Welke smartphones zijn winterbestendig?

Door: Jasper Bakker | 07 februari 2012 17:11

Nieuws

Elektronica werkt binnen een bepaald bereik aan temperaturen, maar mobiele telefoons gaan mee naar buiten de winterkou in. Welke toestellen redden het tot hoe ver onder nul?

Sommige fabrikanten van smartphones stellen dat hun apparaten niet gebruikt moeten worden bij koud weer. Andere geven een garantie van goed functioneren tot wel 20 graden Celsius onder nul. Zo geeft Apple voor zijn iPhones aan dat die alleen gebruikt mogen worden bij temperaturen tussen de 0 en 35 graden Celsius. Finnen, Noren en deze maand ook Nederlanders gebruiken hun iPhone dus op eigen risico.

Uitgebreid getest

HTC en Nokia geven geen operationele temperaturen aan voor hun toestellen; noch in de handleidingen, noch op hun websites. De Zuid-Koreaanse smartphonefabrikant Samsung geeft wel een functioneringsgarantie af: die ligt tussen de min 20 en plus 50 graden Celsius. Deze claims en de temperaturen voor het goed functioneren van smartphones is getest door pc-blad MikroPC, de Finse editie van PC World, van Webwereld-uitgever IDG.

Het magazine heeft de vijftien meest verkochte mobiele telefoons in Finland plus nog drie andere toestellen onderworpen aan uitgebreide temperatuurtests. Daarbij is een speciale 'weerkamer' gebruikt van het Finse onderzoeksinstituut VTT (VTT Technical Research Centre). Die tegenhanger van het Nederlandse TNO kan nauwkeurige tests uitvoeren op fracties van graden.

Van 0 naar -40 graden

In de eerste testronde is de temperatuur van de testkamer ingesteld op 0 graden Celsius. Vervolgens is de temperatuur telkens in stappen van 5 graden verlaagd. Dit is gedaan totdat ook de meest robuuste toestellen het begaven, bij min 40 graden Celsius. Die extreem lage temperatuur heeft gewone gsm-toestellen de das om gedaan, terwijl smartphones 'al' bij min 35 graden het bijltje erbij neergooiden.

Het eerste toestel dat het opgeeft bij koud weer is de iPhone 4S. Die Apple-smartphone doet het prima op 0 graden, maar krijgt op min 5 al wat problemen. Dit gebeurt ook bij de Nokia N9. De 4S gaf een foutmelding voor de simkaart, terwijl de N9 dacht dat zijn batterij bijna leeg was.

iPhone faalt als eerste

Op min 10 graden Celsius gaat de iPhone onderuit. Het Apple-toestel meldde ineens dat zijn batterij was overleden en schakelde zichzelf vervolgens uit. Alle mobiele telefoons met lcd-schermen (liquid crystal display) hebben het moeilijk onder de min 10. Toestellen met modernere amoled-schermen (active-matrix organic light-emitting diode) kunnen de kou beter aan: zij blijven normaal werken. Naast de schermen hebben ook de draadloze netwerkverbindingen moeite met temperaturen onder de min 10.

Rechts op deze thermometer is met rode stippellijnen aangegeven welke smartphones het bij welke temperaturen (in graden Celsius) begeven. Links is met blauw aangegeven bij welke temperaturen ze het moeilijk krijgen: last hebben van haperende beeldweergave, uitvallende 3G-verbindingen, etcetera.

Klik voor groot

-15 stoort smartphones

Een groot deel van de geteste smartphones kon niet omgaan met koude onder de min 15 graden en het leeuwendeel ging onderuit bij de min 20 graden. Sommige toestellen bleven weliswaar ingeschakeld, maar vielen uit zodra ze daadwerkelijk gebruikt werden.

Gewone mobiele telefoons, zogeheten feature phones, deden het beter ver onder het nulpunt. Hun schermen reageerden wel trager bij grote kou. Maar pas bij min 25 graden traden er echt problemen op. De meeste smartphones waren bij deze temperatuur al volledig nutteloos.

Samsung beter dan Nokia

Opvallend genoeg presteerden de smartphones van Samsung beter dan de touch-toestellen van Nokia. Slechts één toestel bleef vlot werken toen de temperatuur in de testkamer de min 30 graden Celsius bereikte. Dat was een Samsung-smartphone. Dit ontwerp van de Zuid-Koreaanse fabrikant blijkt meer koudebestendig dan de ontwerpen van het Finse Nokia.

De Galaxy S II-smartphone van Samsung schakelde zichzelf pas uit bij een temperatuur van 35 graden onder nul. Tot het bereiken van dat punt blijft de display vlot informatie weergeven en reageren op touch-gebaren.

De ondergrens: -40

Een extreme koude van -35 is niet alleen de Samsung-telefoon de baas. Die temperatuur blijkt de limiet voor alle geteste smartphones. Geen enkele van die apparaten met touch-schermen kon deze kou aan. De Galaxy S II was de 'hardnekkigste'. En ook die smartphone schakelde zichzelf uit zodra de tester het probeerde te gebruiken.

Enkele 'ouderwetse' mobieltjes deden het nog wel bij min 35. Hun lcd-schermen vertoonden wel een flinke vertraging bij het weergeven van informatie. Toen de temperatuur voor de volgende testronde werd verlaagd naar min 40 graden gaven ook deze telefoons het op. Ze schakelden zichzelf allemaal uit.

Van de achttien geteste telefoontoestellen hebben slechts twee gsm's het uitgehouden tot aan de min 40. Dit zijn de zeer goedkope Nokia C1-01 en de vijf jaar oude Nokia E65. Die laatste was één van de drie extra toestellen die zijn meegenomen in de test ter vergelijking met de vijftien meestverkochte mobiele telefoons in Finland.

'Finland wint'

Uiteindelijk blijken Finse mobieltjes toch het best bestand tegen temperaturen onder de nul, concludeert het Finse pc-tijdschrift MikroPC. "Ze zijn misschien niet uitgerust met high-end touch schermen, maar ze werken! En het is waarschijnlijk geen verrassing: de laagste temperatuur in Finland komt elke winter uit op min 40 graden", aldus het testverslag.

De tabel met de resultaten van alle 18 geteste mobiele telefoons:

Klik voor groot

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Welke smartphones zijn winterbestendig?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.