Voor- en nadelen van een Mac

Door: Martin Gijzemijter | 05 januari 2011 13:47

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Veel mensen die overstappen op een Mac zijn enthousiast, nee, haast lyrisch over hun ontdekking van 'die fantastische nieuwe computer'. Het is opmerkelijk hoe fanatiek sommige Mac-liefhebbers zijn en dan vooral in hun ambities om u ook over te laten stappen. Hoewel de Mac niet zo heilig en magisch i

Voordat u een beslissing kunt nemen over of een Mac de juiste keuze voor u is, is het belangrijk dat u eerst weet wát een Mac precies is. De Mac wordt vaak genoemd als de tegenhanger van de pc. Dat is interessant, want pc staat voor personal computer en dat is precies wat een Mac ook is. Toch is het belangrijk om onderscheid te maken. Het overgrote deel van wat met pc's wordt bedoeld, heeft namelijk een versie van Windows als besturingssysteem, terwijl bij de Mac het besturingssysteem standaard Mac OS X is.

1. Eén fabrikant

Een ander groot (en zeer belangrijk) verschil is dat pc's worden gemaakt door allerlei verschillende fabrikanten en Windows door nog een andere partij, te weten Microsoft. Alle Macs daarentegen worden gemaakt door Apple en datzelfde bedrijf maakt ook het besturingssysteem Mac OS X. Hierdoor weet u zeker dat het besturingssysteem en de hardware optimaal op elkaar zijn afgestemd. Het voordeel hiervan is dat, afgezien van randapparatuur welke overigens vaak ook door Apple wordt gemaakt - u geen gedoe hebt met het zoeken naar de juiste drivers. Ook wanneer er een probleem is met de software of hardware van uw Mac, is het handig dat alles in handen van Apple is. U hoeft namelijk maar één bedrijf te bellen en er is geen ander bedrijf om u naar door te verwijzen. Uiteraard kleeft daar ook een nadeel aan. Mocht u er niet uitkomen bij een defect of probleem of raakt u zelfs in conflict, dan kunt u zich niet tot een ander wenden.

Alle Macs en het besturingssysteem daarop komen van hetzelfde bedrijf: Apple.

2. Waarom een Mac?

De belangrijke vraag is uiteraard: waarom zou u van een pc overstappen op een Mac, en wat kan het apparaat dat een pc niet kan? Het antwoord op die vraag is al snel subjectief. Feit is dat er eigenlijk niets is dat de Mac niet kan dat een pc wel kan en andersom. Waar het allemaal om draait is de manier waarop. Vraagt u aan een Mac-gebruiker wat het grote voordeel is van een Mac boven een pc dan ligt het antwoord steevast in de trant van: 'Omdat het gewoon werkt en omdat het eenvoudig is.' Uiteraard is de Mac in werkelijkheid geen walhalla van eenvoud, maar het moet gezegd worden dat er een kern van waarheid in zit. Los van het feit dat Mac OS X fraai is vormgegeven (Apple steekt veel energie en geld in design, zowel van hardware als software) werkt het in de basis erg eenvoudig. Bijvoorbeeld: wanneer u een programma niet meer wilt, hoeft u dit niet te de-installeren, maar gooit u het simpelweg in de prullenbak. Veel zaken werken dus net iets eenvoudiger. Voor ervaren Windows-gebruikers geldt dit natuurlijk minder, die weten immers in Windows feilloos de weg. U zult als Windows-gebruiker dus wel even moeten wennen wanneer u overstapt naar Mac OS X, het voelt echt volledig anders aan.

Coverflow is een bekend voorbeeld van de fraaie interface van OS X.

3. Kracht, veiligheid en levensduur

Los van gebruiksvriendelijkheid worden Macs ook vaak geroemd om hun snelheid en stabiliteit als het gaat om grafische applicaties (foto- en videobewerking). Dat lijkt vooral een softwarekwestie te zijn; op papier zijn Macs vaak gelijk en soms zelfs inferieur aan pc's wat hardware betreft. Toch is Adobe Photoshop CS5 (ter illustratie) op een drie jaar oude pc niet heel prettig om mee te werken, terwijl dezelfde software op een drie jaar oude Mac met vergelijkbare hardware prima draait. Dat uit zich ook in waardevastheid. Zoek op Marktplaats maar eens naar een tweedehands MacBook of iMac en u zult zien dat u ook voor een tweedehands Mac nog flink wat mag neertellen.

Dan is er ook nog het voordeel van Time Machine: het back-up-systeem van Apple. Op uw pc kunt u een systeemherstelpunt maken, maar als de pc helemaal stuk is, kunt u niet zomaar een nieuwe pc kopen en zo'n herstelpunt terugzetten. Gebruikt u Time Machine (u krijgt deze software standaard bij Mac OS X) dan kunt u een nieuwe Mac kopen, deze neerzetten, Time Machine aanzetten en - afhankelijk van hoe snel uw netwerk is - een paar uur later weer verdergaan met behoud van al uw bestanden. U dient dan uiteraard wel de back-ups te maken op een externe schijf of op Apples Time Capsule (een combinatie van NAS en router in één apparaat).

Tot slot: een Mac heeft een stuk minder last van virussen dan een pc. In tegenstelling tot een paar jaar geleden zijn er wel degelijk virussen die Macs infecteren, maar de dreiging is bij lange na niet zo groot als bij de pc. Dit heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat de Mac-markt veel kleiner en dus oninteressanter is voor hackers dan de pc-markt.

Macs gaan nooit kapot en crashen nooit!

Een bemoedigend kopje en ongetwijfeld een bewering die u wel eens uit de mond van een Apple-liefhebber hebt horen komen. Het is natuurlijk onzin. Ook Macs kunnen kapot en het besturingssysteem Mac OS X kan zeker crashen. Feit blijft echter, zoals u in dit artikel kunt lezen, dat zowel de hardware als het besturingsysteem door Apple wordt gemaakt. Daardoor zijn hardware en software perfect op elkaar afgestemd. Echter, hardware kan nog steeds slijten, waardoor bijvoorbeeld het geheugen en de harde schijven nog steeds kapot kunnen. En het feit dat u software op Mac OS X kunt installeren die niet door Apple wordt gemaakt, zorgt er uiteraard voor dat ook de software prima kan crashen.

15 Reactie(s) op: Voor- en nadelen van een Mac

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 29 september 2013 18:37 Anoniem
  waar komt deze onzin vandaan ????? in de iphone zit een SAMSUNG chip. in de computers een Western and Digital HDD.

  apple maakt voor de compoters niets zelf en gaat er iets kapot dan is het onmogelijk om te vervangen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 oktober 2013 17:23 Anoniem
  Mac is brol. Alle mac-fans zijn gestoord en amateurs. Zij weten niet wat een computer is. Ook word in Windows alles goed afgestemd.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 januari 2014 09:03 Anoniem
  Jullie moeten je kanis houe!

  Macs zijn gewoon SWAG!!!!!!

  Daar kunnen Julien nog een voorbeeld aan nemen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 januari 2014 22:19 Anoniem
  Hallo vorige 3 heren danwel dames,
  Ik denk dat jullie eerst even wat aan jullie Nederlands moeten doen voordat jullie weer commentaar geven.
  Succes!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 januari 2014 15:30 Anoniem
  MAC is gewoon crap
  het draai heel slecht games en steve jobs zuigt

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 februari 2014 09:53 Anoniem
  Dit artikel klopt deels niet. "Feit is dat er eigenlijk niets is dat de Mac niet kan dat een pc wel kan en andersom". Er zijn namelijk vele programma's die alleen voor Mac zijn en andersom. Ik ben overgestapt naar Mac omdat ik bepaalde programma's wil die Windows niet kan draaien. Ik ben zeer tevreden over Apple, ze maken gewoon het beste. Inmiddels heb ik een iMac, Mac Mini, MacBook, iPhone en iPad en dat is niet voor niets.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 mei 2014 14:12 Anoniem
  Lang leve Apple
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 juni 2014 09:46 Anoniem
  Ik ga binnenkort een Macbook Air 11 inch (2014) aanschaffen. Is dit een goede maat? Of is het verstandiger om de grote versie te kiezen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 juli 2014 23:54 Anoniem
  Stelletje laag opgeleiden/laag IQ/ voetvolk/ uitschot…
  Als je geen Apple computer kan betalen en alleen maar slechte dingen kan
  neerzetten…. ga terug naar je hol in je flat of ander gerucht…. zoek een baan !

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 augustus 2014 23:01 Anoniem
  Ik heb een mac en pc ben tevreden met beiden alleen de mac vind ik veel simpeler en fijner voor school dingen op te doen en de pc is beter voor games
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 september 2014 19:17 Anoniem
  Een mac is helemaal top!
  Het heeft alles wat je nodig hebt.
  Voor school en werk is hij ideaal, ik heb ook meerdere producten van Apple en daar ben ik zeer tevreden over!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 september 2014 16:37 Anoniem
  De meeste hardware is helemaal NIET van Apple zelf!!!!!!
  CPU Intel
  HD Seagate
  Memory niet Apple

  Je wordt gewoon belazerd waar je bij staat.
  Alles loopt inderdaad soepel, vooral als je alles afschermd.
  2000 euro voor een pc om te surfen, mailen en youtube filmpjes kijken!!!!
  Laat me niet lachen.Zijn we echt allemaal zo blind?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 november 2014 10:18 Anoniem
  waarom toch altijd dat schelden? over de hele wereld slaan wij mensen elkaar de hersens in. nu ben je anoniem en doen we het weer! onbegrijpelijk…..
  het internet wordt een open riool op deze manier. hoe lomp kun je zijn om iemand die je niet persoonlijk kent uit schelden! weerzinwekkend
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 april 2015 12:14 Anoniem
  Wat me in dit artikel vooral opvalt, is dat de titel zegt: "de voor- en nadelen van een mac", maar dat er vervolgens alleen maar voordelen genoemd worden. Noem mij een zwartkijker, maar ik kan me echt niet voorstellen dat een mac géén nadelen heeft. Echt objectief vind ik dit artikel dan ook niet.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 februari 2016 22:22 Anoniem
  Een Mac is geweldig… Ik bewerk er foto's op met bestanden tussen 200 en 500 Mbv.
  Dat gaat allemaal prima, tot je je eerste upgrade foet…. Yo, dé nieuwe super mooie geweldige versie van OS X….

  En dan is je Mac letterlijk direct naar zijn moer!!!!!

  Zo ook bij iPhones, waarschijnlijk ook bij iPads.
  Ik kocht het ding voor zo'n 1400 euro, nu eenzelfde kaliber voor 2500 (in 6 jaar!!)

  Ik kan niet zonder, een windows ding wil ik nooit meer maar ik vind persoonlijk Mac ontzettende afzetterij gezien ze met eigen software hun producten kapot maken en je verplichten snel naar nieuw over te stappen, daarnaast rammen ze het vol onzin, zoals appen, bellen etc via je Mac, terwijl je telefoon naast je op tafel ligt.
  Allemaal ballast die het 'echte' werk waarvoor ze eigenlijk gemaakt zijn alleen maar versoberen.

  Dus: Aan de ene kant, geweldige apparatuur, aan de andere kan heb ik er geen goed woord voor over.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.