Wikipedia-oprichter Wales haalt uit naar Apple

Wikipedia-oprichter Jimmy Wales vindt dat Apple met zijn gesloten App Store-model een bedreiging vormt voor het 'open internet'.

Wales heeft afgelopen week tijdens een congres in het Britse Bristol kritiek geuit op Apple vanwege het gesloten karakter van zijn iTunes App Store. De strenge regels en gebruiksvoorwaarden van Apple's applicatiewinkel gaan volgens de Wikipedia-oprichter in tegen het 'open ecosysteem' van het web. Juist daaraan heeft Wikipedia zijn succes te danken. "Je moet voor het verspreiden van software toestemming krijgen van de poortwachter Apple. Dat is gevaarlijk en iets waar ik me zorgen om maak", aldus Wales. "Mensen praten wel over netneutraliteit als een probleem, maar de echte kwestie gaat over de vraag of apps (stores) een bedreiging voor de openheid van internet vormen."

Eigenaar van apparaat

Apple-klanten moeten protesteren tegen de manier waarop zij een deel van de controle over hun apparaat verliezen, vindt de Wikipedia-oprichter. "Wij zijn eigenaar van een apparaat, dus wij moeten als consument kunnen bepalen wat we er wel en niet mee doen", aldus Wales tijdens een conferentie die werd georganiseerd ter gelegenheid van de tiende verjaardag van Wikipedia. De online encyclopedie die wordt gevuld door vrijwilligers bestond zaterdag precies 10 jaar. Overal ter wereld waren jubilieumrecepties, waaronder in het Amsterdams Historisch Museum.

Kranten ook boos op Apple

Eind vorige week ontstond ook ophef over de strengere voorwaarden die Apple stelt aan de verkoop van abonnementen op kranten via de App Store. Zo mogen kranten geen combinaties van iPad-abonnementen met bestaande papieren of digitale abonnementen meer verkopen. Onder meer NRC Handelsblad doet dat momenteel. Mediabedrijven hebben tot 31 maart de tijd om apps aan te passen aan de scherpere regels. De VVD wil nu laten onderzoeken door toezichthouder NMa of Apple zich schuldig maakt aan machtsmisbruik. VVD-kamerlid Afke Schaart meldt via Twitter dat Apple's nieuwe regels 'killing voor de innovatie' zijn.

Makkelijker bijdragen

Wales zegt ook te hopen dat Wikipedia snel verbeteringen invoert in de bewerkingspagina's. Hierdoor moet het voor grotere groepen internetters makkelijker worden om een bijdrage te leveren. De huidige bewerkingstools op Wikipedia noemt hij 'een nachtmerrie'. De vernieuwde bewerkingspagina' s moeten ervoor zorgen dat een diverser publiek gaat meeschrijven. Momenteel is 87 procent van de gebruikers man en de gemiddelde leeftijd is 26 jaar.

Onlangs haalde de site meer dan 16 miljoen euro aan donaties op. Met dit geld kan de Wikipedia reclamevrij blijven.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten