Wie gaat er nog pc's bouwen? Vingers?

© CIDimport

Wie gaat er nog pc's bouwen? Vingers?

Geplaatst: 22 augustus 2011 - 04:15

Aangepast: 16 november 2022 - 09:24

Redactie ID.nl

Nu HP zich uit de pc-industrie lijkt terug te trekken en Dell nog weinig voorstelt, wie gaat dan nog personal computers bouwen?

Zoals de recente ontwikkelingen lijken uit te wijzen, heb je straks geen keuze meer dan om een Mac te kopen om Windows te draaien - via Boot Camp of via virtualisatie uiteraard. Hoewel het nog niet geheel zeker is dat HP volledig afstand doet van de pc-divisie, kun je wel constateren dat Dell zich langzaam uit de markt terugtrekt. Beide partijen hebben meer dan 30 procent van de wereldwaarde pc-taart in handen, dus je kunt je gaan afvragen wie hun plaats gaat innemen.

Lees ook:

Waarom 'post-pc' niet 'zonder-pc' betekent

Verjaardag pc luidt nieuw tijdperk in

HP gooit handdoek in de ring

Lenovo heeft de beste papieren, gevolgd door Acer. Op dit moment is Lenovo wereldwijd nummer drie met 12 procent, blijkt uit de laatste cijfers van Gartner. Lenovo kocht IBM's pc business in 2004 en verkoopt zowel aan consumenten als zakelijke klanten. Het richt zich op laptops, aangezien het aantal verkochte desktop pc's blijft dalen. Lenovo groeit daarnaast het sterkst van alle wereldwijde fabrikanten.

Uitdagers

Acer probeert al jaren een voorname rol te spelen en deed dat eerst met laptops, maar kocht naderhand ook desktopbouwer Gateway en budgetfabrikant E-Machines. Acer heeft wereldwijd een aandeel van 10,9 procent. Daarachter volgt netbookmaker Asus met 5,2 procent, gevolgd door de zakelijke laptops van Toshiba (ook 5,2 procent). Apple's wereldwijde invloed is beperkt, maar het heeft enorm veel kansen om flink te gaan groeien.

In de Verenigde Staten is het beeld compleet anders. HP heeft daar 26,9 procent, terwijl Dell 22,6 procent claimt. Nummer drie - en de snelste stijger - is Apple, dat op dit moment 10,7 procent van alle verkochte computers in het land voor zijn rekening neemt. Toshiba volgt op 9,6 procent en Acer op 9,3 procent. Lenovo is opvallend klein en moet het vooral van verkopen in China en andere Aziatische landen hebben.

Maar laten we Samsung niet vergeten, dat zijn intrede doet in de computermarkt met Chromebooks (op basis van Google Chrome OS) en Galaxy Tab tablets (op basis van Google Android). Zou Samsung geïnteresseerd zijn in de pc-inboedel van HP en daarmee ook desktops en laptops willen verkopen?

Apple zal geen interesse tonen

De meest logische kandidaten voor overname van de divisie van HP - mocht het bedrijf niet besluiten een eigen dochteronderneming te starten (suggestie: Compaq) - zijn toch Acer en Lenovo op basis van hun ambitie en historie. Apple zal natuurlijk graag wat marktaandeel afsnoepen, maar lijkt zich meer te concentreren op nieuwe klanten via de iPhone en iPad dan dat het van HP wil afsnoepen.

Met andere woorden, het maakt niet zoveel uit wie de pc's gaat bouwen. De designs zijn zo gemeengoed geworden (daar is Intel verantwoordelijk voor) dat een merk steeds minder uitmaakt - afgezien van Apple's Macs en Toshiba's Toughbooks. Ooit had Acer een goede naam op gebied van design en kwaliteit. Voor dat bedrijf liggen er kansen om die naam op te poetsen en ontevreden Dell-klanten aan te trekken.

'Bring-your-own-pc'

Voor bedrijven wordt het belangrijk dat leveranciers hetzelfde niveau van ondersteuning gaan bieden als HP en Dell dat tot op heden gedaan hebben. Niet iedere leverancier kan zomaar aan dezelfde verwachtingen voldoen. IT moet misschien het idee van een pc monocultuur opgeven, net zoals ze dat eerder op gebied van smartphones moesten doen. Slecht nieuws: straks gaan we zelf betalen voor onze pc op werk, net zoals het in toenemende geval is met smartphones en tablets.

Persoonlijk ben ik blij dat ik een Mac kan gebruiken en prijs ik mezelf ook gelukkig om het feit dat ik niet bij Microsoft werk. Het wordt namelijk lastig om te zeggen wie het bedrijf bij de uitrol van Windows 8 zal bijstaan.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten