Grote kans dat je er nog nooit van hebt gehoord, maar in je Systeemvoorkeuren vind je zogenaamde extensies. Wat doen deze macOS-extensies dingen en wat kun je ermee?

Extensies?

Als je je Systeemvoorkeuren opent, zie je tussen Bluetooth en Delen de optie Extensies staan. Waarschijnlijk heb je hier nog nooit op geklikt, want het is een niet heel bekende optie van macOS.

Met extensies kun je bepaalde onderdelen van je Mac aanpassen. Het gaat dan bijvoorbeeld om extra menuopties in het menu als je vanuit een programma iets wilt delen of welke Widgets er weergegeven moeten worden in het Berichtencentrum.

In de linker kolom zie je vijf verschillende types extensies, klik erop en je ziet aan de rechterkant opties voor deze extensies. Bovenaan zie je alle extensies van derden die op je Mac zijn geïnstalleerd. Geïnstalleerd betekent niet dat de extensies geactiveerd zijn overigens. Hiervoor moet je een vinkje voor de desbetreffende extensie zetten.

De extensies vind je tussen de opties Bluetooth en Delen.

© PXimport

Deel-menu

Laten we beginnen bij Deel-menu. Zodra je een programma op je Mac installeert en dit programma extensies wil installeren, dan zal het dit tijdens de installatie aangeven. Je moet dan je administrator-wachtwoord opgeven en de extensies worden toegevoegd. Je hebt waarschijnlijk zonder het te weten al extensies van een aantal fabrikanten zoals Dropbox, Google Drive en Parallels Desktop geïnstalleerd.

Het deel-menu zie je in veel verschillende applicaties binnen macOS. Normaal zie je hier opties voor Mail, Berichten en AirDrop plus nog een aantal andere opties. Wil je meer opties toevoegen aan dit rijtje, dan zet je een vinkje voor de opties. Uiteraard kun je ook opties uitschakelen die je toch niet gebruikt.

Zet vinkjes voor de opties die je wilt terugvinden in je deel-menu.

© PXimport

Finder-integratie

De volgende is Finder. Hier kun je extensies aanvinken die je wilt gebruiken in de Finder. Als je Dropbox installeert, zal het een map aan je Finder toevoegen zodat je de dienst optimaal kunt gebruiken in de Finder.

Wil je dit niet, dan haal je het vinkje voor Integratie met Dropbox Finder uit. Dit betekent dat je niet meer in de Finder kunt zien middels een groen vinkje dat een bestand net is toegevoegd. Andere diensten die hier een optie kunnen hebben staan, zijn bijvoorbeeld Google Drive en OneDrive.

De integratie tussen Dropbox en Finder is actief.

© PXimport

Foto´s bewerken

Het volgende item heet Foto's en hier kun je extensies van je fotobewerkingsprogramma toevoegen aan het Mac-programma Foto's. Als je vinkjes voor bepaalde bewerkingsopties zet en de app Foto's opent, dan kun je deze in de Foto's-app gebruiken.

Vanuit je bibliotheek open je een foto door erop te dubbelklikken. Klik nu op het bewerkingsicoontje en helemaal onderaan zie je Extensies. Klik erop en kies één van de extensies die je hebt toegevoegd. Dit kunnen extensies zijn van bijvoorbeeld Adobe Photoshop, Pixelmator of Affinity Photo.

Onderaan klik je op Extensies om het beeld in Foto´s te bewerken.

© PXimport

Andere extensies

De twee laatste in het linker rijtje zijn Taken en Vandaag. Voor de takenlijst op je Mac zijn ook bepaalde extensies beschikbaar, standaard is Markering al geselecteerd. Hiermee kun je tekenen in documenten door in een app als Mail over een afbeelding te bewegen en voor het driehoekje in de rechterbovenhoek te kiezen.

De laatste optie aan de linkerkant heet Vandaag en hier bepaal je welke onderdelen er te zien zijn onder Vandaag in het Berichtencentrum.

Extensies zijn niet alleen handig in macOS, ook op je iPhone of iPad kun je extensies gebruiken. Ga in een app naar het deel-menu en scroll helemaal naar rechts. Tik op Meer en zet de schuif achter een optie aan.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten