Van web naar app

Door: Koen Vervloesem | 10 juli 2012 18:07

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Een smartphone of tablet is qua functionaliteit enorm afhankelijk van het applicatieaanbod in de winkels. De apps worden veelal gemaakt door professionele ontwikkelaars, maar waarom zou u het niet zelf doen? U hoeft hiervoor zelfs niet te kunnen programmeren, want met Conduit Mobile maakt u in een handomdraai een app. Wij leggen u uit hoe u zo'n app maakt voor Android, iOS en Windows Phone en hoe u deze vervolgens in de applicatiewinkels krijgt.

Helaas vergt het maken van mobiele apps maken aardig wat programmeerwerk, waardoor het slechts is weggelegd voor de 'happy few'. Toch zijn er programma's die het ontwikkelproces vereenvoudigen, één daarvan is Conduit Mobile. U zet hiermee eenvoudig, met uw browser, een willekeurige website om naar een mobiele app. Conduit Mobile haalt informatie uit de website via rss-feeds, van Twitter, Facebook enzovoort, en presenteert deze gegevens in app-vorm. U kunt de app zelfs in een online simulator testen. Als u klaar bent, creëert Conduit Mobile de app voor Android, iOS of Windows Phone en helpt u zelfs om deze in de juiste applicatiewinkel te krijgen. Het voordeel van deze aanpak is dat u de app maar één keer hoeft te maken en Conduit Mobile hiervan versies voor de drie platforms aanmaakt.

Conduit Mobile biedt zijn app-dienst gratis aan. Uiteraard kunt u gratis en zonder te hoeven programmeren nooit dezelfde resultaten bereiken als met doorgewinterd programmeerwerk. Voor eenvoudige apps die enkel wat informatie van een website moeten tonen in een vorm die geschikter is voor mobiele toestellen, is Conduit Mobile echter heel handig. Denk bijvoorbeeld aan een mobiele app voor het WordPress-blog van uw sportclub.

Met Conduit Mobile maakt u eenvoudig mobiele apps voor Android, iOS en Windows Phone.

1. Aan de slag

Maak eerst een gratis account aan door op Mobile Conduit bovenin op Join te klikken. Het enige wat u hoeft in te voeren is een e-mailadres en wachtwoord, meer wil Conduit Mobile niet van u weten. In het dashboard klikt u op Create new app. Geef daarna de url in van de website waarvoor u een app wilt aanmaken en klik op Create app. Conduit Mobile zoekt nu naar gegevensbronnen op de website en toont na een tijdje rechts een iPhone op uw scherm, die de app toont. Dit is een volledig functionele simulator, dus u kunt nu met uw muis op het scherm van de iPhone vegen en klikken om de app te testen. Door op View in landscape bovenaan te klikken wordt de virtuele iPhone geroteerd zodat u het resultaat ook in landschapsmodus kunt zien.

Boven de virtuele iPhone staan enkele icoontjes van andere smartphonetypen. Door hierop te klikken verandert het uiterlijk van de iPhone in bijvoorbeeld een Android-telefoon, Windows Phone, BlackBerry of Bada-telefoon. De app zelf ziet er op al deze platforms identiek uit, niet alleen in deze simulator, maar ook als u ze straks op uw telefoon uitprobeert. Overigens kunt u ook een virtuele iPad tevoorschijn toveren: als het Apple-icoontje geselecteerd is, kunt u kiezen tussen iPhone en iPad.

Voor muzikanten

Conduit Mobile richt zich met een aantal functies speciaal op muzikanten. De integratie met SoundCloud bijvoorbeeld is duidelijk op dit doelpubliek gericht, maar ook de andere typen pagina's zijn geschikt voor wie een mobiele app wil maken om zijn muziekband te promoten. Zelfs een grote naam als Dream Theater-drummer Mike Portnoy maakt gebruik van Conduit Mobile!

2. Pagina's

Conduit Mobile maakt voor elke gegevensbron die het op de website vindt een pagina aan, waarnaar te navigeren is door op een icoontje onderaan het smartphonescherm te klikken. Als we bijvoorbeeld de website van Computer!Totaal ingeven, detecteert Conduit Mobile een rss-feed, Twitter-stream en Facebook-kanaal. Links toont Conduit Mobile onder Your pages icoontjes voor deze pagina's. Door ze te verslepen wijzigt u de volgorde waarin ze onderaan in de app getoond worden, door erop te klikken opent u een venster met eigenschappen die u kunt aanpassen.

Zo kunt u het icoontje aanpassen, de naam (rss heet bijvoorbeeld standaard News, verander dit gerust in Nieuws), de lay-out waarin de nieuwsberichten getoond worden enzovoort. Als de rss-feed om één of andere reden niet klopt, kunt u die url aanpassen, evenals de naam van de feed die bovenaan de app getoond wordt als u meerdere rss-feeds in uw app hebt. U kunt hier ook aangeven hoe vaak de feed geüpdatet wordt en hoe Conduit Mobile de berichten sorteert.

Conduit Mobile detecteert gegevensbronnen van uw website en maakt automatisch pagina's aan.

3. Meer pagina's

U hoeft uw app niet te beperken tot de pagina's die Conduit Mobile automatisch toevoegt. Zo kan het zijn dat er op andere pagina's van uw website nog allerlei gegevensbronnen staan die niet door Conduit Mobile opgemerkt worden. U kunt perfect een tweede rss-feed, Twitter-stream of Facebook-kanaal aan de bestaande pagina's toevoegen. Klik op een icoon, kies in de eigenschappen hiervan voor Add another feed of Add another channel en geef de juiste url of gebruikersnaam op. Wilt u dat de nieuwe pagina een eigen icoontje krijgt op de knoppenbalk, dan klikt u onder het kopje Add more pages op één van de icoontjes om een pagina toe te voegen.

Conduit Mobile kent zestien typen pagina's. Aan een Photos-pagina kunt u een fotogalerij toevoegen van Picasa, Facebook, Flickr, SmugMug, Tumblr, TwitPic of u laadt een willekeurige rss-feed met foto's. Met Audio voegt u een afspeellijst toe van Soundcloud of urls van muziekbestanden, een Video-pagina laat u een YouTube- of Vimeo-kanaal integreren in uw app. Reviews voegt zogenaamde sociale reviews toe van Yelp of Citysearch, en de knop Events laat u toe om pagina's van gebeurtenissen van Facebook, Google Calendar, Eventbrite of Songkick te halen.

Met de Custom-pagina kunt u een volledig zelf ontworpen html-pagina aan uw app toevoegen. U krijgt een visuele bewerker te zien waarin u het lettertype, de lettergrootte en de kleuren kiest. Ook voegt u hier bijvoorbeeld opsommingstekens en afbeeldingen toe. Wie wil, kan ook rechtstreeks de html-broncode aanpassen. Deze typen pagina's zijn beperkt tot 7000 tekens inclusief de html-codes, maar dit is normaal voldoende aangezien niemand op een mobiele app lange teksten zal lezen. Houd het dus bij beknopte pagina's. Eigen CSS- en JavaScript-code invoegen werkt niet, daarvoor hebt u een Module-pagina (zie kader modules) nodig.

0 Reactie(s) op: Van web naar app

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.