Virtualiseren op OS X, Windows en NAS

Door: Edmond Varwijk | 27 april 2016 07:11

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Wil je een onbekend programma gebruiken maar ben je bang je pc te besmetten met malware? Wil je Windows of OS X upgraden maar is je dure Adobe-pakket niet compatibel? Voor elk van deze situaties is virtualisatie de oplossing. Wij zetten alle opties voor virtualisatie op een rij.

Normaal staat op een computer één besturingssysteem, meestal Windows, soms OS X of Linux. Het besturingssysteem bepaalt de verdere gebruiksmogelijkheden: Windows heeft de meeste programma's, OS X de mooiste, en Linux biedt maximale vrijheid maar de minste programma's. Wil je helemaal niet kiezen, dan is multiboot een oplossing. Lees ook: Oude software draaien op Windows 10.

Je installeert dan niet één maar meerdere besturingssystemen, elk op een eigen deel van de pc. Je geniet dan maximaal van de mogelijkheden van de pc, maar zit toch telkens weer vast in dat besturingssysteem. Even snel wisselen of alleen één programma uit het andere besturingssysteem gebruiken, dat kan niet en vereist altijd een volledige herstart van de computer. Ook informatie uitwisselen tussen de besturingssystemen gaat lastig.

Virtualisatie heeft deze nadelen niet. Bij virtualisatie installeer je één besturingssysteem en daarop een virtualisatieprogramma. Met het virtualisatieprogramma maak je virtuele machines, en daarbinnen installeer je elk volgend besturingssysteem. Ineens is geen herstart meer nodig, maar gebruik je het andere besturingssysteem net zoals een document in Word of Excel.

Virtualisatie is veel flexibeler dan multiboot en daardoor al snel de betere keuze.

Virtualisatie op de Mac

Drie programma's

De bekendste programma's voor virtualisatie op OS X zijn Parallels Desktop, VMware Fusion en VirtualBox. VirtualBox is opensource en gratis, beide andere programma's niet. Heel duur zijn ze overigens niet, maar doordat er bij elke nieuwe release van OS X en Windows wel een nieuwe Fusion en Parallels uitkomt, kan het totaalbedrag toch aardig oplopen. Van VirtualBox is er maar één versie, van Parallels Desktop en VMware Fusion zijn er twee: namelijk een standaard- en een Pro-versie. Beide Pro's richten zich vooral op testers en ontwikkelaars, bijvoorbeeld met extra opties voor netwerkanalyse en debuggen en directe koppeling aan ontwikkelsoftware als Visual Studio. Parallels Desktop Pro is alleen als abonnement te koop. Parallels is sowieso streng: een licentie kan maar op één Mac worden geïnstalleerd, wat ook nog eens via internet wordt gecontroleerd. Een licentie van Fusion geeft recht op drie installaties, VirtualBox is zoals alle opensource software onbeperkt te gebruiken.

VirtualBox is gratis maar prima geschikt om Windows te virtualiseren op een Mac.

Gebruiksvriendelijkheid

Met elk van de drie oplossingen kun je Windows virtualiseren, maar ook heel veel andere besturingssystemen zoals Linux, BSD, oudere en exotische software als Netware, Solaris en OS/2 en natuurlijk OS X zelf. De werkwijze van de programma's is grotendeels gelijk. Naast een aantal instellingen voor de software zelf, regel je alle instellingen per virtuele machine (vm). De belangrijkste stel je in zodra je een nieuwe virtuele machine maakt, bij alle drie aan de hand van een wizard. Fusion is hier het meest gebruiksvriendelijk, Parallels schiet met de nieuwe wizard zijn doel een beetje voorbij, terwijl VirtualBox zich beperkt tot het hoogst noodzakelijke.

Dat laatste geldt ook bij de snapshots. Een snapshot is een momentopname van een virtuele machine. Je kunt het gebruiken om later naar terug te keren of om verschillende afsplitsingen van één bron-vm te maken. Fusion doet dit het beste en is het meest flexibel, daarna volgt Parallels. Ook VirtualBox kan dit, maar is duidelijk minder overzichtelijk en heeft minder mogelijkheden.

Parallels nieuwe wizard om een nieuwe virtuele machine te maken is erg mooi maar onoverzichtelijk.

0 Reactie(s) op: Virtualiseren op OS X, Windows en NAS

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.