Waarom ‘post-pc’ niet ‘zonder-pc’ betekent

Door: michael-gartenberg | 11 april 2011 10:04

Nieuws

Apple heeft veel kritiek ontvangen na Steve Jobs’ commentaren bij de lancering van de iPad 2, waar de topman sprak over de komst van het post-pc tijdperk.

Als je het op Twitter over post-pc gaat hebben, zul je onherroepelijk geconfronteerd worden met mensen die zeggen dat de iPad 2 altijd afhankelijk zal blijven van een pc voor activatie en het synchroniseren van content. Helaas hebben veel van die mensen het punt van Jobs gemist.

De iPad en andere mobiele apparaten vervangen de pc (waarmee ik zowel op Mac’s als Windows pc’s doel) niet. In feite betekent post-pc ‘na het tijdperk van de pc’. Het gaat om producten die voortborduren op het succes van de pc en niet om producten die de pc vervangen. Mijn inziens is er geen sprake van een sans-pc tijdperk. De pc zal nog lange tijd bij ons blijven… wat niet zal betekenen dat het post-pc tijdperk niet begonnen is.

Ik haal graag even schrijver Mark Twain aan, bij wie een journalist aanklopte toen die hoorde dat Twain doodziek op bed lag. “De berichten over mijn aanstaande dood worden overdreven”, vertelde de kiplekkere auteur de verbaasde journalist. De zin is sindsdien synoniem komen te staan voor zowel overdrijving als slechte journalistiek. (Dertien jaar later werden de berichten over Twain’s dood niet langer overdreven, maar had hij daadwerkelijk zijn laatste adem uitgeblazen.)

Zelfs nu sommigen de pc dood verklaren, wil ik zeggen: de pc gaat voorlopig niet weg. Natuurlijk zal de pc blijven evolueren – en zullen toekomstige generaties personal computers net zo min op een iMac lijken als huidige iMac’s op de oude Altair-pc’s lijken.

De huidige pc blijft het ultieme Zwitsers zakmes voor informatie. Als je internet wilt zonder compromissen te doen, heb je een computer nodig. Wil je toegang tot zakelijke applicaties en informatie uit legacy databanken? Dan heb je ook echt een pc nodig. Wil je de meest geavanceerde recente games spelen? De pc is het antwoord. Pas als je echt bereid bent te leven met minder functionaliteit, dan kun je af zonder pc.

Waarom is er toch zoveel heisa over de post-pc wereld? Omdat pc’s steeds geavanceerder zijn geworden en daardoor ook veel complexer. Gebruikers hebben toegang gekregen tot nieuwe functionaliteit terwijl ze tegelijkertijd moeten omgaan met complexe systemen die normale taken kunnen frustreren.

Dit is een van de redenen waarom de iPad zo populair is geworden. Nee, tablets als deze kunnen nog niet alles wat een pc vandaag de dag kan, maar dat is op zich niet verkeerd. De iPad is goed in bepaalde taken en houdt deze simpel – dat betekent dat de iPad de tweede of derde pc in huis kan vervangen.

Wanneer we naar de wereld van de post-pc gaan, zal de mate waarin nieuwe technologie en functionaliteit afgezet wordt tegen de complexiteit van bepaalde functies het verkoopsucces van apparaten gaan bepalen. Het is aan gebruikers om uit te vinden welk apparaat het best bij hun computervaardigheden of behoefte past. Wil je het menselijk DNA ontcijferen? Daar is nog geen app voor ontwikkeld. Aan de andere kant zijn veel taken, die ooit alleen aan de personal computer waren voorbehouden, nu meer geschikt geworden voor post-pc apparaten.

Ben jij er wel in geslaagd om de computer in jouw dagelijks leven te vervangen door een post-pc apparaat? Graag verneem ik je ervaringen via Twitter of vermeld ze hieronder in de commentaren.

Michael Gartenberg is analist en al lange tijd Mac-gebruiker. Hij onderzoekt voor Gartner de wereld van de met internet verbonden consument.

0 Reactie(s) op: Waarom ‘post-pc’ niet ‘zonder-pc’ betekent

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.