Windows Phone 8 kruipt richting Windows 8

Door: kristian-van-tuil | 20 juni 2012 19:43

Nieuws

Windows Phone 8 schuift verder op richting Windows 8. Dankzij de 'Shared Windows Core' wordt synchronisatie vergemakkelijkt en kunnen apps worden gedeeld.

Microsofts Windows Phone programmamanager Joe Belfiore heeft vanavond tijdens het Windows Phone Summit in San Francisco de platformfunctionaliteit van het voorheen onder de codenaam Apollo schuil gaande mobiele besturingssysteem gepresenteerd.

Naast het concept rond de gedeelde Windows-basis die bestaat uit dezelfde native API-componenten voor bijvoorbeeld grafische, bestandssysteem- en netwerkfunctionaliteit, is het vooral de toevoeging van zakelijke ondersteuning die in het oog springt.

Verschil tussen pc's, tablets en smartphones wordt kleiner

Het gebruik van dezelfde Windows-kern kent volgens Belfiore zowel voor consumenten, ontwikkelaars als hardwarepartners vele voordelen. Zo wordt de keuze uit hardware vergemakkelijkt, komen er meer applicaties beschikbaar en verbetert de gebruikservaring.

Het efficiëntere ecosysteem maakt dat het overzetten van applicaties tussen Windows en Windows Phone “ongelooflijk eenvoudig" wordt. Zo gaat Windows Phone games draaien die native compatible zijn met het populaire DirectX-raamwerk. Bestaande applicaties voor Windows Phone 7.5 zullen binnen het vernieuwde Windows Phone gewoon bruikbaar blijven.

On-device encryptie en meer controle voor IT

Voor IT-beheerders wordt Windows Phone 8 aantrekkelijker om te gaan ondersteunen. “We hebben veel klachten gekregen van beheerders naar aanleiding van Windows Phone 7 en een aantal gaten gedicht", zegt Belfiore.

Het vernieuwde systeem biedt ondersteuning voor encryptie via Bitlocker, laat applicaties door IT installeren zonder tussenkomst van een applicatiewinkel en laat apparaten op dezelfde wijze beheren als pc's op afstand beheerd kunnen worden. Vanaf de lancering zullen Microsoft Office apps beschikbaar zijn en is de integratie met SharePoint verbeterd.

Geen beperkingen

Technisch gezien biedt Windows Phone 8 door de Shared Core ondersteuning voor 64 processorkernen. Hoewel telefoons volgens Belfiore in eerste instantie uitgerust zullen gaan worden met dualcore-chips is het in de toekomst toevoegen van cores aan cpu's door telefoonfabrikanten niet langer een probleem. Het huidige Windows Phone 7.5 biedt geen ondersteuning voor multicore. Ook wordt ondersteuning voor MicroSD-opslag toegevoegd.

Naast dat de resolutie omhoog gaat naar maximaal WXGA “720p+", krijgt Windows Phone 8 standaard de browser Internet Explorer 10 mee. Belfiore belooft twee keer snellere HTML5-ondersteuning en vier keer snellere ondersteuning voor JavaScript in vergelijking met de vorige versie van Windows Phone.

Nokia-apps worden gemeengoed

Naast dat Nokia NAVTEQ-kaarttechnologie (inclusief turn-by-turn navigatie en offline ondersteuning) standaard wordt, krijgt Windows Phone 8 een nieuwe 'Live Tile' Metro-interface, waarin gebruikers de grootte van hun tegels kunnen aanpassen. Ook worden extra API's toegevoegd aan het Tile-systeem, zodat ontwikkelaars bijvoorbeeld via de tegel van de app Nokia Drive routeinformatie kunnen weergeven.

Een opvallende aankondiging van Belfiore is ondersteuning van “de meest complete wallet-ervaring tot nog toe". Dankzij een Secure SIM-betaalsysteem kunnen gebruikers met een Windows Phone 8-toestel overal draadloos betalingen via gekoppelde credit- en debitbetaalkaarten doen, hun klantkaarten met zich meedragen en kortingsvouchers inwisselen.

Sneer richting Apple en Google

Volgens Belfiore biedt Apple niet dezelfde ondersteuning voor third-party aanbieders als Microsoft doet en heeft Google er niet verstandig aan gedaan het betaalverkeer via de NFC-chip van de telefoon zelf te laten doen. De programmamanager noemt het een groot nadeel voor gebruikers dat ze hierdoor niet zomaar van telefoon kunnen wisselen, iets wat met Secure SIM geen probleem zou zijn. Microsoft zou met mobiele operators in gesprek zijn om zo snel mogelijk Secure SIM's aan te bieden.

Hoewel Belfiore zijn aankondiging deed met behulp van een prototype Nokia dualcore-telefoon, benadrukte hij dat dit demotoestel niet bedoeld is om in massaproductie te gaan. Over de lancering van telefoons met het nieuwe besturingssysteem of de beschikbaarheid van een ontwikkelaarskit voor Windows Phone 8 werden geen mededelingen gedaan, behalve dat het mobiele OS ergens "dit najaar" gelanceerd zal worden.

'Huidige modellen krijgen geen upgrade'

Ook over achterwaartse compatibiliteit met bestaande Windows Phone 7-toestellen werd niet gerept, al weet techblog The Verge uit de mond van Microsofts Greg Sullivan op te tekenen dat het platform niet geschikt zal zijn voor bestaande hardware. Voor huidige Windows Phone 7-toestellen zal in ieder geval een 7.8 update met de vernieuwde Metro-interface beschikbaar komen.

0 Reactie(s) op: Windows Phone 8 kruipt richting Windows 8

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.