Waarom de 'iPhone 5' nooit zal verschijnen

© CIDimport

Waarom de 'iPhone 5' nooit zal verschijnen

Geplaatst: 5 april 2012 - 05:05

Aangepast: 16 november 2022 - 10:20

Redactie ID.nl

Daar gaan we weer. De iPhone 5 krijgt een groter scherm, net zoals het Android-vlaggenschip, de Galaxy Nexus. Of misschien niet. Als we op de geruchten mogen afgaan, krijgt het wel LTE 4G-connectiviteit, net zoals de nieuwe iPad.

Zoals wel vaker het geval is, zijn de geruchten die opduiken over de nieuwste iPhone een combinatie van bloggerfantasieën en 'duh'-voorspellingen, zoals het ingebouwde 4G. Laat mij je dan in ieder geval iets vertellen wat al zeker weten over de volgende iPhone, namelijk dat deze niet de 'iPhone 5' gaat heten.

Lees ook:

5 Gewaagde iPhone 5 geruchten

5 onheilspellende iPhone 5 geruchten

5 iPhone 5 fabeltjes

Ik voorspel dat de iPhone 4S de laatste genummerde iPhone zal zijn. Het volgende model heet gewoon 'iPhone' en zijn opvolger trouwens ook. Apple is al lang geleden gestopt met het toekennen van versienummers aan producten als de Mac en de iPod. Ook aan de Apple TV heeft nooit een cijfer gehangen. De nieuwste iPad stopt het nummeren van de tabletlijn. Het enige apparaat wat nog wel een versienummer meekrijgt is de iPhone. Maar ook dat zal snel afgelopen zijn.

Geen drastische facelifts nodig

De reden hiervoor is simpel: De noodzaak ontbreekt om met een nummering te werken. De Mac en iPod zijn volwassen productlijnen en hoewel er af en toe een verandering aan de hardware plaatsvindt, is het voor Apple veel belangrijker dat duidelijk is tot welk subgenre het apparaat behoort: MacBook Pro, MacBook Air, iMac, Mac Mini, Mac Pro, iPod Classic, iPod Nano of iPod Touch. Wanneer toch onderscheid gemaakt moet worden tussen de verschillende modellen, wordt gerefereerd naar generatie of jaar. De iPhone is net zo volwassen als de iPod Touch en ook de iPad zal qua uiterlijk of functionaliteit komende jaren geen drastische veranderingen ondergaan.

Apple begrijpt dat de werkelijke kracht van het bedrijf in het ecosysteem zit en niet in de apparaten zelf. Het begrijpt dat het belangrijk is dat iedere eigenaar van het apparaat aanvoelt bij de tijd te zijn. Het maakt daarom niet echt uit of je MacBook Pro uit 2009 of uit 2011 komt en of er OS X Leopard of OS X Lion op draait. Hetzelfde geldt voor de mobiele apparatuur. Het belangrijkste bij Apple is compatibiliteit.

Het 'debacle' met de iPhone 4S - waardoor de gigantisch hoge verwachtingen rond het apparaat leidde tot teleurstellingen leidde bij klanten, media en aandeelhouders - heeft er ongetwijfeld toe bijgedragen dat Apple van de versiegebaseerde benaming af wil.

De pc-markt onderging deze verandering jaren terug al; versienummers op pc's betekenen voor gebruikers nagenoeg niets; alleen IT en retailers hebben baat bij productnummers. Als een pc in de winkel ligt, is het een nieuw apparaat dat Windows 7 kan draaien. Volgend jaar zal het voornamelijk van belang zijn dat een nieuwe pc Windows 8 aankan.

De mobiele markt is nog niet op dit punt aangeland, maar het komt in de buurt. Samsung gebruikt de Galaxy S II-benaming om onderscheid te maken ten opzichte van het vorige Galaxy S-toestel, maar doet dat niet voor andere Galaxy-apparaten als de Nexus en de Note. Motorola gebruikt versienummers voor de Droid-serie, maar niet voor zijn andere Android-toestellen. HTC doet over het algemeen genomen er alles aan om het gebruik van versienummers te voorkomen.

Nokia en RIM: fabrikanten van de oude school

De enige bedrijven die blijven vasthouden aan het werken met typenummers zijn Nokia en Research in Motion (RIM). Nokia's nummers proberen duidelijk te maken welke relatieve waarde aan een product mag worden toegekend. Zo is de Nokia Lumia 900 'beter' en duurder dan de Lumia 600. RIM gebruikt nummers vanuit dezelfde gedachte, maar zijn viercijferige codes maken het lastiger voor de consument om onderscheid te maken. De werkelijke betekenis ervan valt er niet langer uit de nummering op te maken. Om deze reden hoor je mensen ook niet praten over de BlackBerry 9900, maar over de BlackBerry Bold. Zelfs het conservatieve RIM waagt zich nu aan familienamen - zoals de Bold, Curve en Torch - om consumenten meer aan te spreken. Misschien gaat Nokia binnenkort ook hetzelfde doen.

Waar dit allemaal op neerkomt, is dat de volwassenheid van deze apparatuur groeit. Hoewel de hardware belangrijk is, draait het uiteindelijk om de software en bepaalt deze de uiteindelijke waarde van de hardware. We zullen versienummers voor iOS, OS X, Android en Windows voorlopig nog blijven zien, maar voor de hardware telt dit allang niet meer.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten