Upgrade naar iOS 5 veroorzaakt vastlopers

Door: Jasper Bakker | 13 oktober 2011 10:57

Nieuws

iOS 5 is sinds woendag avond beschikbaar, maar Apples servers konden de toestroom niet goed aan. Vastlopers zijn het gevolg. De jailbreak voor de nieuwste iOS-versie is er ook al.

Apple heeft versie 5 van zijn iPhone- en iPad-besturingssysteem gisteravond Nederlandse tijd vrijgegeven voor algemeen gebruik. De definitieve versie ('golden master', of GM) was voor developers en bètatesters al beschikbaar. De officiële release voor het grote publiek is er nu.

Te druk

De vele gewone iOS-gebruikers zijn gisteravond via iTunes op de beschikbare download gesprongen. Die enorme toestroom is de servers van Apple wat te veel geworden. Diverse gebruikers klagen over langzame en zelfs afgebroken downloads. De drukte lijkt inmiddels (donderdagochtend) wat bedaard.

Het haperen van Apples servers heeft niet alleen het downloaden gehinderd, maar ook het installeren van iOS 5. De installatie loopt daardoor ook wel mis, wat in sommige gevallen tot een vastgelopen (bricked) toestel leidt. Een volledige restore is dan noodzakelijk. iTunes maakt wel een back-up van een iOS-apparaat voordat het begint aan de installatie van een update, zoals iOS 5. Het lukt niet alle gebruikers om dan alsnog de nieuwste versie te installeren.

Jailbreak

Nagenoeg tegelijk met de release van het besturingssysteem zelf is de kraakmethode (jailbreak) ervoor verschenen. Deze werkt niet op de iPad 2, meldt techblog Modmyi.com. Het is nog geen volledig op zichzelf staande kraak, maar een zogeheten tethered jailbreak. Dat wil zeggen dat het iOS-toestel wel aan een computer verbonden moet zijn om de jailbreak toe te passen.

De nu te downloaden definitieve versie is dezelfde als de eerder al vrijgegeven GM. Hackers hebben zich in juni al gestort op de allereerste bèta van Apples nieuwe besturingssysteem. Die proefversie is toen binnen 24 uur al gekraakt. De verwachting is wel dat Apple met updates komt om jailbreaks (opnieuw) te blokkeren.

200 vernieuwingen

iOS 5 brengt in totaal meer dan 200 nieuwe functies. Daaronder ook de mogelijkheid om iOS-updates voortaan direct op een iPhone of iPad (of iPod Touch) te downloaden. Dat gebeurt dan ook als alleen update: tot op heden downloadt Apples iOS-beheerprogramma iTunes heel iOS voordat het dat installeert op een Apple-apparaat.

Het nieuwe besturingssysteem draait op de iPhone 3GS, iPhone 4 en de gloednieuwe iPhone 4S. Daarnaast werkt het op de iPad 1 en 2, en op de derde en vierde generatie van de iPod Touch. Oudere iPhones en iPods staan in de kou, ook wat betreft het dichten van securitygaten.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Upgrade naar iOS 5 veroorzaakt vastlopers

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.