WinLaunch: Brengt OS X Launchpad naar Windows

Door: Martin Gijzemijter Martin Gijzemijter | 28 augustus 2013 15:51

Mac

Of je nu fan bent van OS X of van Windows, over één ding zijn de meeste computergebruikers het wel eens: OS X Launchpad is een verdraaid handige manier om programma’s in te delen en te starten. Eigenlijk is het niets anders dan een implementatie van de interface van iOS (het besturingsprogramma van Apple’s draagbare apparaten), maar wellicht is het juist die eenvoud die het zo prettig maakt. Voor Windows-gebruikers is het nu ook mogelijk om gebruik te maken van Launchpad, met WinLaunch.

WinLaunch installeren

Uiteraard is WinLaunch geen programma dat is gemaakt door Apple, maar door een ontwikkelaar die de Launchpad-functionaliteit in Windows wilde zien. Wie het ontwikkelt maakt wat ons betreft dan ook niet uit, feit is dat het net zo goed werkt als Launchpad, en ook nog eens helemaal gratis te downloaden is. Klik op de optie Download bovenin en vervolgens op de grote downloadknop die verschijnt. Pak het gedownloade zipbestand uit en dubbelklik op WinLaunch.exe. Aan de hand van de kwaliteit van je videokaart selecteer je nu een grafische versie van WinLaunch. Nu is het programma gereed voor gebruik.

Wanneer je WinLaunch voor het eerst start, kies je een grafische variant.

Werken met WinLaunch

WinLaunch is net als LaunchPad een applicatie die niet altijd actief blijft. Zodra je buiten de kaders van het programma klikt, sluit het zichzelf af, zodat het uitsluitend behulpzaam is en niet irritant. Dat betekent echter wel dat het alleen goed werkt als je WinLaunch.exe naar de taakbalk sleept, zodat je het programma altijd binnen handbereik hebt. Of je gebruikt een toetsencombinatie, waarover later meer.

Wanneer je dit hebt gedaan en WinLaunch hebt gestart, zie je een leeg scherm. Door op de toets F te drukken op je toetsenbord, verschijnt er een kleiner venster waar je programma’s, mappen enzovoort naartoe kunt slepen. Die programma’s worden dan getoond als pictogrammen, zoals in LaunchPad.

Het programma werkt verder precies zoals zijn OS X-broertje. Je kunt pictogrammen over elkaar slepen om er een map van te maken, mappen hernoemen, enzovoort. Fraai is dat de functionaliteit nog iets verder gaat, want klik je op Edit onderin en vervolgens op een pictogram, dan kun je er nog een extra argument aan toevoegen zoals je bij een snelkoppeling kunt. Oftewel, OS X-functionaliteit, maar dan zéér geschikt voor Windows.

De app werkt precies zoals in OS X, maar dan net iets uitgebreider.

WinLaunch instellen

Tot slot kun je ook nog de werking van WinLaunch aanzienlijk aanpassen. Daarvoor klik je op het plusteken linksonder en vervolgens op Settings. In dit menu kun je talloze zaken aanpassen, waaronder de toetsencombinatie waarmee je het programma wilt activeren (mocht je geen pictogram op de taakbalk willen gebruiken), maar ook wat voor uiterlijk het geheel moet hebben, met een groot aantal leuke thema’s dat je kunt downloaden.

Ook zijn er extra instellingen te definiëren voor touchscreens en kun je de ondersteuning voor meerdere beeldschermen configureren. Als extra bonus voegt deze app ook nog de hot corners van OS X toe, waarmee je je muis kunt bewegen naar een hoek van het beeldscherm, om daarmee een bepaalde actie uit te voeren. Zo krijg je met WinLaunch echt het beste van twee werelden.

Met behulp van de instellingen kun je zelfs hot corners maken.

0 Reactie(s) op: WinLaunch: Brengt OS X Launchpad naar Windows

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.