Verborgen bestanden weergeven in OS X en macOS Sierra

Door: chwhynny-overbeeke | 29 november 2016 11:12

How To

Sommige bestanden en mappen op je Mac zijn verborgen, wat betekent dat je ze niet kunt bekijken of openen. Hier laten we zien hoe je deze verborgen bestanden en mappen toch weer kunt geven.

Apple probeert haar besturingssystemen zo eenvoudig mogelijk te houden voor haar gebruikers. Er zijn dan ook een heleboel verborgen bestanden en mappen aanwezig in OS X en macOS Sierra om ervoor te zorgen dat de eenvoud behouden wordt en gebruikers niet per ongeluk gaan knoeien met dingen die het besturingssysteem in de war kunnen gooien. Ervaren gebruikers willen echter graag bij verborgen bestanden en mappen kunnen om meer controle over hun Mac te krijgen en er meer mee te kunnen doen. Lees ook: 2 diensten om mega-bestanden te versturen.

De Terminal gebruiken

Met de Terminal-applicatie kun je allerlei commando's geven die via de gewone weg niet uit te voeren zijn. Je kunt deze applicatie dan ook gebruiken om verborgen bestanden en mappen voortaan gewoon weer te laten geven.

Open de Terminal app en voer het onderstaande commando in door het over te typen of te plakken:

defaults write com.apple.finder AppleShowAllFiles YES

Druk nu op Enter op je toetsenbord en typ of plak het volgende commando:

killall Finder

Vervolgens worden alle Finder vensters die je eventueel open had staan gesloten en opnieuw geopend. Voortaan worden alle verborgen bestanden en mappen in de Finder weergegeven. Je kunt ze herkennen aan hun doorzichtigheid: de iconen van verborgen bestanden en mappen zijn iets lichter van kleur.

Om je wijzigingen ongedaan te maken en de bestanden en mappen opnieuw te verbergen moet je teruggaan naar de Terminal en het volgende commando invoeren:

defaults write com.apple.finder AppleShowAllFiles YES

Druk nu op Enter op je toetsenbord en typ of plak het volgende commando:

killall Finder

Een app van derden gebruiken

Als je regelmatig wilt wisselen tussen verbergen en niet verbergen, kan het handiger zijn om een app van derden te gebruiken zodat je niet steeds de Terminal in hoeft te duiken.

Zo kun je met Funter - een app die tijdens het opstarten van je Mac automatisch geladen kan worden - met een simpele muisklik switchen tussen verbergen en niet verbergen. Het is een veel eenvoudigere oplossing, waarbij tevens niet de kans bestaat dat je per ongeluk iets verkeerd doet in de Terminal.

0 Reactie(s) op: Verborgen bestanden weergeven in OS X en macOS Sierra

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.