Wisbare ruimte vrijmaken in macOS Sierra

Door: chwhynny-overbeeke | 12 mei 2017 13:10

macOs Sierra
How To

macOS Sierra kan als je dat wilt bestanden automatisch naar iCloud uploaden wanneer je ruimte tekort komt op je apparaat. De ruimte die deze bestanden innemen is wisbare ruimte, die vervolgens zonder problemen kan worden vrijgemaakt. Hoe werkt dit?

Je kunt zien hoeveel wisbare ruimte er op je Mac staat door naar Over deze Mac > Opslag te gaan. Deze ruimte is nog niet beschikbaar, maar wordt pas vrijgemaakt wanneer er te weinig ruimte vrij is op je Mac.

Aangezien het hier om een nieuwe functie gaat, zitten er nog wat bugs in. Zo wordt vrije ruimte weleens als wisbare ruimte gemarkeerd terwijl dat niet klopt. Als je zelf ruimte vrijmaakt door een aantal grote bestanden te verwijderen, kan de wisbare ruimte toenemen terwijl de vrije ruimte zelfs afneemt.

Het gaat hier om een probleem met de rapportage. De functie zelf werkt echter wel, en je bestanden worden gewoon netjes naar iCloud geüpload en de wisbare ruimte wordt vervolgens gewoon vrijgemaakt.

Schijf controleren

Je kunt de wisbare ruimte ook handmatig vrijmaken, zodat je niet hoeft te wachten totdat de opslagruimte op je Mac bijna vol is. Hiervoor kun je het beste eerst je harde schijf op problemen controleren, aangezien het om een bug in macOS gaat.

Ga naar Programma's > Hulpprogramma's en selecteer Macintosh HD. Klik vervolgens in de knoppenbalk op Schijf-EHBO en kies Voer uit.

Wisbare ruimte vrijmaken

Worden er geen fouten gevonden? Dan kun je gewoon verder en de ruimte vrijmaken door je schijf te partitioneren.

Ga naar Programma's > Hulpprogramma's > Schijfhulpprogramma en selecteer je complete harde schijf. Klik in de knoppenbalk op Partitioneer en klik onder het taartdiagram op de + knop.

Vul onder Grootte het gewenste formaat in. Kies zo'n 90% tot 95% van de beschikbare vrije ruimte. Zorg dat je onder Structuur de optie Mac OS Uitgebreid (journaled) selecteert. Kies een passende naam en klik op Pas toe. Er wordt nu een nieuwe partitie aangemaakt. Vervolgens zal macOS Sierra de wisbare ruimte vrijmaken.

Als je daarna de partitie weer verwijdert, zal de gerapporteerde wisbare ruimte minder zijn. Ga hiervoor naar Programma's > Hulpprogramma's > Schijfhulpprogramma en selecteer de volledige harde schijf. Kies in de knoppenbalk Partitioneer en selecteer de partitie die je eerder hebt aangemaakt. Klik nu op de - knop en kies Pas toe.

1 Reactie(s) op: Wisbare ruimte vrijmaken in macOS Sierra

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 16 mei 2017 19:41 peijl
    Wat is de allerbeste antivirus free 2017, en waar kan ik de free of demo games spelen????


    Met de vriendelijke groeten
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.