Wat zijn RAR bestanden?

Door: chwhynny-overbeeke | 10 november 2015 19:21

How To

RAR bestanden zijn, net als ZIP bestanden, al dan niet gecomprimeerde archiefbestanden die bestanden en mappen kunnen bevatten. Hier leggen we uit hoe je ermee aan de slag kunt.

Je zou een RAR bestand als een reguliere map kunnen beschouwen, aangezien deze net als gewone mappen ook bestanden en mappen kan bevatten. Maar om een RAR bestand te kunnen openen heb je speciale software nodig, zoals WinRAR.

Eenvoudig

Je zult RAR bestanden met name tegenkomen wanneer je bestanden van het internet wilt downloaden. RAR bestanden zijn namelijk kleiner dan ZIP bestanden - ook al hebben ze dezelfde inhoud - omdat de compressieratio van RAR veel hoger is dan die van ZIP.

WinRAR is een heel handig programma om RAR bestanden mee te openen en aan te maken, maar helaas is het niet gratis.

Bovendien is het met RAR eenvoudiger om grote bestanden in kleinere archiefbestanden op te splitsen, wat het downloaden kan vereenvoudigen.

Stel dat je een bestand van 5 GB hebt dat je via een site zoals WeTransfer wilt versturen die een datalimiet van 2 GB per transfer heeft, dan kun je het bestand opsplitsen in drie RAR bestanden en ze via drie losse transfers versturen. Bij het uitpakken worden de drie delen weer samengevoegd alsof er niets gebeurd is. Met ZIP bestanden kan dit ook, maar het is veel omslachtiger.

Archiefbestanden zijn ook handig als je meerdere bestanden tegelijk wilt versturen, zoals bijvoorbeeld je vakantiefoto's. In een archiefbestand staan ze allemaal netjes bij elkaar in één enkel downloadbaar bestand, zodat de ontvanger de foto's niet één voor één hoeft te downloaden. Het is overigens mogelijk om RAR bestanden aan te maken die niet gecomprimeerd zijn en alleen dienen om bestanden bijeen te houden.

Veiligheid

Als een RAR archief beschadigd raakt (zelfs wanneer de data fysiek beschadigd is) kan het archief vaak gerepareerd worden omdat RAR gebruik maakt van herstelgegevens.

Tevens maakt RAR gebruik van AES-128 encryptie en kun je een archief een wachtwoord geven, zodat het alleen kan worden uitgepakt wanneer het juiste wachtwoord wordt ingevoerd.

RAR bestanden openen en aanmaken

Het aanmaken van RAR bestanden kan alleen met software die hiervoor een licentie heeft.

RAR is het native formaat van het programma WinRAR van RARlab. Windows en OS X hebben geen ingebouwde functie om RAR bestanden mee te openen, terwijl deze functie voor ZIP bestanden wel bestaat. WinRAR voor Windows en RAR voor OS X en Linux zijn niet gratis, maar er zijn wel gratis alternatieven waarmee je RAR bestanden kunt openen, zoals bijvoorbeeld 7-Zip voor Windows en The Unarchiver voor OS X. Chrome OS heeft native ondersteuning voor het openen van RAR bestanden.

Het aanmaken van RAR bestanden kan echter alleen met software die van de ontwikkelaar van het RAR bestandsformaat, Eugene Roshal, expliciete toestemming heeft gekregen om het compressiealgoritme te gebruiken. WinRAR en RAR van RARlab zijn daarom hiervoor het meest geschikt. Je kunt deze programma's 30 dagen gratis uitproberen.

1 Reactie(s) op: Wat zijn RAR bestanden?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 11 november 2015 09:08 de jean
    ik gebruik al jaren 7-zip, doet hetzelfde als winrar maar is volledig gratis.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.