Windows Phone 7 is nu wel een alternatief

© CIDimport

Windows Phone 7 is nu wel een alternatief

Geplaatst: 7 november 2011 - 11:23

Aangepast: 13 december 2022 - 13:07

Redactie ID.nl

Mijn scepsis over Windows Phone 7 is verdwenen. Eindelijk begrijp ik hoe Microsoft zijn tegenstanders Apple en Google kan bestrijden. De mobiele oorlog is nog lang niet verloren.

Tot op heden was ik niet erg te spreken over Windows Phone 7. De opvolger van Windows Mobile beloofde gebruikers gouden bergen, maar wist zijn beloften niet waar te maken. Pas nu de 7.5 'Mango' update beschikbaar is gekomen, begrijp ik waarom Microsoft in Nederland tot oktober dit jaar gewacht heeft met een lokale Marketplace en de officiële introductie van telefoons op basis van het besturingssysteem. En ik zie nu ook in met welke strategie Microsoft Google's Android en Apple's iOS wil beconcurreren.

Windows Phone 7 was tot de introductie van Mango in veel opzichten een teleurstellend besturingsysteem. Het mobiele OS was qua zakelijke functionaliteit beduidend minder geavanceerd dan zijn voorganger Windows Mobile 6.5 en had moeite zich van Android en iOS te onderscheiden. Ook de hardware oogde tot voor kort niet bijzonder, met specificaties van toestellen die de middelmaat niet wisten te ontstijgen.

Liever laat dan nooit

In de Mango-update voor Windows Phone 7 - met versienummer 7.5 - heeft Microsoft een aantal cruciale verbeteringen doorgevoerd. Zo is de conversatieweergave verbeterd, de integratie met sociale netwerken verhoogd en zijn eindelijk multitasking en copy-pasten features toegevoegd die onbegrijpelijk genoeg niet in de eerste Windows Phone-versie verwerkt zaten. Deze veranderingen (en meer) maken dat Windows Phone 7.5 eindelijk een volwassen modern mobiel besturingssysteem genoemd mag worden.

Afgelopen weekend heb ik uitgebreid een HTC Radar op basis van Windows Phone 7.5 kunnen testen. Hoewel ik een aantal bedenkingen plaats bij de werking van bepaalde elementen van het besturingssysteem, heeft WP 7.5 de lakmoesproef doorstaan. Windows Phone 7.5 ziet er goed uit, doet wat je ervan verwacht en heeft potentie. Ik zal mijn iPhone 4 niet snel terzijde schuiven, maar Windows Phone 7 is niet langer de B-garnituur waar ik Symbian, Bada en Meego wel onder schaar.

Microsoft dringt Microsoft-diensten op

Toch blijven de onvolkomenheden van Windows Phone 7.5 belangrijk genoeg om te vermelden. Zo kan voor veel gebruikers de enorme hoeveelheid Microsoft-materieel storend werken. Ik noem de noodzaak van een Passport-account (Hotmail) om bij de Marketplace te kunnen, de Xbox-integratie, de standaard IE-browser, Bing Maps en de standaard Bing-zoekmachine. Met name de laatste functionaliteit - onlosmakelijk verbonden met de zoekknop op het toestel - is erg hinderlijk voor de 94 procent van de gebruikers die liever Google wil hebben. Microsoft staat het je niet toe om de zoekmachine of de standaard kaartapplicatie aan te passen. (Ook Apple (verplichting van iTunes) en Android (verplichting van een Google-account) hebben in mindere mate last van deze lock-in praktijken.)

Naast het gevoel volledig te worden overspoeld door Microsoft-propaganda, is het ook de interface die veel nieuwe gebruikers nog altijd irritatie kan opleveren. Zo maakt de Metro UI dat de tekst van titels en koppen in de menu's vaak niet volledig worden weergegeven. Soms kun je de volledige tekst pas lezen als je naar een volgende optie gaat, in andere gevallen krijg je de volledige tekst helemaal nooit te zien. Dit werkt erg storend.

Onoverzichtelijk

Een ander punt van de interface is de weergave van de applicaties en de instellingen in het zijmenu van WP7. Het hoofdmenu bestaat uit tiles (tegels) die je naar wens kunt configureren, maar wil je alle opties en applicaties hebben, dan moet je naar het menu rechts van dit scherm gaan. Dit menu is standaard prima, maar zodra je meer dan tien applicaties geïnstalleerd hebt staan, wordt het snel onoverzichtelijk en moet je flink scrollen om bij de onderste apps te komen. Dit komt omdat WP7 met een verticale lijst werkt en niet met horizontale icoontjes en mapjes zoals iOS en Android wel doen.

Afgezien van de Microsoft lock-in en de irritaties met betrekking tot de user-interface, is Windows Phone 7.5 een prima besturingsysteem. Het OS is snel (ook op een single-core telefoon als de HTC Radar), reageert goed op aanrakingen (dat was bij Windows Mobile 6.5 wel anders) en heeft een snel groeiende applicatiewinkel waarin je - weliswaar beperkt - apps voor veelgebruikte toepassingen kunt vinden.

Apps: niet zaligmakend?

Hoewel je het momenteel geringe aantal applicaties ten opzichte van Android en iOS als nadeel kunt opvatten, zie ik het vooral als kracht van Windows Phone 7. Toestellen op basis van het Microsoft OS zijn namelijk niet gericht op gebruikers die alles met hun smartphone willen kunnen (Android) of het beste van het beste willen en daar ook graag een prijs voor betalen (iPhone). In vergelijking met de iPhone zijn toestellen als die van HTC en Nokia al gauw de helft goedkoper en ik moet zeggen: dat merk je niet in de kwaliteit van het toestel of in het besturingssysteem. Het verschil tussen Windows en Apple op mobiel gebied wordt, in tegenstelling tot op de desktop, vooral bepaald in de beschikbaarheid van apps.

Gebruikers die tevreden zijn met het 'nerdy' Android of het 'gelikte' iOS hebben geen reden om over te stappen naar Windows Phone 7.5. Moeten ze ook niet doen; nergens voor nodig. Maar wie op zoek is naar een smartphone die vrijwel alles kan wat telefoons op basis van bovengenoemde systemen ook kunnen, maar niet mee hoeven gaan in de gekte rond de meest waanzinnige apps en games, kunnen prima vooruit met een goedkoper WP7-toestel.

Snel thuis in Windows Phone 7.5

Juist daar ligt de kracht van Windows Phone 7.5 ten opzichte van het besturingssysteem van Google: eenvoud. In vergelijking met Android kun je niet je launcher, browser, widgets en default mediaspeler wijzigen. Dat hoeft ook niet, want in WP 7.5 werken deze zaken standaard prima, alhoewel tiles natuurlijk wat anders zijn dat widgets. Maar het maakt wel dat de gemiddelde gebruiker direct overweg kan met de intuïtieve werking van het OS en niet in de war raakt van de vele configuratiemogelijkheden waar wij als IT'ers zo'n grote waarde aan hechten.

Anderzijds is de factor 'prijs' iets waarop Windows Phone 7.5 het wint van de dure Apple iPhones. Als Apple-gebruiker ben ik fan van iOS, maar begrijp ik goed dat een superdeluxe iPhone 4S voor consumenten en bedrijven die niet 600 euro voor een toestel willen neerleggen, in principe veel teveel van het goede is.

WP7.5: weinig fratsen, dat scheelt

Microsoft mikt niet op de high-end gebruiker, maar op de moderne mainstream consument die gewoon wil surfen, Whatsapp'en, navigeren, muziek luisteren, mailen, Uitzending Gemist-kijken en af en toe een game speelt. Als dat inderdaad de reden is voor het uitbrengen van Windows Phone 7, dan is Microsoft daar - weliswaar rijkelijk laat - in geslaagd met de Mango-update. Wil je meer controle over je besturingssysteem (Android) of iets dat bewezen subliem werkt (iPhone), dan is Microsoft niet jouw oplossing. En dat is maar goed ook.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten