Xcode 4 doet denken aan Windows Vista

Door: mike-keller | 30 maart 2011 12:30

Nieuws

Apple’s ontwikkeltoolset is niet meer wat het ooit geweest is. De grote update van Xcode naar versie 4 doet denken aan Windows Vista vanwege het enorme aantal zwakke plekken.

Sinds ik enkele dagen geleden kennis heb mogen maken met Apple’s nieuwe versie van de ontwikkeltoolset Xcode, kan ik niet anders dan concluderen dat vooral de zwakheden van de software beklijven. Na een tijdje met Xcode 4 gepuzzeld te hebben, overweeg ik sterk naar de vorige versie terug te keren. Hier volgen een aantal redenen waarom Xcode 4 wellicht als de Windows Vista van Apple IDE’s de geschiedenis in zal gaan.

Tráááág

Alle toeters en bellen van de nieuwe interface kennen een prijs. Ik geef toe dat mijn ontwikkelmachine geen snelheidsduivel is (ik vertrouw nog steeds op mijn antieke Core 2 Duo), maar Xcode 3 werkte duizelingwekkend snel vergeleken met de nieuwe versie. Wanneer ik nieuwe tabbladen of een van de side bars in Xcode 4 open (meer daarover later) zou er een aardige animatie te zien moeten zijn, ware het niet dat het tergend houterig gaat. Waar je voorheen met de druk van een knop de Debugging Console kon oproepen, moet je nu eerst een voorbijtrekkende animatie afwachten.

Resource veelvraat

Normaal gesproken hoor ik de ventilator in mijn MacBook Pro alleen hard werken wanneer ik een spel speel of een zware site met Flash bezoek. Nogmaals, ik weet dat mijn laptop niet meer de jongste is, maar ik zou toch code moeten kunnen tikken zonder dat iTunes zich in mp3’s verslikt? Misschien is de constante controle op fouten in de achtergrond de boosdoener – natuurlijk is dat een coole functionaliteit, maar weet iemand hoe je dit uit kunt zetten?

Instabiel

De crashes van Xcode 3 op mijn computer zijn in een paar jaar tijd op één hand te tellen. Maar in de drie dagen dat ik met Xcode 4 werkte, crashte de software minimaal één keer per dag. Nieuwe software kent altijd zijn nukken, maar dezelfde stabiliteitsproblemen van de Xcode 4 bèta blijven optreden, terwijl ik hoopte op wat verbeteringen in de uiteindelijke versie.

Werken in een enkel venster werkt niet altijd beter

Sommige elementen van de nieuwe user interface zijn geweldig. Een apart tabblad voor een implementatiebestand en een andere voor de corresponderende Interface Builder is iets prachtigs. Sommige dingen werken beter in een enkel venster, maar Apple is met deze fetisj zo ver gegaan dat er een hilarisch aantal zijbalken (zijbalken binnen zijbalken) ontstaan is. Een Interface Builder binnen Xcode is erg cool, maar waar de oude IB zijn eigen menubalk en toetscommando’s had, zijn deze nu verborgen in de zee van zijbalken in Xcode 4. Kijk maar eens naar onderstaand screenshot en je zult begrijpen welke chaos ik bedoel.

Normaal gesproken geef ik Apple het voordeel van te twijfel, maar ik worstel echt op allerlei manieren met Xcode 4. Daarbij heb ik het nog niet eens gehad over de functies uit versie 3 die ik niet in versie 4 kan terugvinden. Een goede, uitgebreide update van het Apple team zou echt wenselijk zijn. Tot die tijd ben ik blij dat de Apple Developer Connection nog Xcode 3 als download aanbiedt.

0 Reactie(s) op: Xcode 4 doet denken aan Windows Vista

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.