Weten hoeveel je verbruikt met TripMode

Door: Richard Veenstra | 12 juni 2018 15:44

How To

Als je je iPhone wel eens als persoonlijke hotspot voor je Mac gebruikt, weet je dat het enorm veel data uit je mobiele bundel kan slurpen. Met TripMode heb je een applicatie in je menubalk die je precies vertelt hoeveel data welk programma verbruikt en kun je individuele slurpers uitzetten.

Gratis proefversie

Je kunt TripMode gratis uitproberen voor zeven dagen. Na die zeven dagen kun je het programma overigens ook nog vijftien minuten per dag gratis gebruiken. Voor veel gebruikers waarschijnlijk voldoende.

Wil je het programma langere tijd gebruiken, dan moet je eenmalig 7,99 euro betalen. Ga naar www.tripmode.ch en klik op de groene Buy-knop of kies voor Download Free Trial.

Begin je trip

Kopieer de app naar je programmamap en zodra je het opent, kun je een korte inleiding lezen. TripMode moet nog een paar dingen installeren en heeft daarvoor autorisatie nodig. Klik op Autoriseren en geef je administrator-wachtwoord op.

Zet een vinkje voor Start TripMode bij het openen van de sessie en klik op Beginnen. Op deze manier kan het programma zichzelf activeren als het detecteert dat je verbinding met een persoonlijke hotspot maakt.

De app kan zelf detecteren wanneer je verbinding maakt met je iPhone.

Menubalk

Het programma nestelt zich in de menubalk en kun je handmatig aanzetten mocht TripMode dit niet automatisch doen zodra je verbinding maakt met een persoonlijke hotspot.

Als je nu op het TripMode-icoontje klikt, zie je een lijst met programma´s en processen die gebruik kunnen maken van je data. Standaard zet TripMode alleen iCloud en Safari aan, andere processen kunnen zo geen verbinding maken met het internet.

Zie precies welke processen en programma´s data verbruiken.

Processen toevoegen

Om een programma of proces toegang te geven, kun je gewoon een vinkje voor de naam zetten. Nu kun je dit programma ook gebruiken. Onderaan zie je bovendien hoeveel data je al hebt verbruikt in je huidige sessie.

Achter Data gebruikt kun je ook een andere tijdsperiode kiezen, zo zie je je verbruik voor bijvoorbeeld de gehele maand of voor de dag.

Profielen aanmaken

Klik op het tandwiel en vervolgens op Instellingen. Standaard geeft TripMode een waarschuwing als een geblokkeerde applicatie toegang wil krijgen. Je zet dit uit door het vinkje voor Flits icoon in menubalk uit te zetten.

Onder Profielen maak je verschillende profielen aan. Je moet hiervoor wel eerst het selectiemenu op Handmatig zetten, daarna kun je pas op het plusje klikken om een nieuw profiel aan te maken. Bij elk profiel bepaal je of er een limiet is aan het aantal megabytes. Zet een vinkje voor Data gebruik monitor en geef een waarde in achter Alles blokkeren na.

Heb je geen profielen aangemaakt, dan kun je ook een maximum instellen. Dit doe je door in het standaard profiel het vinkje aan te zetten voor Houd data gebruik bij wanneer er geen profiel is ingebruikname is (ja, de Nederlandse vertaling heeft een hoog Babelfish-gehalte).

Geef aan na hoeveel megabyte de verbinding moet worden verbroken.

Geavanceerde opties

Onder Geavanceerd vind je nog een interessante functie, al is door de gebrekkige vertaling niet geheel duidelijk wat er mee wordt bedoeld. Zet je het vinkje voor Behandel lokaal als herhaallus aan, dan telt TripMode verkeer dat van je computer naar een andere computer in je netwerk wordt verstuurd en ontvangen als loopback traffic. Meer informatie over dit concept vind je in de handleiding of op de website.

Wil je de programma´s in de lijst anders sorteren, dan klik je op het tandwiel en ga je naar Sorteer applicaties op en selecteer je één van de andere opties.

Onder Geavanceerd vind je nog een aantal opties.

0 Reactie(s) op: Weten hoeveel je verbruikt met TripMode

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.