Wegwijs in de App Store van Apple

Door: Martin Gijzemijter | 25 april 2014 08:30

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

De App Store bevat een schat aan apps. Dat is dan ook direct het grootste probleem van de App Store, want dat aanbod is nogal overweldigend. Hoe zorg je ervoor dat je door de bomen het bos ziet en de juweeltjes vindt tussen een reusachtig aanbod?

In deze cursus nemen we een duik in de App Store, en laten we je zien wat handige manieren zijn om apps te vinden die daadwerkelijk de moeite waard zijn. We laten je zien welke manieren je binnen de App Store hebt om apps te filteren en hoe je de voorkeuren van je vrienden kunt gebruiken om leuke apps te vinden.

Uitgelicht

De grote kracht van de App Store van Apple is dat er een redactie aanwezig is die veel tijd steekt in het selecteren van de leukste apps. Dat gebeurt in het tabblad Uitgelicht (het tabblad dat automatisch geopend wordt wanneer je de App Store opent). Het uitlichten van apps gebeurt op verschillende manieren. Bovenin vind je een coverflow-achtige weergave met verschillende categorieën waarin je apps kunt vinden, zoals de Keuze van de redactie, maar ook een subgenre zoals Actiegames of bijvoorbeeld een categorie met apps die speciaal ontworpen zijn voor iOS 7.

Je kunt door dit aanbod bladeren door van links naar rechts of van rechts naar links te vegen. Direct eronder vind je de categorie Beste nieuwe apps, waarin apps staan Apple heeft geselecteerd. Dit zijn zowel gratis als betaalde nieuwe apps die volgens Apple de moeite van het bekijken waard zijn. Vervolgens zie je op deze pagina ook welke app de App van de week is, een applicatie die door Apple tijdelijk gratis is gemaakt omdat het bedrijf vindt dat de app een groot publiek verdient. Zo staat deze pagina vol met handige selecties van Apple. Het zullen zeker niet altijd apps zijn die bij je passen, maar het is absoluut een prima uitgangspunt om te beginnen wanneer je gewoon op zoek bent naar iets leuks.

Het tabblad Uitgelicht biedt een uitstekend eerste overzicht van wat leuk en nieuw is.

Categorieën

Soms weet je wel globaal waarnaar je op zoek bent, maar heb je geen idee welke app je daarvoor moet hebben. Je bent bijvoorbeeld op zoek naar een leuke app die je kan vertellen wat voor weer het de komende dagen wordt, omdat je de Weer-app van Apple te beperkt vindt. In dat geval kun je gebruikmaken van de categoriepagina's in de App Store. Je vindt deze ook op de pagina Uitgelicht.

Druk helemaal bovenin op Meer en vervolgens op de categorie van je keuze (in ons geval Het weer). Je krijgt een overzicht van alle apps die met het weer te maken hebben, op verschillende manieren ingedeeld. Zo vind je bovenin, onder het kopje Nieuw, de apps die het laatst zijn uitgebracht (een handige manier om te voorkomen dat nieuwe apps verzuipen in het totale aanbod). Direct daaronder, bij het kopje What's Hot, vind je apps die populair zijn in de App Store. Onder de kopjes Betaald en Gratis vind je apps waarvoor je moet betalen en apps die gratis zijn.

Houd er overigens rekening mee dat gratis niet altijd is wat het lijkt, want soms moet je in dat soort apps veel betalen voor extra functies, waardoor het alsnog een dure app kan worden.

Via de verschillende categorieën kun je heel eenvoudig op thema zoeken.

Hitlijsten

Onder in de App Store zie je naast het tabblad Uitgelicht, het tabblad Hitlijsten. De Hitlijst bestaat uit een lange lijst apps die veel gedownload zijn uit de App Store. Dit wordt verdeeld over drie categorieën, namelijk Top betaald, Top opgebracht en Top gratis. Een simpele vergelijking is de Top 40: je hebt zin in muziek en je bent nieuwsgierig naar wat nieuw en populair is, dus laat je je inspireren door de lijst der lijsten.

Het tabblad Hitlijsten is zo'n lijst der lijsten, maar dan voor iPad-apps. Standaard worden hier apps getoond uit alle categorieën, maar het is ook mogelijk om een van de subcategorieën te kiezen door linksboven op Categorieën te drukken.

Laat je leiden door de keuzes van anderen door de hitlijsten te bekijken.

1 Reactie(s) op: Wegwijs in de App Store van Apple

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 14 augustus 2014 00:00 Anoniem
    Nuttige informatie. Wel een vraag : hoe kom ik te weten welke " gratis " app toch een dure app kan worden door extra functies
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.