Wie vreest voor een zelfstandig Samsung?

Door: galen-gruman | 03 april 2013 12:52

Mac

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

De voornaamste fabrikant van Android-apparaten geeft steeds sterker te kennen dat het autonoom verder wil gaan. Dat heeft gevolgen voor andere spelers.

Slechts twee bedrijven verdienen bakken geld aan hun smartphones en tablets: Apple en Samsung. Apple stippelt al jaren zelfstandig een koers uit. Daarentegen is Samsung een klassieke Aziatische OEM. Het bouwt van alles op basis van platforms die door anderen zijn gebouwd. Toch lijken de Zuid-Koreanen een nieuw pad te willen bewandelen waarbij het meer wil zijn dan ‘slechts’ een OEM. Google volgt de ontwikkelingen met argusogen.

Ik moet bekennen dat niemand buiten Samsung weet wat het bedrijf van plan is. Ik heb in het verleden meer OEM’s gezien die meer dan slechts een bouwer van pc’s, mobieltjes of tv’s wilden zijn, maar hun ambitieuze plannen na enige tijd noodgedwongen in de koelkast moesten parkeren. Het is goed denkbaar dat Android-apparaten – net als tv’s, hifi-sets, camera’s en pc’s – een commodity worden waarbij alleen ontwerp, bouwkwaliteit en een aantal exclusieve apps voor fabrikanten het verschil uit kunnen maken. Met andere woorden, door puur met Android verder te innoveren, heeft Samsung weinig kans om echt boven andere OEM’s uit te stijgen.

Maar er zijn tekenen dat Samsung serieus overweegt zelf een Apple-achtig bedrijf te worden met een eigen portfolio en een eigen uniek ecosysteem:

[list]Het zorgt ervoor dat pen computing een geaccepteerde technologie wordt op high-end apparaten. Verschillende third-party apps maken slim gebruik van de mogelijkheden.

Het introduceert langzaam een unieke mogelijkheid om op high-end apparaten meerdere vensters te gebruiken. Ook hiervan beginnen third-party apps gebruik te maken.

In de nieuwe Galaxy S4 wordt een unieke vertaaldienst geïntegreerd. Naar verwachting ga je deze technologie binnenkort ook in andere high-end Samsung-apparaten terugzien.

Samsung bouwt al jaren aan een portfolio producten die met Apple’s iTunes, AirPlay en Apple TV kunnen concurreren. In de vorm van de Galaxy Player kwam het met een iPod Touch-kloon, maar vergeet ook de iPad-achtige tablets als de Galaxy tabs niet.

Samsung laat zijn eigen Bada OS (een populair besturingssysteem in opkomende markten) met het open-source Tizen fuseren. Later dit jaar komt het met een aantal apparaten op basis van Tizen. Misschien is Tizen nog niet klaar om Android te vervangen, maar het toont wel aan dat Samsung eigen software kan ontwikkelen. Ik kan niet anders dan aannemen dat als Samsung een simpel systeem had willen voeren, het gewoon Bada had behouden.

Samsung wil de interface voor verschillende apparaten en apps hetzelfde laten zijn en daarmee duidelijk het merk Samsung naar voren brengen – je ziet dit ook terug in de UI-keuzes die voor Bada gemaakt werden en in de huidige ontwikkelingen wat betreft Tizen.

Het heeft een eigen set securitytechnologieën ontwikkeld naast wat Google al biedt om met Apple’s iOS te kunnen wedijveren. Met Knox gaat het op high-end apparaten nog een stap verder.

Het investeert nauwelijks nog in Microsofts Windows Phone. Het eigen Windows Phone 8 apparaat, de Ativ, wordt zeer beperkt gepromoot.

Het nam de woorden ‘Google’ en ‘Android’ tijdens de recente Galaxy S4-presentatie niet in de mond.[/list]

Tegelijkertijd probeert Google als een koene herder zijn Android-kudde bijeen te houden. Afgelopen voorjaar toonde het Android 4.1 ‘Jelly Bean’ met een user-interface gericht op de verkoop van Google’s mediadiensten (waarin Google Play het antwoord is op iTunes). Het beperkte de mogelijkheden voor forks van Android en probeerde zelfs een Apple TV-achtig apparaat te lanceren dat gigantisch flopte. De meeste stappen van Google lijken een reactie op Amazon.com’s fork van Android (zonder Google Play) op de Kindle Fire, terwijl Samsung dezelfde consumentenmarkt probeert aan te spreken en tegelijkertijd zijn zakelijke security naar een hoger plan probeert te tillen.

Forken staat Google niet aan

In geruchtenland doen bloggers regelmatig een boekje open over de zorgen die Google heeft bij de overname van Samsung van winstposten in de Android-markt en het forken wat Samsung met zijn eigen UI doet. HTC was in 2009 de eerste met een eigen Android-skin op de Droid Eris. Kort daarna deed Motorola hetzelfde met de MotoBlur. Toch lijkt Samsung de enige Android-fabrikant die het is gelukt een door kopers gewilde UI te bouwen.

Samsung drijft af van het standaard Android en laat dit zien met zijn hardware, gebruiksinterface, security en apps. Maar het blijft onder de motorkap Android en ook het gros van de applicaties komt uit de Google Play appstore. Dit zijn de banden die Samsung nog met Android onderhoud en daar kom je niet zomaar onderuit. In theorie kan Tizen op termijn Android vervangen, zeker gezien nu Samsung de UI van beide systemen gelijk probeert te trekken om toekomstige migraties te vergemakkelijken.

Het vervangen van Google Play is geen eenvoudige klus – ontwikkelaars moeten worden overtuigd nieuwe apps voor Tizen te ontwikkelen en bestaande apps naar het platform te poorten. Microsoft en BlackBerry zijn erachter gekomen dat dit een heikele klus is. Gebruikers zullen afstand moeten doen van hun huidige investeringen in apps, wat voor sommigen een onoverkoombaar obstakel is.

0 Reactie(s) op: Wie vreest voor een zelfstandig Samsung?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.