Wat is jailbreaken?

Door: Wouter Hoeffnagel | 11 maart 2011 13:26

iPad

Je hoort het vaak voorbij komen: jailbreaken. Maar wat is het nou eigenlijk? In dit artikel leggen we jailbreaken uit en zetten we de voor- en nadelen op een rijtje. Wil je meer weten over een jailbreak voor iOS 4.3? Kijk dan hier.

Jailbreaken

Jailbreaken is het gebruik maken van een kwetsbaarheid in iOS waardoor je beveiligingsmaatregelen van Apple kunt omzeilen. Zo heeft Apple veel bestanden op de harde schijf van je iPhone, iPod touch of iPad afgeschermd. Door het apparaat te jailbreaken zijn deze bestanden wel te bereiken. Met een jailbreak hack je dus eigenlijk je iPhone, iPod touch of iPad zodat je hier meer controle over krijgt.

Daarnaast kun je in Cydia, de App Store van de jailbreak-wereld, apps downloaden die niet door Apple goed gekeurd zouden worden. Hiervoor moet je vaak een paar euro betalen, die je via PayPal kunt overmaken.

Hackersgroepen

Verschillende hackersgroepen zijn actief met het maken van jailbreaks. Deze groepen maken het jailbreaken van een Apple-apparaat voor gebruikers eenvoudig door hier een softwareprogrammatje voor te schrijven. Hierdoor kan je door een klein aantal stappen te doorlopen het apparaat voorzien van een jailbreak. Onder andere het iPhone Dev Team en het Chronic Dev Team houden zich bezig met het ontwikkelen van jailbreaks.

Je hoeft dus geen expert te zijn op het gebied van computers. Wel is het belangrijk om je te realiseren dat het jailbreaken van een iPhone, iPod touch of iPad niet altijd soepel verloopt. Maak dus altijd een backup voordat je hier aan begint, zodat je geen gegevens, foto’s of andere bestanden kwijt raakt.

SHSH-blobs

SHSH-blobs zijn codes die door Apple worden afgegeven zodra je iOS download en installeert op je iPhone, iPod touch of iPad. Deze code is per apparaat uniek en is normaal niet van belang. Bij het jailbreaken zijn SHSH-blobs echter crucial! Om de meeste jailbreaks uit te kunnen voeren heb je de SHSH-blobs van de voorgaande iOS versie nodig. Wil je dus iOS 4.3 jailbreaken? Dan heb je waarschijnlijk de SHSH-blobs van iOS 4.2.1 nodig. Sla deze dus altijd op! Dit kan met een programma als TinyUmbrella.

Voordelen

Het jailbreaken van iOS heeft een aantal voor- en nadelen. Door een jailbreak krijg je meer controle over het besturingssysteem, wat wil zeggen dat je meer kunt aanpassen en toegang krijgt tot alle bestanden op het apparaat. Hierdoor omzeil je dus eigenlijk de veiligheidsmaatregelen van Apple. Dit heeft een aantal voordelen. Zo kun je nieuwe thema’s installeren op iOS, waardoor het besturingssysteem een nieuw uiterlijk krijgt. Ook kun je bijvoorbeeld meer apps kwijt in het dock, kun je het dock laten scrollen of kun je het lock-scherm aanpassen.

MyWi is een app waarmee je een iPhone om kunt toveren tot een WiFi-router. Hierdoor kun je de 3G-verbinding van de iPhone delen met andere apparaten zoals een iPad. Voor veel iPhone-gebruikers is MyWi een belangrijke reden om iOS te jailbreaken. Met iOS 4.3 introduceert Apple Personal Hotspot, een dienst die in basis vergelijkbaar is.

Extra opties

MyWi biedt echter een aantal extra opties. Zo krijg je gedetailleerde informatie over het batterijverbruik, aangezien dit door het delen van de internetverbinding aanzienlijk wordt verhoogd. Het WiFi-netwerk dat je opzet kan je beveiligingen met een wachtwoord en je kunt bekijken welke gebruikers op het netwerk actief zijn.

Daarnaast kun je ook een file explorer als iFile downloaden. Hierdoor krijg je toegang tot de volledige harde schijf van je iPhone, iPod touch of iPad. Dit is met name handig als je bestanden op het apparaat wil kunnen verplaatsen terwijl je onderweg bent.

Nadelen

Het feit dat je de beveiligingen van Apple omzeilt brengt ook een aantal nadelen met zich mee. Zo krijg je toegang tot alle bestanden op de harde schijf van het apparaat, en dus ook tot bestanden die nodig zijn om het besturingssysteem goed te laten draaien. Dit brengt het risico met zich mee dat je een verkeerd bestand weggooit of overschrijft, waardoor je iets in het besturingssysteem beschadigd.

Overigens kan je altijd via iTunes de iPhone, iPod touch of iPad herstellen en voorzien van een volledig nieuw besturingssysteem. Het apparaat is dus niet daadwerkelijk kapot, al kan je wel gegevens of foto’s kwijt raken.

Cydia

Apps die je in Cydia kunt vinden zijn apps die niet goedgekeurd zouden worden door Apple voor haar eigen App Store. Je zult dus iets voorzichtiger moeten zijn dan in de App Store, waarin je redelijk veilig kunt downloaden doordat alle apps door Apple worden gecontroleerd.

Daarnaast kost het ontwikkelen van een jailbreak tijd. Zodra Apple een nieuw besturingssysteem uitbrengt duurt het meestal meerdere weken voordat er een nieuwe jailbreak wordt ontwikkelt. Je zult daarom moeten kiezen tussen het behouden van een jailbreak of het updaten naar het nieuwe besturingssysteem.

Overigens zijn bestanden die je hebt aangeschaft in Cydia gratis opnieuw te downloaden zodra je het apparaat opnieuw hebt voorzien van een jailbreak.

0 Reactie(s) op: Wat is jailbreaken?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.