Verkoopverbod dwingt Google tot Android-aanpassing

Door: henk-jan-buist | 04 juli 2012 10:54

Nieuws

Google komt met een Android-update in de Verenigde Staten om het verkoopverbod te omzeilen. De zoekfunctie wordt aangepast waardoor gebruikers minder features kunnen gebruiken.

In de VS mag de Galaxy Nexus met standaard-Android niet meer worden verkocht, omdat Apple's Siri-patent zou worden geschonden. Met een Android-update denkt Google dat probleem te omzeilen. De firmware-aanpassing wordt over-the-air uitgerold. In de tussentijd heeft Google de Galaxy Nexus tijdelijk uit zijn webwinkel Play gehaald.

Kern Android geraakt

De zaak raakt nu de kern van Android en niet een softwarematige toevoeging van Samsung, zoals vorig jaar het geval was met de Galaxy S II. Toen ging het om een patent op scrollen door de fotogalerij op de manier zoals Samsung-toestellen doen. Het Siri-patent raakt echter een kerndeel van Android zelf, namelijk de zoekfunctie.

Google Zoeken verwerkt niet alleen opdrachten via de zoekmachine van Google, maar bekijkt en bewerkt ook Android-onderdelen als contacten, agenda's en e-mails. Apple heeft met Siri een patent op zo'n integrale zoekfunctie die met de stem wordt bestuurd. Een Amerikaanse rechter besloot daarom vorige week dat Samsung dit patent waarschijnlijk schendt met de Galaxy Nexus. In afwachting van de zaak mag dit toestel daarom niet worden verkocht.

Bezwaar Apple

Of de update genoeg is om de patentclaim te omzeilen, moet nog blijken. Patentdeskundige Florian Mueller vraagt zich af hoe een update het patent omzeilt en toch een integrale zoekfunctie kan aanbieden. Hij verwacht dat Apple bezwaar zal maken als Google de functie niet volledig verwijdert.

Google implementeert de gewraakte feature onder meer in Jelly Bean, de nieuwste Android-versie. Het zoekbedrijf mengt zich sinds deze week actief met de rechtszaak van Apple tegen Samsung. De fabrikant heeft dit weekend aan de Korea Times bevestigd dat Google zijn gewicht in de juridische strijd gooit.

0 Reactie(s) op: Verkoopverbod dwingt Google tot Android-aanpassing

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.