Windows 7 passeert Vista

Door: ernst-jan-hamel | 03 augustus 2010 12:44

Nieuws

Negen maanden na de release is Windows 7 voorganger Vista qua marktaandeel voorbij, blijkt uit onderzoekscijfers. XP is nog steeds met afstand met meest gebruikte besturingssysteem.

Met een marktaandeel van 14,46 procent is Windows 7 in de maand juli voor het eerst groter dan Vista, dat naar 14,34 procent is gedaald, blijkt uit cijfers van Net Applications. In juni stond het in oktober 2009 verschenen Windows 7 nog op 13,7 procent, en Vista op 14,68 procent.

Het negen jaar oude XP staat in juli nog steeds aan fier kop met een marktaandeel van 61,87 procent. Een stuk minder dan de hoogtijdagen van XP (ruim 80 procent), maar gezien de trage afname (elke maand een daling van een halve tot een hele procentpunt) zal de koppositie voorlopig niet in gevaar komen.

OS X moet marktaandeel inleveren. Versie 10.6 (Snow Leopard) won in juli nog wel 0,01 procentpunt, maar 10.5 (Leopard) verloor 0,08 procentpunt, waardoor OS X als geheel in de min staat. De daling van OS X is opmerkelijk omdat Apple recent sterke verkoopcijfers noteerde, niet alleen voor apparaten met iOS, maar ook voor desktops (iMac, Mac Mini, Mac Pro) servers (Xserve) en MacBooks.

iOS wint

Daar staat tegenover dat iOS, het OS voor de iPhone, iPod Touch en iPad, de afgelopen maand relatief flink groeit en 0,11 procentpunt wint en daarmee uitkomt op een marktaandeel van 0,7 procent.

Net Applications gebruikt de bezoekersdata van ongeveer 40.000 websites om statistieken over onder meer browsers en besturingssytemen te verzamelen. Circa 160 miljoen unieke bezoekers dragen zo bij aan de marktcijfers.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Windows 7 passeert Vista

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.