Waarom doet de Mac het zo slecht?

Door: kristian-van-tuil | 16 oktober 2013 07:30

Mac

ACHTERGROND - Uit vorige week vrijgegeven cijfers blijkt dat de vrije val in de pc-markt lijkt gestuit, vooral door de komst van Windows 8.1. Maar wat opvalt is dat de Apple Mac zwaar te lijden heeft onder de crisis.

De cijfers die IDC vorige week vrijgaf over de leveringen van pc's en Macs voor de Amerikaanse markt liegen er niet om: het aantal geleverde Apple-machines was op kwartaalbasis 11,2 procent lager dan vorig jaar, terwijl pc's slechts 0,2 procent moesten prijsgeven. De top 4 pc-makers HP, Dell, Lenovo en Toshiba lieten zelfs positieve cijfers noteren. Met andere woorden: Apple doet het 56 keer slechter dan het gemiddelde in de branche.

Wat is er aan de hand met Cupertino? Volgens analist Ranjani Singh van IDC heeft het alles te maken met het ontbreken van nieuwe modellen. "De verkopen van Macs zijn sterk verbonden met productlanceringen. Als er een nieuwe Apple in de verkoop gaat, schieten de cijfers omhoog."

Vorig jaar liet Apple over Q3 wel een enorme groei noteren. Dit was toen te verklaren door de succesvolle lancering van de 13 inch MacBook Pro met Retinascherm, die in juni 2012 op de markt verscheen. In de zomer van dit jaar kenden we geen opmerkelijke lancering. Apple bracht weliswaar een nieuwe MacBook Air uit, maar deze kent behalve een nieuwe Intel Haswell-processor geen bijzondere innovaties. Sterker nog, waar een hoop analisten en consumenten hoopten op de toevoeging van een Retina-scherm, ontbrak deze juist op de nieuwe MacBook Air.

Verder speelt mee dat Apple zijn iMac-lijn dit jaar andermaal laat heeft ververst ten opzichte van het succesjaar 2011 en dat ook hier sprake is vanwege echte vernieuwing. De 2012-versie bracht een veel dunnere computer, een veel snellere CPU en GPU en aan die vernieuwingen kunnen de nieuwe modellen niet tippen. Behalve een nieuwe WiFi-chip, kleine verbeteringen in de CPU en GPU en de overstap naar PCI-Express in plaats van SATA als SSD-interface is er weinig te beleven aan de nieuwe Macs. Ook hier wordt betreurd dat een Retina-scherm nog niet beschikbaar is.

Naast IDC ziet ook Gartner een teruggang in Mac-leveringen en constateert het eveneens dat Apple de enige computerfabrikant van naam is die een verlies qua marktaandeel moet incasseren.

Volgens Singh heeft dit er ook alles me te maken dat voor Apple de Mac minder belangrijk is geworden. "Apple is veranderd van pc-maker in een telefoonmaker", zegt hij, daarbij wijzend op het belangrijke aandeel dat de iPhone (51 procent) in de omzetcijfers van Apple inneemt. De Mac staat intussen op 18 procent.

Het is zeer onwaarschijnlijk dat men bij Apple in paniek raakt om de laatste Mac-cijfers. De firma heeft eerder aangeven dat het kannibalisatie van de desktop (iMacs en MacBooks) door de iPad niet als bedreiging, maar als kans ziet. "We zijn daar niet bang voor. Als wij het zelf niet doen, dan kannibaliseert iemand anders het wel. We weten dat de iPad marktaandeel van de Mac wegsnoept, maar daarover maken wij ons geen zorgen", aldus topman Tim Cook eerder.

Bron: Computerworld.nl

4 Reactie(s) op: Waarom doet de Mac het zo slecht?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 16 oktober 2013 09:49 Anoniem
  Zucht… Er wordt plaats ingeruimd voor 7 reclamebanners op deze pagina, maar voldoende ruimte geven aan een tabelletje voor het artikel is teveel gevraagd.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 oktober 2013 09:59 Anoniem
  Gelijk heb je. Alles draait om de reclame en de feiten zijn niet meer belangrijk
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 oktober 2013 11:07 darknessblade
  het is ook de prijs wat je er voor wil betalen

  1500euro voor een apparaat dat intel core i5 dualcore & 4gb ram heeft is slecht
  voor die prijs krijg je een windows laptop met i7 quadcore met 8gb ram
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 oktober 2013 12:43 Anoniem
  Tsja, CT moet ook wat verdienen he. MAAR je hoeft het artikel niet te lezen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.