Vijf vragen en antwoorden over de Steve Jobsschool

Door: Robin Smit | 04 juli 2013 12:23

Mac

Vanaf augustus zullen meer dan tien Nederlandse Steve Jobsschool de deuren openen. De organisatie achter deze scholen, O4NT, beweert met het concept erg vooruitstrevend te zijn en kinderen in staat te stellen goed te functioneren in de wereld van morgen. De scholen zullen dit onder andere doen door alle kinderen te laten werken vanaf een iPad. Waarom is deze onderwijsmethode zo goed en hoe zal het gaan uitpakken? Hieronder vind je een antwoord op de vijf brandendste vragen over de Steve Jobsschool.

Wat is het uitgangspunt van een Steve Jobsschool?

Volgens de Steve Jobsschool markeert de uitvinding van de iPad een nieuwe fase in de interactie tussen kinderen en de virtuele wereld. Zo kunnen veel kinderen van jongs af aan al omgaan met deze apparaten. Het doel van de school is om deze ontwikkeling niet alleen te benutten, maar ook te versterker. Dit zal worden gedaan door de focus te leggen op individuele ontwikkeling van talenten binnen een gecombineerde fysieke- en virtuele leeromgeving. Hierbij worden de kinderen klaar gemaakt voor een leven in de 21e eeuw, waarbij er vanuit de school wordt geloofd dat het leerproces zowel binnen als buiten de school plaatsvindt.

Zijn er leraren?

Op de Steve Jobsschool zullen leraren aanwezig zijn, maar die zullen een andere rol innemen dan bij het traditionele basisonderwijs. Volgens de school zelf moeten de leraren voornamelijk worden gezien als coach of procesbegeleider. Dit kan mede worden verklaard doordat de school gedepersonaliseerd onderwijs wil bieden aan de leerlingen.

Moeten leerlingen zelf een iPad aanschaffen?

Voor het gebruik van de iPad wordt door de school een kleine bedrage gevraagd. Hoe hoog deze bijdrage is wordt niet vermeld, maar volgens de school zal deze bijdrage geen blokkade vormen voor bepaalde leerlingen. Zo kunnen ouders die moeite hebben met de bijdrage een beroep doen op een fond van de Steve Jobsschool.

Is het duurder?

De Steve Jobsscholen zullen, net als andere scholen, een kleine ouderbijdrage vragen voor een kind. Hier bovenop zullen de kosten komen voor het gebruik van de iPad. Verder zullen ouders meer moeten betalen wanneer hun kind na 15:00 uur nog op school blijft om hier te werken. Tot dit tijdstip wordt er regulier onderwijs gegeven, terwijl kinderen tussen 15:00 uur en 18:30 uur nog tegen betaling op school kunnen blijven. Dit kan dus ook worden gezien als een soort buitenschoolse opvang.

Hoe is het idee gevallen?

Het concept van de Steve Jobsscholen is de laatste tijd veel in de media besproken. Dit heeft de nodige reacties opgeleverd van zowel kritische tegenstanders als optimistische voorstanders. Zo betoogt Joke Hermsen in de Volkskrant dat onderwijs conservatief moet zijn. Ook op Twitter heeft ze de nodige uitingen gedaan over dit onderwerp, waaronder de onderstaande.

Prof. Wim Veen, Hoogleraar Onderwijs en Technologie spreekt dit tegen en zegt dat onderwijs nu nog een one-size-fits-all shirt is, terwijl de technologie het nu mogelijk maakt om mass-customization toe te passen op het onderwijs. Het is echter nog niet bewezen of deze nieuwe leermethode ook daadwerkelijk effectief is. Volgens Tweede Kamerlid Jasper van Dijk zorgt dit ervoor dat kinderen die naar Steve Jobsscholen gaan proefkonijnen zijn van een mislukt experiment. Wie van deze personen gelijk zal hebben zal de praktijk moeten uitwijzen.

Hoe denk jij over de nieuwe Steve Jobsscholen? Zou jij je kind willen laten leren vanaf een iPad?

1 Reactie(s) op: Vijf vragen en antwoorden over de Steve Jobsschool

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 20 maart 2015 18:23 Anoniem
    Steve jobs heeft in een interview Gezegd, dat zijn kinderen naar een speciale school gaan waar GEEN technologie is, dus alles met pen en papier, op de klassieke manier dus geen iPads en andere tech, dus dit is wel heel dubbel
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.