezen, of klik op Alle programma's als je een toetsencombinatie wilt gebruiken voor een commando dat in meerdere apps voorkomt. Kun je de gewenste app niet vinden, klik dan op Andere en navigeer naar de app in kwestie. Het kan ook dat een bepaalde app geen ondersteuning biedt voor het toekennen van toetsencombinaties.

Bij Menunaam moet je het menucommando invullen waarvoor je een toetsencombinatie wilt aanmaken. Zorg dat je de naam van het commando precies zo invoert als deze in de app wordt weergegeven, inclusief lees- en weglatingstekens, anders werkt het niet.

Bij Toetscombinatie moet je de gewenste toetsencombinatie invoeren. Dit doe je door in het menuveld te klikken en de toetsen op de gewenste manier in te drukken.

Klik op + om de toetsencombinatie aan de lijst toe te voegen. Om een toetsencombinatie te verwijderen moet je op - klikken. Sluit alle apps die eventueel open staan af en laad ze opnieuw om de nieuwe instellingen toe te passen.

Dubbele combinaties

Als je een toetsencombinatie kiest die al aan ander commando of een andere app is toegekend, zal deze niet werken. Zoek dan het menucommando op waaraan deze toetsencombinatie is toegekend, en ken er een andere combinatie aan toe. Je het kunt onder Systeemvoorkeuren > Toetsenbord > Toetscombinaties zien als je met een conflicterende combinatie te maken hebt als er een geel waarschuwingssymbool naast staat. In dat geval zul je op de toetsencombinatie moeten klikken om de nodige wijzigingen aan te brengen.

0 Reactie(s) op: Zelf toetsencombinaties maken in OS X El Capitan

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.