Tweede journalist krijgt toegang tot Foxconn-fabriek

Door: Wouter Hoeffnagel | 09 april 2012 14:02

Nieuws

Rob Schmitz, de journalist die bekend maakte dat Mike Daisey niet geheel de waarheid vertelde, heeft net als Daisey een kijkje mogen nemen in een fabriek van Foxconn. Schmitz is hiermee de tweede journalist ooit die toegang krijgt tot de fabrieken van de producent van onder andere Apple-producten.

Schmitz heeft zijn bevindingen over de rondleiding in de 'Longhua'-fabriek in Shenzhen, China, opgeschreven op een blog op de nieuwswebsite Marketplace. Ook gaat de journalist in radioverslagen vertellen over de dingen die hij heeft gezien. Als teaser voor deze radiouitzendingen heeft Marketplace een radioverslag van drie en halve minuut online gezet. Ook heeft Schmitz een videoclip van twintig seconden op YouTube geplaatst.

Geen slechte omstandigheden

Op zijn blog schetst Schmitz een geheel ander beeld dan Daisey, wiens verhaal later niet bleek te kloppen. Nadat Schmitz werknemers de reacties in de Amerikaanse media op de werkomstandigheden bij Foxconn voorlegde, zouden veel medewerkers in de lach zijn geschoten. De journalist schrijft dat de werknemers hem verzekerde dat de omstandigheden helemaal niet zo slecht waren.

[youtube]DUf5v2Q7BKQ[/youtube]

Zhangh Dawai, een Foxconn-medewerker die opgroeide op het arme platteland van de Chinese provincie Jiangsu, vraagt zich volgens Schmitz af hoe Amerikanen kunnen begrijpen hoe het is om op te groeien in armoede in China. Dawai is dan ook van mening dat het zinloos is elkaars landen te beoordelen, zonder te begrijpen hoe de situatie in dat land daadwerkelijk is.

Via: Fortune

0 Reactie(s) op: Tweede journalist krijgt toegang tot Foxconn-fabriek

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.