Zo hou je adware buiten de deur op de Mac

Door: jeffery-battersby | 22 juni 2015 10:11

How To

Je hebt een Mac en als je je kennissen mag geloven is er niets wat je kwaad kan doen. Geen virussen. Een Mac App Store met gegarandeerd schone applicaties. Heerlijk zorgeloos.

Maar dan... Ineens lijkt je browser een eigen wil te hebben; hij brengt je ergens naartoe waar je helemaal niet heen wilt en waarschuwt je over kwaadaardige dingen op je Mac die niet eens bestaan. Lees ook: Bescherm je Mac met een wachtwoord.

De afgelopen paar maanden heb ik van verschillende mensen gehoord dat hun computer gekaapt is. Dit uit zich op verschillende manieren, maar meestal gaat het om een stortvloed van waarschuwingen over naderend onheil waar je niet aan kunt ontsnappen. In veel gevallen resulteren deze waarschuwingen in pop-up-vensters die je niet kunt sluiten of omzeilen. De twee screenshots zijn genomen op de computer van een cliënt die hiermee te maken had.

Met deze vorm van browserkaping probeert men je bang te maken dat er een bestaand of naderend probleem met je computer is. Vervolgens krijg je een gratis nummer voorgeschoteld dat je kunt bellen om het probleem op te lossen. In het ergste geval is dit een poging tot phishing of ransomware. In het beste geval probeert men je alleen maar software van twijfelachtige waarde aan te smeren die het programma dat het probleem veroorzaakt zou "verwijderen". Het is hoe dan ook heel vervelend.

(Als je meer wilt weten over hoe dergelijke oplichterij werkt, kun je Lenny Zeltser's geweldige (Engelstalige) Conversation With a Tech Support Scammer doornemen. Het bevat geluidsopnames van gesprekken die hij met "tech support" gevoerd heeft toen hij één van deze gratis nummers uitprobeerde.)

Adware en malware is redelijk eenvoudig te vermijden:

- Zorg ervoor dat in de beveiligings- en privacyinstellingen van je Mac (System Preferences > Security & Privacy) de optie Mac App Store of Mac App Store and identified developers is aangevinkt onder Allow apps downloaded from:. Je moet NOOIT Anywhere selecteren.

Om de installatie van bepaalde adware en malware te helpen voorkomen, moet je ervoor zorgen dat in de beveiligingsinstellingen

- Installeer geen software waarvan je de herkomst niet weet. Ik weet dat dit voor de hand liggend lijkt, maar als je een waarschuwing te zien krijgt over software die je van het internet hebt gedownload moet je deze niet openen tenzij je weet wat het is.

Als je een bericht te zien krijgt dat er iets van het internet gedownload is, moet je als je niet zeker weet dat je opzettelijk gedownload hebt op Show Web Page klikken voordat je het opent.

- Vermijd vage sites voor het downloaden van software.

o De site van de ontwikkelaar van de app? Prima!

o Mac App Store? Prima!

o Softonic? Download.com? Fred's Super Adware Vrije Downloads? Nee, nee, nee!

- Vermijd andere net even vage websites, zoals torrent hosting diensten et cetera.

Adware Medic

Als je erachter komt dat je Mac door adware gekaapt is hoef je je geen zorgen te maken. We hebben een oplossing voor je. The Safe Mac's Adware Medic. (The Safe Mac heeft ook een geweldige website en Twitter feed voor de laaste up-to-date informatie over Mac adware, malware en beveiligingsproblemen.)

Al je problemen kunnen met één enkele klik in Adware Medic worden opgelost.

De app is heel eenvoudig te gebruiken.

1. Download Adware Medic.

2. Open de Adware Medic schijfimage en sleep de app naar je Applications map. Open vervolgens Adware Medic. Je zou een bericht te zien moeten krijgen dat dit een app is die je zojuist van het internet gedownload hebt. Ga verder en klik op Open als dit bericht verschijnt. Als je het bericht niet te zien krijgt moet je naar System Preferences > Security & Privacy gaan en de instelling veranderen naar Mac App Store and identified developers.

3. Adware Medic is donationware, wat betekent dat de app gratis is zolang je dat wilt. Maar als het je problemen heeft opgelost is het wel zo aardig en netjes om de ontwikkelaars wat geld te geven. Echt doen!

4. Klik op de knop Scan for Adware.

5. Volg de instructies op het scherm nadat de scan voltooid is.

Adware Medic kan doorgaans adware verwijderen zonder dat je je Mac opnieuw hoeft op te starten, maar in sommige gevallen is er een reboot om geïnstalleerde adware volledig te verwijderen.

Lees ook: 9 tips om je Mac volledig te beveiligen.

Als Adware Medic niet alles wat er met je Mac mis is oplost, kun je extra stappen nemen om deze problemen op te lossen. In veel gevallen zijn deze oplossingen zo eenvoudig als het vermijden van bepaalde websites, het veranderen van de thuispagina en zoekinstellingen van je browser of het verwijderen van browserextensies die je misschien geïnstalleerd hebt.

0 Reactie(s) op: Zo hou je adware buiten de deur op de Mac

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.