Vodafone Nederland: Apple, Google moeten betalen

Door: andreas-udo-de-haes | 18 mei 2011 12:20

Nieuws

Vodafone dreigt niet meer te gaan investeren in zijn mobiele netwerk als 'meeliftende' bedrijven als Google en Apple niet meebetalen. “De lasten moeten eerlijk worden gedragen.”

Vodafone, de grootste mobiele operator ter wereld, gooit weer eens een steen in de vijver van de netneutraliteit. Bedrijven als Google, Apple, maar ook Skype en WhatsApp “liften gratis mee op onze infrastructuur” en dat model is ‘onhoudbaar’, zegt Jens Schulte-Bockum, directeur van Vodafone Nederland tegenover Het Financieele Dagblad.

Parasieten moeten meebetalen

“Om bot te zijn: we kunnen niet eindigen in een situatie waarin wij mensen moeten uitleggen hoe een smartphone werkt, terwijl de winsten daarop worden geoogst door Apple, Samsung of Google,” zegt Schulte-Bockum.

Als dit zo doorgaat dreigt er een situatie te ontstaan dat operators weigeren nog langer in hun netwerken te investeren en het slechts gaan uitmelken. Dit gaat uiteindelijk ten koste van de kwaliteit van de dienstverlening, aldus de Vodafone-topman dreigend.

Dus moeten parasieten als Google en Apple gaan meebetalen aan bijvoorbeeld uitrol van 4G-netwerken, want dat kost ‘honderden miljoenen’. "Op die manier kunnen de lasten eerlijk en transparant worden gedragen."

Data-explosie

De boodschap van Vodafone is ingegeven door de data-explosie van steeds meer bandbreedte-intensieve diensten via zowel vaste verbindingen als op mobiele netwerken. De belasting van de back-end infrastructuur wordt daardoor steeds zwaarder, zonder evenredige prijsstijging voor de eindgebruikers, redeneren de netwerkbedrijven.

Deze boodschap is niet nieuw. Regelmatig klagen grote en kleine internetproviders en telecomoperators dat hun duurbetaalde netwerken dichtslibben met ‘gratis’ multimediale content van profiterende derden.

Dubbel betalen

Het geweeklaag van operators is opmerkelijk omdat abonnees immers al voor mobiel internet betalen, inclusief de sites van Google. En providers betalen op hun beurt de grote telco’s en carriers voor transit van internetverkeer. Waar mogelijk doen deze netwerkpartijen aan het 'ruilen' van verkeer met gesloten beurzen, het zogenaamde peering wat op internetknooppunten (exchanges) zoals de AMS-IX gebeurt.

Dat is het economische systeem waarop internet draait. Als Google ook nog netwerkoperators zou moeten betalen, betekent dat in feite dat deze partijen twee keer geld vangen voor hetzelfde internetverkeer, één keer bij de ontvanger (de abonnee die betaalt voor breedbandtoegang) en één keer bij de aanbieder (zoals Google).

Abonnementen op zijn kop

KPN lijkt niets in de eisen van concurrent Vodafone te zien. Vertrekkend KPN-topman Ad Scheepbouwer zei vorige maand nog: “Er is open internet, beschikbaar voor iedereen en de oplossing is niet dat we Google daarvoor geld moeten vragen. Dan hadden we Google maar zelf moeten uitvinden.” Het is nog niet bekend of zijn opvolger, Eelco Blok, er net zo over denkt.

Schulte-Bockum van Vodafone voorziet verder dat de huidige abonnementsmodellen op zijn kop worden gezet. “Nu betaalt de klant nog euro 20 voor spraak en sms en euro 10 voor mobiel internet. Wij moeten dat omdraaien.”

In het net gesloten boekjaar haalde Vodafone wereldwijd een operationele winst van bijna 17 miljard euro op een omzet van 52 miljard euro.

0 Reactie(s) op: Vodafone Nederland: Apple, Google moeten betalen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.