Wat is Reddit, en waarom alle heisa?

Door: Daan Doedens | 08 juli 2015 13:34

Blog

Reddit staat in brand. De sociale nieuws- en entertainmentwebsite beleeft zware tijden, nu enkele moderatoren delen van het platform 'gegijzeld' hebben en eisen dat CEO Ellen Pao opstapt. Wat is er aan de hand? En wat is Reddit eigenlijk?

Het kan zijn dat je nog nooit van Reddit hebt gehoord. Dat is geen schande, want in Nederland is het platform niet bijzonder groot. Eigenlijk is Reddit ook met niets in Nederland te vergelijken, al komen forums als FOK! enigszins in de buurt. Lees ook: 9 tips voor een veilig gebruik van social media.

Wat is Reddit?

Reddit is een sociaal platform dat zich richt op nieuws en entertainment. Gebruikers kunnen links en tekst toevoegen, die door middel van stemmen van mede-gebruikers - 'redditors' - belangrijker of minder belangrijk kunnen worden geacht. De hoofdpagina is daardoor een allegaartje van links, vragen en stukjes tekst over alle mogelijke onderwerpen. Daarom bestaan er zogenaamde subreddits, specifieke onderdelen waaronder relevante zaken kunnen worden gepost. Subreddits zijn te herkennen aan de url reddit.com/r/naamsubreddit.

De voorpagina van Reddit is een allegaartje van links, foto's en video's.

Ondanks de afname van het gebruik van forums is Reddit nog steeds zeer groot in Amerika, en ook in andere delen van de wereld bestaan grote populaties redditors. Er zijn ook enkele Nederlandse subreddits, zoals /r/nederlands en /r/dutchcomedy.

Controverse

Reddit is in het (recente) verleden meer dan eens onderdeel of aanstichter geweest van controverse. Door de zeer vrije houding van de moderatoren zijn er door de jaren heen veel subreddits en posts geweest die op zijn minst als controversieel kunnen worden gezien, zoals suggestieve foto's van minderjarigen, foto's van overleden personen en illegale wapenhandel. De laatste tijd wordt tegen dit soort zaken iets harder opgetreden dan in de beginjaren.

Ongetwijfeld de bekendste subreddit van de afgelopen jaren ontstond toen een hacker weinig verhullende privéfoto's van verschillende bekende actrices, muzikanten en sporters had weten te bemachtigen, gestolen van hun iCloud-accounts. Het leidde tot een storm van kritiek richting Apple en diens beveiliging, en richting Reddit en de manier waarop met privacygevoelige zaken werd omgegaan.

Recente ontwikkelingen

In juni begon de nieuwe CEO van Reddit, Ellen Pao, harder op te treden tegen intimidatie en pesterijen. Dat leidde tot het sluiten van subreddits als /r/fatpeoplehate. Er ontstond verdeeldheid binnen de community en er kwam behoorlijk wat kritiek op Pao, die amper een half jaar aan het roer stond.

Op 2 juli was het hek helemaal van de dam. Een van de bekendste werknemers, Victoria Taylor (verantwoordelijk voor de zeer populaire subreddit AMA of Ask Me Anything) werd om niet al te duidelijke redenen ontslagen. Dat was het teken voor verschillende moderatoren hun subreddits 'private' te maken, zodat veel redditors niet meer op hun favoriete pagina's konden komen. Meer en meer subreddits gingen op zwart en een petitie om Pao haar ontslag te laten indienen is al meer dan 200.000 keer ondertekend. Pao reageerde door haar excuses aan te bieden en toe te geven dat Reddit de laatste tijd fouten had gemaakt.

Redditors eisen het aftreden van CEO Ellen Pao.

Hoe nu verder?

De rust lijkt inmiddels enigszins wedergekeerd. Een community zo groot als die van Reddit zal nog wel even blijven bestaan, ook al zijn forums niet meer zo in trek als ze ooit geweest zijn. Het is voor het management wel van belang te onthouden wat Reddit zo groot heeft gemaakt: weinig tot geen regels en posts over elk denkbaar onderwerp. Dan wordt ook dit relletje wel weer overleefd en kan de website een grote rol in de online wereld blijven vervullen.

Zelf redditen?

Als je zelf fan bent van grote online community's, en je Engels is goed genoeg (of je vindt het niet erg om in het Nederlandse hoekje te blijven), is Reddit een leuke vervanger van bijvoorbeeld Twitter of forums. Je zit niet vast aan een bepaalde volgerslijst en je kunt je favoriete onderwerpen en subreddits kiezen, zodat je je een weg kunt banen door het moeras van posts, foto's, video's en tekst.

Via reddit.com is het heel simpel om een account aan te maken. Zoek op een paar interessante onderwerpen en volg wat subreddits. Zelf berichten plaatsen kan natuurlijk ook, maar zoals hierboven al even werd beschreven: redditors zijn niet altijd de aardigste mensen ter wereld. Als je een dikke huid hebt en weet hoe het spelletje werkt, kan Reddit een zeer boeiend tijdverdrijf zijn.

Ben je al redditor en weet je een subreddit die zeker de moeite waard is? Laat het ons weten in de comments!

2 Reactie(s) op: Wat is Reddit, en waarom alle heisa?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 11 juli 2015 10:44 Anoniem
  Ik als oer redittor kan vertellen dat Reddit echt wel zijn best tijd heeft gehad. De ongeremde vrijheid en blijheid die je had is echt geweest.
  Weet zelfs dat de sommige redittors die vanaf het begin er waren ondertussen enige tijd zijn gestopt of minder zijn gaan doen daar.
  Waarom? Zoals aangegeven alles wordt nu met regeltjes onderworpen, ruzie onder elkaar, doodverwensingen etc. ja echt waar het niveau is dalende en de fun en freedom die je had is met regels gebonden vandaag de dag. Reddit is echt zo 2007. Gr, Rebekka M.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 oktober 2015 00:53 Anoniem
  /r/thenetherlands
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.