Wrap-up: De beste navigatie apps

Door: Robin Smit | 16 mei 2013 11:40

iPad

De afgelopen zes weken zijn we met de auto het land in getrokken om zes verschillende navigatie-apps voor de iPhone te testen. Onze bevindingen heb je wekelijks kunnen lezen, maar we hebben ze hier nog even kort voor je opgesomd.

Tijdens onze test hebben we de apps Apple Maps, TomTom, Google Maps, Navigon, GPS Navigatie 2 van Skobbler en Waze aan de tand gevoeld. Wat direct opviel is dat elke app wel iets uniek te bieden heeft en het hierdoor moeilijk is om een bepaalde app per definitie het beste te noemen. Onze persoonlijke voorkeur gaat uit naar naar TomTom, aangezien deze app erg duidelijk en uitgebreid is. Hier betaal je echter wel voor en misschien bieden apps zoals Google Maps of Waze dan wel meer waar voor je geld.

Apple Maps

Apple Maps is een navigatie-app die in de basis redelijk eenvoudig is, maar toch enkele leuke extra’s biedt, zoals gratis file-informatie en spraakbesturing. Helaas is deze laatste functie nog niet geoptimaliseerd voor gebruik in Nederland. Zowel de interface van de app als de aanwijzingen die worden gegeven zijn strak en eenvoudig. Dit zorgt voor een goed overzicht, maar Apple heeft deze eenvoud in bepaalde gevallen iets te veel voor functionaliteit en duidelijkheid laten gaan. Doordat Apple Maps ook nog steeds te kampen heeft met problemen wat betreft het vinden van locaties willen we je aanraden deze app nog even links te laten liggen totdat alle fouten eruit zijn gehaald.

2 sterren

Platform: iPad, iPhone

Prijs: Gratis

Online/Offline: Online

TomTom

TomTom is een van de meest uitgebreide navigatie-apps die beschikbaar is voor smartphones. Onder andere de mogelijkheid om uitgebreid routes te plannen, de duidelijke audiovisuele aanwijzingen en optionele file- en flits-informatie maken van deze app een goede keuze voor iedereen die er zeker van wil zijn, zo snel mogelijk op de juiste bestemming aan te komen. Helaas zijn zowel de app als de extra diensten die TomTom aanbiedt behoorlijk aan de prijs. Zo zijn file- en flits-informatie in verschillende apps ook gratis beschikbaar. Ben je echter op zoek naar een betrouwbare navigatie-app dan kunnen we TomTom zeker aanraden.

4 sterren

Platform: iPad, iPhone, Android

Prijs: Vanaf € 49,99 (extra diensten vanaf € 1,79 per maand)

Online/Offline: Offline

Download TomTom in de AppStore of op Google Play

iOS: Benelux West-Europa Europa

Android: Benelux West-Europa Europa

Google Maps

Google Maps is een app die in de essentie veel weg lijkt te hebben van de grote concurrent, Apple Maps. Toch weet de app beter te overtuigen door de goede vindbaarheid van locaties, strakkere interface en extra diensten zoals de ingebouwde OV-planner. De gesproken aanwijzingen in de app waren duidelijk, maar helaas vaak niet compleet. Dit wordt gelukkig gecompenseerd met duidelijke visuele aanwijzingen waarmee je niet snel de verkeerde afslag zal nemen.

3.5 sterren

Beschikbaar voor: iPhone, Android

Getest op: iPhone

Prijs: Gratis

Online/Offline: Online

Download Google Maps in de AppStore of op Google Play

Navigon

Navigon is een uitgebreide navigatie-app die beschikbaar is voor verschillende regio’s. Een groot voordeel hierbij is dat je zelf kunt bepalen welke landen je wenst te installeren in de app. Hiermee bespaar je kostbare ruimte op je telefoon of tablet. Wat betreft het uiterlijk voelt de app wat verouderd en rommelig aan in vergelijking met de eerder geteste apps. Toch weet de app je duidelijk van locatie A naar B te brengen met behulp van goede visuele- en gesproken aanwijzingen. Eventueel biedt de app veel extra’s die je tegen betaling kunt aanschaffen. Helaas riep dit bij ons sterk het gevoel op dat we een incompleet product hadden aangeschaft.

3.5 sterren

Platform: iPad, iPhone, Android, Windows Phone

Getest op: iPhone

Prijs: Vanaf € 39,95 (extra diensten vanaf € 4,49)

Online/Offline: Offline

Download Navigon in de AppStore, op Google Play of in de Windows Marketplace

iOS: Benelux Europa

Android: Benelux Europa

Windows Phone: Europa

GPS Navigatie 2 - Skobbler

GPS Navigatie van Skobbler is een relatief goedkope navigatie-app die je de keuze geeft om kaarten online of offline te gebruiken. De lage prijs kan in veel aspecten van GPS Navigatie 2 worden teruggezien. Zo zijn de kaarten niet perfect, is de gesproken navigatie minder dan duurdere apps en zijn er kanttekeningen te plaatsen bij de interface van de app. Dit wil echter niet zeggen dat Skobbler een slechte app is. De app biedt je namelijk iets minder dan bijvoorbeeld TomTom of Navigon, maar kost ook een stuk minder. Wil je dus niet te veel geld uitgeven aan een navigatie-app, maar toch ondersteuning onderweg hebben dan kan het geen kwaad om deze app een kans te geven.

3 sterren

Platform: iPhone, iPad

Getest op: iPhone

Prijs: Vanaf € 1,79 (extra diensten vanaf € 2,69)

Online/Offline: beide

Download GPS Navigatie 2 - Skobbler in de AppStore

Waze

Waze is een gratis navigatie-app die voornamelijk draait om de community. De filosofie achter de app is dat je met Waze nooit alleen op de weg bent en dat merk je. Zo krijg je tijdens het rijden waarschuwingen voor files, flitsers en andere ongeregeldheden. De navigatie zelf van Waze is iets minder goed dan veel apps die we eerder hebben getest in deze reeks en dat is zeker iets dat je voor lief zou moeten nemen. Hier krijg je echter wel de de meest sociale navigatie-app voor terug.

3.5 sterren

Beschikbaar voor: iPhone, iPad, Android

Getest op: iPhone

Prijs: Gratis

Online/Offline: Online

Download Waze in de AppStore of op Google Play

0 Reactie(s) op: Wrap-up: De beste navigatie apps

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.