Waar blijft het nieuwe OS X eigenlijk?

Door: gregg-keizer | 15 maart 2013 08:32

Mac

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Apple loopt achter op schema nu de previewversie van OS X 10.9 nog steeds niet is verschenen. Maar een langere tijd tussen releases kan wel eens goed nieuws zijn voor Mac-gebruikers.

Vorig jaar kwam Apple met de aankondiging een releaseschema voor OS X te zullen hanteren waarbij er na een jaar een nieuwe versie zou verschijnen. Dat was op de onthulling van Mountain Lion op 16 februari 2012 – inmiddels 13 maanden geleden. Dus waar blijft de OS X met de codenaam ‘Next’?

OS X in augustus

De afgelopen jaren hanteerde Apple steeds hetzelfde schema met een previewversie in februari en dan een release in juli. Als het bedrijf dit wil blijven volhouden, loopt het inmiddels achter op schema. Afgaande op de vorige releases waarbij in er vorig jaar 161 dagen tussen preview en release zaten en het jaar ervoor 147 dagen, zou een aankondiging vandaag van de nieuwe OS X een release opleveren tussen 8 en 22 augustus.

Dat is dus later dan voorgaande jaren, maar past wel binnen het uitrolritme van Apple, zegt een analist van Gartner. Michael Gartenberg van Gartner Research hoorde van Apple dat OS X voortaan op een jaarlijks schema wordt uitgerold. “Er kan best een maandje flexibiliteit inzitten”, aldus Gartenberg.

Next is geen Lynx

Met dat in het achterhoofd, hangt een aankondiging en previewversie van het besturingssysteem met de werktitel Next dus duidelijk in de lucht. En over de naam van het nieuwe besturingssysteem gesproken: welk wild dier gaat Apple deze keer gebruiken? Diverse blogs speculeren over ‘Cougar’ of ‘Lynx’, twee merknamen die Apple in 2003 registreerde, maar deze namen zouden wel eens niet beschikbaar kunnen zijn.

Apple’s merknaam ‘Lynx’ is in december 2007 komen te vervallen en in mei 2008 onderging ‘Cougar’ hetzelfde lot. Volgens patentbureau USPTO was dat in beide gevallen omdat Apple niet tijdig op de proppen is gekomen met een aanvraag voor verlening. Ook (variaties op) ‘Leopard’ en ‘Tiger’ worden besproken door Apple-liefhebbers.

Ondersteuning lastiger door fragmentatie

Een sneller releaseschema waarbij elk jaar een versie van OS X verschijnt – Leopard in 2007, Snow Leopard in 2009, Lion in 2011 en Mountain Lion in 2012 – zorgt voor meer fragmentatie van de besturingssystemen omdat er meer oudere versies in gebruik zullen zijn. Volgens de statistieken van Net Applications heeft zelfs de minst gebruikte van de laatste vier versies een marktaandeel van meer dan 7 procent.

0 Reactie(s) op: Waar blijft het nieuwe OS X eigenlijk?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.