VVD: Overheid moet tijdelijk iPhone afzweren

Door: loek-essers | 21 april 2011 17:57

Nieuws

De VVD vindt het onacceptabel dat de iPhone de locatie altijd logt. Daarom moet de overheid voorlopig stoppen met het gebruik van het toestel.

Dat blijkt uit Kamervragen van Ard van der Steur en Afke Schaart die in handen zijn van Nu.nl en waar Webwereld inmiddels ook over beschikt. Woensdag werd door twee onderzoekers inzichtelijk gemaakt hoe de iPhone de locatie van een iPhone of iPad met 3G-verbinding sinds de zomer van 2010 opslaat in een verborgen bestand op het toestel.

Onderzoek

Dat bestand wordt ook automatisch gekopieerd naar de pc waarmee het apparaat wordt gesynchroniseerd. Omdat de locatiedata niet is versleuteld kan iedereen die toegang heeft tot de computer of tot de iPhone of iPad nagaan waar de gebruiker van het toestel is geweest. De data wordt niet gedeeld met Apple. Maar Apple heeft zichzelf vorig jaar wel al het recht gegeven om de verzamelde locatiedata op te slaan en te delen met derden, dit met het oog op locatiediensten.

De VVD wil dat consumenten worden gewaarschuwd bij de aankoop van Apple-producten en erop gewezen worden dat de locatie wordt opgeslagen. Daarnaast willen de Kamerleden dat de Consumentenautoriteit en het College ter Bescherming Persoonsgegevens (CBP) op korte termijn een advies uitbrengen over door de Regering te nemen maatregelen.

Tijdelijk verbod

Schaart en Van der Steur eisen verder dat er bij de overheid geen Apple producten meer worden aangeschaft "totdat volledige openheid is geboden over deze en mogelijk nog andere verborgen gehouden toepassingen". Ook moet het gebruik van die apparaten tijdelijk stop worden gezet voor functionarissen die een kritieke functie vervullen bij de overheid, zoals bij justitie, defensie of politie. het is nu aan de minister om te beslissen of en wat voor actie er ondernomen wordt.

Het bestand met locatiedata kan op dit moment via een iPhone app automatisch worden gewist. Wie een gejailbreakte iPhone heeft kan het programma Untrackerd installeren. Volgens de makers van de app zorgt een daemon proces dat op de achtergrond draait ervoor dat de file met locatiegegevens altijd schoon blijft.

Kamervragen i Phone

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: VVD: Overheid moet tijdelijk iPhone afzweren

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.