Voorkom “Apple picking”: Bescherm je Mac tegen diefstal!

© PXimport

Voorkom “Apple picking”: Bescherm je Mac tegen diefstal!

Geplaatst: 21 februari 2013 - 06:31

Aangepast: 14 december 2022 - 16:03

Redactie Computer!Totaal

Zelf had ik het idee, dat ik rustig overal kon werken op mijn eigen Macbook: het is toch altijd andermans laptop is die gestolen wordt, nietwaar? Totdat ik in januari ineens zelf tot die groep andere mensen behoorde. De misdaad zelf was onbeschaamd: ik was in Starbucks, bezig met het typen van een e-mail, toen een jongeman mijn laptop onder mijn vingers vandaan griste, zomaar de deur uitliep en in een gereedstaande auto sprong.

Eerlijk gezegd was ik niet op mijn hoede. Ik was een fervent bezoeker van de zaak, het was drie uur ’s middags, en er waren veel getuigen om mij heen. Maar het was in zo’n 30 seconden voorbij. Het fenomeen heet “Apple picking” en het is een epidemie geworden in grote steden als Chicago, Los Angeles en New York – net als in voorsteden in Zuid-Californië, zo blijkt. Ik kwam er later achter dat er in slechts drie dagen tijd op 24 Starbucks locaties in de regio die bekend staat als het “Inland Empire” nietsvermoedende Apple-gebruikers bestolen waren.

Apple: behulpzaam tot op zekere hoogte

Wanneer een dief er met je telefoon, tablet of computer vandoor gaat bel je natuurlijk de politie. Maar wat doe je terwijl je op de politie staat te wachten? De oplossing die door Apple geboden wordt is “Find My Mac” of “Find My iPhone”. In beide gevallen werkt de locatie-tracking alleen als je de locatiediensten op je apparaat hebt ingeschakeld. (“Find My Mac” werkt alleen op Macs die op OSX Lion of later draaien.) Zelfs dan, aldus de politie, kan de functie eenvoudig uitgeschakeld worden door de telefoon uit te zetten. Het voordeel is echter dat gebruikers gemakkelijk de inhoud van hun apparaat van op afstand kunnen vergrendelen of verwijderen, zodat ze hun gegevens veilig kunnen stellen en het dusdanig dieven lastiger maken om het apparaat door te verkopen.

Mijn MacBook Pro was nog geen maand oud. Hij stond niet vast met een slot aan de tafel, was niet verzekerd. Vrijwel meteen nadat mijn laptop gestolen was activeerde ik de “Find My iPhone” app op mijn telefoon, die al mijn geregisteerde apparaten bijhoudt. Om de een of andere reden was ik vergeten om de locatiediensten op mijn MacBook in te schakelen. (De “Find My Mac” dienst heeft een aantal potentiële nadelen, zoals Wired’s Mat Honan ondervond – iemand die je wachtwoord weet te kraken zou het in principe kunnen gebruiken om je computer te wissen.)


Het goede nieuws is dat je zelfs zonder de locatiediensten de machine van op afstand kunt vergrendelen, maar alleen wanneer het apparaat verbonden is met het Internet. Weken na de diefstal staat de verwijderingsactie voor mijn laptop nog steeds aagegeven als “in behandeling” in “Find My iPhone”.


Apple zelf is van weinig nut in dergelijke gevallen. De uitgebreide garantie van AppleCare dekt geen diefstal of beschadiging door een misdrijf. En aan de support pagina van Apple heb je niks. Klik op “product is verloren of gestolen” en je krijgt een summier antwoord: “Als u een Apple product verloren of gevonden hebt, neem dan contact op met uw lokale politiebureau of dit te melden. Kies een ander onderwerp om deze online sessie voort te zetten.”

De lokale politieagenten die mijn diefstal behandelden spoorden mij aan om het gratis nummer van Apple te bellen, en ik kreeg een medewerker van de klantenservice te spreken. Nadat ik mijn situatie had uitgelegd en verteld had dat ik op aanraden van de politie gebeld had werd ik een aantal minuten in de wacht gezet terwijl de medewerker met een manager overleg pleegde.

Toen ik hem terug aan de lijn kreeg zei hij dat hij de diefstal en het serienummer van mijn machine zou noteren. Hij gaf me ook een “zaaknummer” voordat hij verontschuldigend toevoegde: “We hebben in ons systeem niet echt een manier om gestolen items te markeren.”

Gezien de toename in Apple-gerelateerde diefstallen – 16.000 in New York alleen in het afgelopen jaar – zou je denken dat het bedrijf enthousiast mee zou werken aan de rechtshandhaving, door bijvoorbeeld een database aan te maken en bij te houden die gestolen apparaten die bij de Genius Bar in een Apple Store terechtkomen herkent.

Applicaties van derden

Er zijn verschillende applicaties van derden die superieure bescherming tegen diefstal beloven. Ze bieden allemaal variaties op dezelfde dienst: Wanneer je je apparatuur als vermist opgeeft via een Web-based controlepaneel zal de software proberen je apparaat te lokaliseren met behulp van de geolocatie functies indien het apparaat verbonden is met het Internet. Al deze programma’s maken ook ongemerkt screenshots en foto’s met behulp van de iSight camera van het apparaat, en ze zijn allemaal voorzien van functies die toezicht, vergrendeling en verwijdering op afstand mogelijk maken.

Flipcode’s Hidden “biedt de meest geavanceerde diefstal tracking voor uw Mac.” Ik heb Hidden op mijn desktop computer, een iMac, getest. Met behulp van nabije Wi-Fi plekken plaatste de app mijn computer ongeveer anderhalf blok ten zuiden van waar ik eigenlijk woon. Goed genoeg voor de politie? Ik heb een tweede test uitgevoerd, die de machine met succes lokaliseerde. Je kunt de machine ook zo instellen dat hij foto’s neemt van de onrechtmatige gebruiker. Het basisplan van Hidden begint bij $15 per jaar voor 1 machine, met maximaal vijf licenties voor $45 per jaar.

Prey is een gratis open-source alternatief – en het was bij mijn eerste test een stuk nauwkeuriger dan Hidden. Prey lokaliseerde niet alleen mijn computer op de exacte locatie, het nam zelfs een screenshot en een clandestiene foto van mij met de machine, en vatte al deze data samen in een online rapport dat ik via het Web kon benaderen. De “pro” versie begint vanaf $5 per maand voor maximaal 3 apparaten, en levert tot 100 rapporten, on-demand activering en een “actieve modus” waarmee je je apparaten te allen tijde kunt bijhouden, niet alleen maar wanneer ze vermist zijn.

Orbicule’s Undercover 5 kost $49 per jaar voor een enkele licentie en $59 om maximaal vijf Macs te beschermen. Met Undercover kun je aangifte van diefstal doen, met daarin periodieke foto’s, keylogs en locaties die direct naar je lokale politiebureau verzonden worden als je een e-mailadres hebt om het naartoe te sturen. Maar de app biedt ook een slimme “Plan B”-functie die op het apparaat een hardwarefout simuleert. Omdat de meeste dieven niet bepaald criminele meesterbreinen zijn kunnen ze geneigd zijn de computer ergens te laten repareren. Als dat gebeurt kan de software een bericht op het scherm laten zien dat de gebruiker, of in dit geval de reparateur, ervan op de hoogte brengt dat de machine gestolen en vergrendeld is.

Absolute Software’s LoJack voor Laptops maakt gebruik van een combinatie van software en menselijke intelligentie om je gestolen apparaat te lokaliseren. Als je Mac gestolen is werkt het opsporingsteam van Absolute samen met de politie om het systeem te vinden. De dienst wordt geleverd in standaard- en premiumedities, waarbij de laatste ook voor $50 per jaar $1000 garantie biedt.

Bescherm je gegevens: clouddiensten

Wanneer je laptop in handen van dieven valt is het herstellen van verloren gegevens een andere directe zorg. De meeste dieven zijn volgens de politie niet geïnteresseerd in je gegevens of persoonlijke informatie. Ze zijn op zoek naar een gemakkelijke vangst, waarbij het gangbare tarief voor een gestolen MacBook zo’n $100 is.

Omdat mijn laptop nieuw was, was ik maar weinig gegevens kwijt. Daarnaast maak ik gebruik van de cloud-opslagdienst van Dropbox. Met plannen die beginnen bij $10 per maand (of $99 per jaar als je van tevoren betaalt) voor 100GB aan opslagruimte biedt Dropbox een handige manier om bestanden te synchroniseren en delen tussen verschillende apparaten. Google Drive levert 100GB voor $5 per maand, maar in tegenstelling tot Dropbox is de bestandsgrootte beperkt tot 10GB. Apple’s eigen iCloud premium service biedt heel wat minder voor heel wat meer – 20GB voor $40 per jaar, of slechts 50GB voor $100 per jaar. Maar iCloud heeft uiteraard andere functies, zoals ruimte voor een back-up van je iOS-apparaten.

Zet je mac op slot

Binnen een week had ik mijn vervangende MacBook Pro. Op dezelfde dag kwam een rechercheur mij vertellen dat hij een aantal mensen in hechtenis had “voor niet verwante vergrijpen”. Zelfs al zijn de boosdoeners van de straat, dan nog moet je op je hoede zijn. Dus heb ik geïnvesteerd in een goed laptopslot. Helaas hebben de prachtig slanke en lichtgewicht MacBook Airs en de nieuwe MacBook Pro met Retina display geen beveiligingssleuf, in tegenstelling tot de oudere MacBook Pro modellen.

Kensington, die een verscheidenheid aan sloten maakt, lijkt voor bijna alles een oplossing te hebben. De laptopsloten van Kensington kosten tussen de $30-$60 en worden geleverd met sleutels of maken gebruik van combinaties. Wikkel de bijna 2 meter lange stalen kabel rond een vaste tafelpoot en de meeste dieven zullen je laptop met rust laten. De meeste Apple Stores verkopen het combinatieslot model van $30, maar het ligt niet in de winkel, je moet er specifiek naar vragen.

Kensington biedt ook de SafeDock Air voor 11-inch en 13-inch MacBook Air modellen. Deze kosten beiden $90. Zoals de naam al doet vermoeden is de SafeDock een dock: Schuif je Air erin, draai een beveiligingssleuf om, en je machine zit vergrendeld. Alleen heb je nog wel een kabel nodig om de boel vast te binden. De SafeDock is met een verhoging van 10 centimeter ook ergonomisch, “voor beter zicht”.

Terwijl Kensington gebruik maakt van MacBook’s eigen beveiligingssleuf moet je om Computer Security Products’ Stop-Lock systeem te gebruiken een beveiligingsplaat op het deksel van de laptop aanbrengen. Stop-Lock heeft een concurrerende prijs van $44. Qua esthetiek draait Steve Jobs zich waarschijnlijk om in zijn graf wat betreft het Stop-Lock systeem, maar het biedt een dubbel afschrikmiddel: een strak slot met een sleutel, plus een manier om de gestolen computer op te sporen en te identificeren, mocht er toch een dief mee vandoor gaan. De plaat heeft een streepjescode; gebruikers kunnen het ID-nummer registreren op de website van Computer Security. Onder de plaat bevindt zich een chemisch gebonden “tatoeage” die in felrode niet-verwijderbare inkt “gestolen goed” spelt.

Tot slot, voor Apple’s nieuwe Retina MacBooks, die de oude beveiligingssleuf missen, verkoopt Maclocks voor $70 de Security Clear Case Bundle. Dit doorzichtige, rigide polymeer omhulsel is bevestigd aan de onderkant van de computer en bevat de beveiligingssleuf waaraan je het meegeleverde kabelslot vastmaakt. De Clear Case wordt ook geleverd met een doorzichtige polymeer skin voor de bovenkant om het apparaat tegen krassen en slijtage te beveiligen.

Denk preventief

Misschien wel een van de belangrijkste dingen om te onthouden wanneer je je apparaat beveiligt is dat dieven minder gauw geneigd zijn een apparaat te stelen dat ze niet kunnen doorverkopen. Met een combinatie van software en hardware is het niet moeilijk om je MacBook te beschermen tegen de plaag die Apple-picking heet.

Dit artikel is geschreven door Ben Boychuk (@benboychuk) en verscheen oorspronkelijk op onze zustersite Macworld.com: "Don't get Apple picked: How to protect your Mac from theft in public places".

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten