Windows Phone blijft ongeschikt

© CIDimport

Windows Phone blijft ongeschikt

Geplaatst: 4 juni 2012 - 04:59

Aangepast: 16 november 2022 - 09:23

Redactie ID.nl

Ondanks een geweldige gebruiksinterface en het intuïtieve gebruik van de mogelijkheden van touch, blijft Microsofts Windows Phone 7.5 vooral gehinderd worden door gebrekkige zakelijke ondersteuning.

Ik weet Windows Phone 7.5 ‘Mango’ op waarde te schatten. De meesten van jullie die regelmatig mijn columns lezen zullen denken “Daar gaat hij weer, hij kiest weer de kant voor Microsoft.” Maar toch is dat in dit geval niet zo. Ik heb niet gezegd dat ik het goed vind. Ik zeg ook niet dat het beter is dan de iPhone. Ik zeg alleen dat ik het wel aardig vind. Dit is waarom ik het wel kan waarderen, maar er geen fan van ben.

Ik heb maanden geleden al aangekondigd dat ik mijn Android-smartphone zou inruilen voor een Windows Phone-toestel om te zien of het een werkelijk alternatief zou zijn voor zakelijk gebruik. Nu ik mijn telefooncontract heb kunnen vernieuwen met een nieuw toestel, heb ik gekozen voor de Nokia Lumia 710, een smartphone uitgerust met een 3,7 inch aanraakscherm en een 5 megapixel camera, LED-flash en HD-video. (Ik weet dat de Nokia Lumia 900 geavanceerder is, maar mijn operator T-Mobile biedt deze nog niet aan.)

Opboksen tegen koning iPhone

Mijn eerste dag met Windows Phone 7.5 was lastig omdat ik al een aantal jaar Android gewend ben (en altijd weigerde over te stappen op de iPhone). Mijn hoop was dat Android OS op een dag beter zou worden dan iOS, maar na enkele versies van het mobiele besturingssysteem te hebben meegemaakt, heb ik geconcludeerd dat Android niet op kan tegen het fijn gepolijste Apple-product. Het voordeel van de iPhone is niet zozeer het iOS-besturingssysteem en de aanverwante software, maar de het fysieke toestel met een geweldige foto- en videokwaliteit die ik geen andere telefoon heb zien nadoen. Misschien dat de Samsung Galaxy SIII het eerste Android-apparaat wordt dat met de iPhone kan wedijveren, maar ook deze telefoon was voor mij nog niet verkrijgbaar.

De Windows Phone 7.5 interface is bijzonder intuïtief, dus wat dat betreft was de overstap een fluitje van een cent. Toch vind ik de gebruiksinterface van Metro enigszins verwarrend omdat ik geen idee heb wat al die kleine tekens binnen de kleine cirkels betekenen, maar over het algemeen is Metro eenvoudig in gebruik. De instellingen zijn gemakkelijk te veranderen te configureren. Het vergt geen opleiding om het systeem te bedienen en er is sprake van ‘flow’ als het gaat om typografie en navigatie. Dit is een stuk sterker dan in de interface van Android.

Ik heb verschillende apps getest voor nieuws, weersinformatie en aandelenkoersen. Ik heb ook Skype gedownload en ermee gebeld naar een iPad. Het werkte allemaal fantastisch. Apple’s Facetime (helaas beperkt tot iOS en OS X) geeft weliswaar een beter beeld, maar misschien moet ik Apple iets kritischer onder de loep gaan nemen. De Zune-applicatie voor de pc om mee te synchroniseren naar de smartphone werkt prima, ook dankzij de intuïtieve benadering. Het is in mijn ogen veel beter dan iTunes, dat blijft aanvoelen alsof het enkel voor Mac is geschreven. Nu Microsoft afgelopen jaar zijn Zune-mediaspelers de nek om heeft gedraaid en er gezegd wordt dat de Zune-software ook gaat sneuvelen, hoop ik dat de opvolger van hetzelfde niveau blijft.

Efficiëntere voicemail

Wat ik ook kan appreciëren is de Windows Phone-functie voor visual voicemail, zodat ik direct kan zien wie een bericht achter heeft gelaten en niet per se alle berichten hoef af te spelen. (Ja, ik weet dat de iPhone dit al sinds 2007 heeft, maar Android heeft het nog niet.) Ik kan met één druk op de knop een voicemailbericht wissen of een persoon terugbellen. Kennelijk is deze functie afhankelijk van je operator, dus ik ben blij dat T-Mobile het in ieder geval ondersteunt.

Na het spelen met alle dingen voor de gemiddelde gebruiker, besloot ik de zakelijke kan van Windows Phone 7.5 te onderzoeken. Mijn eerste vraag was hoe Windows Phone verbonden kon worden met Exchange en Office 365, het platform dat ik gebruik voor zakelijke e-mail. Gelukkig ging dit eenvoudiger en sneller dan het ooit verliep via Android, mede dankzij de Exchange Autodiscover-connectiviteit. Het enige wat ik hoefde te doen, was het e-mailadres en bijbehorend wachtwoord op te geven.

Omdat zowel iOS als Android ondersteuning bieden voor Exchange ActiveSync, verwachtte ik geen verschil in het gebruik van Windows Phone met Exchange. Het eerste wat het mij vertelde was dat mijn nieuwe SharePoint-site gereed stond en ik deze kon benaderen vanuit de Office hub. Daarnaast vroeg de Lumia me om Lync 2010 te installeren, wat een geweldig programma is om informatie en communicatie te presenteren (alhoewel de mobiele versie geen ondersteuning biedt voor videoconferencing). Bingo! Dit is een groot voordeel van het gebruik van een mobiel OS dat afkomstig is van dezelfde fabrikant als mijn hosted Exchange en SharePoint.

Vergeleken met Android is de

een flinke verbetering, want hierin is de conversatieweergave standaard. Mijn contacten waren onmiddellijk zichtbaar, hetzelfde gold voor mijn kalender, instellingen en taken. Deze synchronisatie verliep zonder problemen, net zoals je eigenlijk mag verwachten.

Oudere e-mail snel kunnen vinden

Ik vind het prettig dat ik op de server in oudere e-mailberichten kan zoeken, iets dat ik niet kon in Android. Misschien ken je die situatie: Je zoekt naar een bepaald bericht, maar het is ouder dan de drie of vijf dagen retentietijd die je in je smartphone hebt ingesteld, dus het is niet beschikbaar. Gelukkig is dit geen probleem op Windows Phone (ik weet dat hetzelfde geldt voor iOS).

Een andere interessante instelling is de mogelijkheid om automatisch berichten te kunnen beantwoorden via een swipe (lees: veeg) over het scherm. Dit is geweldig om bijvoorbeeld snel een out-of-office bericht in te stellen wanneer je op vakantie gaat. Normaal zou je naar de Outlook Web App moeten om dit in te stellen, maar met Windows Phone gaat het een stuk sneller (op zowel Android als de iPhone is het niet mogelijk om direct een out-of-office reply in te stellen).

Kortom, het hele Windows Phone ‘better together’-concept krijgt van mij een dikke pluim.

Waarom kan ik dan toch moeilijk van dit systeem gaan houden? De reden ligt in de beperkte zakelijke ondersteuning.

Dikke minpunten

Windows Phone 7.5 ontbeert namelijk essentiële securityfunctionaliteit die bijna ieder bedrijf nodig heeft, waaronder ondersteuning voor on-device versleuteling en het op afstand kunnen uitzetten van de camera en browser; allemaal zaken die iOS en Android wel kunnen. Voor de bedrijven die ik spreek zijn dit breekpunten. Ik hoop van harte dat het toekomstige Windows Phone 8 ‘Apollo’ deze lacunes opvult en Windows Phone een nieuwe kans geeft op zakelijk gebied.


J. Peter Bruzzese schrijft voor zustersite Infoworld.com al jaren het Enterprise Windows-blog, waarin hij het gebruik van Windows binnen zakelijke omgevingen onderzoekt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten