Veilig bestanden verwijderen in OS X en macOS

Door: chwhynny-overbeeke | 02 januari 2017 09:42

How To

Vanaf macOS Sierra kun je niet meer zomaar veilig bestanden verwijderen. Hier laten we een truc zien om dit probleem te omzeilen.

In OS X El Capitan was het eigenlijk al omslachtig om de prullenmand veilig leeg te maken, en vanaf macOS Sierra (en met een update voor El Capitan) heeft Apple het gebruikers vrijwel onmogelijk gemaakt om bestanden veilig te verwijderen. Lees ook: Hoe kun je de prullenmand in OS X en macOS veilig leegmaken?

De reden hiervoor is dat Macs die gebruik maken van flashopslag nogal wat problemen ondervonden met het veilig legen van de prullenmand. De bestanden werden namelijk niet echt veilig verwijderd.

Daarop heeft Apple besloten om de functie dan maar helemaal weg te halen in de gebruikersinterface van het besturingssysteem. Je kunt de functie echter nog wel aanroepen via de Terminal.

De Terminal gebruiken

Als je de Terminal gebruikt om bestanden veilig te wissen, zul je dit per individueel bestand moeten doen. Je kunt niet zomaar de prullenmand in zijn geheel veilig leegmaken. Bestanden die je op deze manier verwijdert zijn meteen weg, zonder eerst de prullenmand in te gaan. Deze truc werkt zowel voor OS X El Capitan als macOS Sierra.

Ga naar Programma's > Hulpprogramma's en klik op Terminal. Voer het onderstaande commando in, gevolgd door een spatie:

rm -P

Open de Finder en navigeer naar het bestand dat je veilig wilt verwijderen. Sleep het bestand in kwestie naar het Finder venster om de bestandsnaam aan het commando toe te voegen en druk op Enter om het commando uit te voeren.

Dit commando zorgt ervoor dat het bestand driemaal overschreven wordt, zodat het niet zomaar met speciale software hersteld kan worden.

0 Reactie(s) op: Veilig bestanden verwijderen in OS X en macOS

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.