Windows 8-tablet al vóór iPad 1 in de maak

Door: Jasper Bakker | 14 februari 2012 11:54

Nieuws

Microsoft had Windows in januari 2010 al draaiende op een apparaat met ARM-processor. Dit blijkt uit interne foto's van dat prototype.

Het aankomende Windows 8 op ARM-processors stamt dus van vóór de eerste iPad. Apple heeft die tablet pas eind januari 2010 onthuld. De vroege ontwikkeling van Windows' ARM-variant blijkt uit de metadata die is opgeslagen in twee foto's die Windows-topman Steven Sinofsky publiceert bij zijn nieuwste blogpost over de ontwikkeling van Windows 8.

Prototype geshowd

De hoogste baas voor Windows geeft in een lange tekst uitleg over de aanpassingen aan het pc-besturingssysteem voor de ARM-chiparchitectuur. Daarbij showt hij twee foto's van een prototype Windows-smartphone waar de volledige Windows-desktop op draait. Techblog Istartedsomething heeft de exif-data van de digitale foto's doorgenomen en ontdekte dat de foto's op 22 januari 2010 zijn genomen.

Webwereld ziet in de exif-data dat de foto's zijn bewerkt met pc-programma Windows Live Photo Gallery en genomen met een Samsung GT-B7330 smartphone. Dat Omnia-toestel draait Windows Mobile 6.5. In een van twee Microsoft-foto's is op het telefoonscherm 'Windows 7' te zien met een build-nummer in de 7000-reeks. De Windows Phone-hardware heeft dus als besturingssysteem de ARM-variant van het pc-besturingssysteem dat normaliter op x86-processors draait. Het bestaan van deze ARM-variant is pas in januari 2011 onthuld.

Smartphone, van vóór tablets

De vroege datum van dit ontwikkelwerk wordt ook bevestigd in Sinofsky's blogpost, zij het zonder exacte datum. Hij schrijft dat Microsoft 'Windows on ARM' (WOA) moest testen op smartphones omdat er toen nog geen ARM-tablets waren. Die apparaten zijn - in enig volume - pas midden 2010 op de markt gekomen, ruim na de iPad 1.

Sinofsky benadrukt nog dat de oude foto's met 'regulier Windows' op smartphones niet betekenen dat Microsoft daar productplannen voor heeft. In de ene foto is de klassieke Windows-taakmanager te zien met een virtueel toetsenbord op het touch-scherm. In de andere foto de sinds Windows 3.0 meegeleverde game Patience (Solitaire in het Engels). Het is officieel nog altijd niet bekend wanneer Windows 8, inclusief de ARM-variant, uitkomt.

De vroege versie van Windows' ARM-variant, draaiend op een prototype Windows Phone-toestel:

Klik voor groot

0 Reactie(s) op: Windows 8-tablet al vóór iPad 1 in de maak

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.