Werkt uw huidige randapparatuur met Mac OS X?

Bij het overstappen op een Mac is het verstandig om eerst te controleren of uw huidige (of nieuw aan te schaffen) randapparatuur compatibel is met uw nieuwe computer. Dat kan een hoop frustratie voorkomen.

Met randapparatuur doelen we in dit geval niet op printers en routers, dat zijn universele apparaten die zowel met pc’s als Macs werken (met uitzondering van oude printers en goedkopere printers waarvoor alleen Windows-drivers beschikbaar zijn). We doelen in dit geval meer op specifiekere apparatuur, zoals webcams, joysticks (ja ze bestaan nog), externe cd-, dvd- of blu-ray-branders, labelprinters enzovoort. Het is belangrijk om te controleren of er voor deze apparatuur OS X-drivers bestaan. Indien dit niet het geval is, dan kunt u ze niet gebruiken op een Apple-computer. Het is overigens vrij eenvoudig te ontdekken of er OS X-drivers bestaan voor uw randapparatuur: u zoekt simpelweg op de productnaam in combinatie met OS X op internet. U vindt vanzelf of er problemen kunnen zijn en of er dan oplossingen bestaan.

© PXimport

Controleer of er OS X-drivers bestaan voor uw specifieke randapparatuur, zoals labelprinters.

Externe schijven

Belangrijk om te weten is dat u externe harde schijven die u in Windows hebt geformatteerd, niet zomaar kunt gebruiken in OS X. Binnen OS X is het mogelijk om te lezen en schrijven op schijven die FAT32 geformatteerd zijn. Is een schijf echter NTFS geformatteerd, dan kan OS X de inhoud daarvan wel lezen, maar niets wegschrijven op de schijf. Bestanden verwijderen of wijzigen is dus niet mogelijk. Dit is ook het geval wanneer u Boot Camp gebruikt met een Windows-partitie.

Wilt u een schijf voor zowel Mac als pc gebruiken, is dit uiteraard problematisch. Gelukkig is het een probleem dat u kunt omzeilen. Er is een oplossing waarbij u de schijf volgens een speciale procedure formatteert en partitioneert, maar het kan nog veel eenvoudiger. NTFS-3G for Mac OS X is een gratis driver die u kunt downloaden (let op er is ook een betaalde versie) en die uw Mac in staat stelt om op NTFS-partities te schrijven. Nadeel daarvan is dat u door het gemak snel vergeet dat schrijven op een externe NTFS-schijf eigenlijk niet kan, hetgeen een vervelende verrassing is wanneer u de schijf aan een Mac van iemand anders hangt.

Muis en toetsenbord

De tijd dat de Mac alleen maar met één muisknop bediend kon worden ligt ver achter ons, maar de toetsen op het toetsenbord verschillen wel in vergelijking met die van een pc-toetsenbord. De verschillende toetsenborden kunnen vooral irritant zijn wanneer u zowel Windows als OS X op een Mac hebt geïnstalleerd. Gebruikt u enkel een Apple-toetsenbord, dan mist u belangrijke toetsen als PrtScn (PrintScreen), Delete, enzovoort. Alleen een pc-toetsenbord gebruiken heeft ook geen zin, daar is namelijk geen Command-toets aanwezig. Het kan de moeite waard zijn om naar een toetsenbord van een andere fabrikant te zoeken die zowel toetsen biedt voor de Mac, als voor de pc.

Naast het toetsenbord is ook de muis van Apple wezenlijk anders. De aanraakgevoelige Magic Mouse van Apple, werkt perfect onder OS X, maar bakt er weinig van onder Windows.

 

© PXimport

De Magic Mouse van Apple bakt er weinig van onder Windows.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten