VS start antitrustonderzoek naar patenttrollen

Door: andreas-udo-de-haes | 20 november 2012 11:59

Nieuws

Zowel het Amerikaanse ministerie van Justitie als handelswaakhond FTC hebben patenttrollen in het vizier. Vooral de door techreuzen gesteunde trollen zouden de concurrentie verzieken.

Amerikaanse antitrustwaakhonden richten hun pijlen expliciet op patentrollen in de techsector. In december starten zowel ministerie van Justitie als handelswaakhond FTC onderzoek naar de voor- en nadelen van deze patentuitbaters voor de markt, mededinging en de consument.

Trollen goed/slecht voor innovatie

Het onderzoek bestaat in eerste instantie uit informele gesprekken en hoorzittingen met voor- en tegenstanders, meldt de Wall Street Journal. Een patenttrol is een bedrijf dat zelf geen producten op de markt zet, maar alleen patenten verzamelt om daar zoveel mogelijk geld mee te verdienen door licentiedeals met of rechtszaken tegen andere bedrijven die inbreuk zouden maken. Dit gedrag is fundamenteel oneerlijk, komt neer op afpersing en nekt innovatie, vinden tegenstanders.

Verdedigers van trollen stellen dat dergelijke bedrijven het juist mogelijk maken dat uitvinders, die anders bot vangen, een eerlijke vergoeding krijgen voor hun innovaties. “We springen in dat gat en helpen deze mensen zodat ze betaald worden, en dat is goed voor innovatie en uiteindelijk goed voor concurrentie", aldus Paul Ryan, baas van patenttrol Acacia Research.

Patentoorlog via trollen

In de praktijk worden de trollen echter steeds vaker gevoed door verschillende grote techreuzen met enorme octrooiportfolio's, met mogelijk concurrentievervalsende gevolgen voor de hele sector. “Bedrijven moeten met elkaar concurreren in plaats van samen te werken door via een trol rivalen op kosten te jagen en daarvan te profiteren", aldus Fiona Scott Morton, econoom bij het ministerie van Justitie.

Het antitrustonderzoek naar patentmisbruik concentreerde zich tot nog toe op mogelijk machtsmisbruik van Samsung en Motorola door het inzetten van zogenaamde standaardessentiële patenten in rechtszaken tegen bijvoorbeeld Apple en Microsoft. Maar nu komen dus ook patenttrollen onder vuur.

Microsoft en Nokia voeren trol

Begin juni klaagde Google bij de Europese Commissie al over patentmisbruik door Microsoft en Nokia via Mosaid, een van de meest beruchte patenttrollen. Google kaartte de kweste MOSAID ook aan bij de Amerikaanse Senaat.

Volgens beide aangeklaagden is dit een onzinnig wanhoopsoffensief van Google om de aandacht af te leiden van de patentpraktijken van Motorola.

0 Reactie(s) op: VS start antitrustonderzoek naar patenttrollen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.