Wat kan je verwachten van Apple’s gamecontroller of gamepad voor de iPhone?

Door: Wouter Hoeffnagel | 02 april 2013 15:37

iPad

Apple werkt volgens geruchten aan een gamecontroller die je kan aansluiten op je iPhone, iPod touch of iPad. De controller moet het gamen op de apparaten eenvoudiger en prettiger maken. Welke informatie is inmiddels eigenlijk over deze gamepad bekend? In dit artikel krijg je een overzicht van alle beschikbare informatie over de gamepad van Apple.

Een aantal anonieme ontwikkelaars wisten onlangs aan PocketGamer te melden dat Apple werkt aan een gamepad voor iOS-apparaten. Apple zou de ontwikkelaars zelf over de plannen hebben ingelicht tijdens de Game Developer Conference in San Francisco. Door de ontwikkelaars in te lihten wil Apple hen de kans geven ondersteuning voor de gamepad in hun games te verwerken voordat de accessoires op de markt verschijnt. De informatie lijkt dus betrouwbaar te zijn.

Patentaanvraag bevestigt het gerucht

Enkele dagen later bleek dat Apple een patentaanvraag voor een gamepad die op de iPhone en iPod touch aangesloten kan worden. Het iOS-apparaat kan simpelweg in de gamepad worden geplaatst, waarna het apparaat als scherm dienst doet. De patentaanvraag toont dat Apple de gamepad wil uitrusten met zowel een D-pad als twee fysieke knoppen. Het apparaat kan draadloos worden aangesloten op een monitor. Ook is het mogelijk de gamepad te verbinden met een tweede iOS-apparaat om deze als tweede scherm te gebruiken of extra accessoires op de gamecontroller aan te sluiten.

De patentaanvraag voor een gamepad waar een iPhone of iPod touch in geplaatst kan worden

Concept voor gamepad stamt uit 2010

Het is niet de eerste keer dat Apple een patent aanvraagt voor een gamepad. Het bedrijf heeft een patent uit 2010 in handen waarin eveneens een gamepad wordt beschreven waar een ‘draagbaar elektronisch apparaat’ in geplaatst kan worden. Het eerdere concept komt grotendeels overeen met de nieuwe patentaanvraag. Wel ontbreken twee speakers die in het concept uit 2010 wel aanwezig zijn. Beide concepten bieden de mogelijkheid een tweede draagbaar apparaat te gebruiken als extra scherm.

Apple’s concept voor een gamepad uit 2010

’De gamepad is een intern project’

Anand Lal Shimpi van AnandTech wist in maart 2012 in zijn review van de derde generatie iPad al te melden dat Apple werkt aan een gamepad die op iOS-apparaten kan worden aangesloten. De website meldt nadrukkelijk dat het gaat om een intern project, wat betekent dat het nog onzeker is of de gamepad ook daadwerkelijk in de winkels komt te liggen. Apple werkt wel vaker aan interne projecten die nooit gelanceerd worden.

Apple heeft overwegen een controller die veel lijkt op de PlayStation-controller voor de iPhone te ontwikkelen

PlayStation-achtige controller voor de iPhone

Het is overigens al langer duidelijk dat Apple de mogelijkheden om de markt voor gameconsoles te betreden onderzoekt. Het bedrijf vroeg vorig jaar een patent aan voor een concept waarbij een iPhone met behulp van een near field communication (NFC)-chip aangesloten kan worden op een gamecontroller die verdacht veel lijkt op de controller van de PlayStation 3 van Sony. Het beeld van de game kan via een Apple TV worden doorgezonden naar een televisie. Gebruikers kunnen hierdoor de iPhone gebruiken als gameconsole en op met andere gameconsoles vergelijkbare wijze games spelen.

0 Reactie(s) op: Wat kan je verwachten van Apple’s gamecontroller of gamepad voor de iPhone?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.