Trojan ontdekt op Mac OS X

Door: Wouter Hoeffnagel | 28 oktober 2010 14:09

Nieuws

Beveiligingsorganisaties hebben een nieuwe trojan gevonden die zich richt op onder andere Mac OS X, inclusief 10.6 Snow Leopard. De trojan verspreidt zich via sociale netwerken, voornamelijk Facebook, MySpace en Twitter, door de link "Is this you in this video?" te versturen. Dit meldt zowel Intego als SecureMac.

Een trojan is een verborgen virus waarmee de controle over de geïnfecteerde computer door de virusmaker kan worden overgenomen. Klik je op de link, dan wordt een Java-applet gelanceerd die automatisch bestanden naar de computer download. Je moet het downloaden van deze applet echter wel eerst goedkeuren. Één van deze bestanden is een installatiebestand dat automatisch wordt gelanceerd. Nadat je Mac geïnfecteerd is verspreid het virus zich automatisch verder onder je sociale netwerk-contacten. Hierna herhaalt de trojan dit trucje bij zijn nieuwe slachtoffers. Op deze manier kan de trojan zich snel over veel computers verspreiden.

Nadat je eenmaal bent geïnfecteerd kunnen de mensen achter de trojan volgens SecureMac bij alle bestanden en gegeven op je computer. Daarnaast wordt de trojan iedere keer dat de PC opstart automatisch gelanceerd en verborgen. Overigens zijn er meldingen waaruit blijkt dat het virus zich ook via de mail verspreid.

Kritiek of klein risico?

SecureMac heeft de trojan een andere naam gegeven dan Intego. Het gaat echter wel om hetzelfde virus. SecureMac spreekt over de trojan.osx.boonana.a, terwijl Intego de trojan OSX/Koobface.A noemt. Ook zijn de bedrijven het duidelijk niet eens met het gevaar dat de trojan oplevert. Zo spreekt SecureMac over een kritiek beveiligingsprobleem, terwijl Intego het risico als klein inschat. Dit komt doordat Intego van mening is dat de Mac-variant van de trojan veel fouten bevat. Hierdoor wordt het gevaar van het virus volgens het beveiligingsbedrijf kleiner.

Voordat OSX/Koobface.A geïnstalleerd wordt moet je zelf toestemming geven

Oplossing

Heb jij dit virus ergens opgepikt? SecureMac biedt een gratis verwijdertool (het bestand wordt direct gedownload) aan waarmee je de trojan van je computer af kunt halen. Daarnaast raadt de beveiligingswebsite aan goed uit te kijken met welke websites je bezoekt en bestanden je download. Daarnaast wordt aangeraden de in Mac OS X ingebouwde firewall in te schakelen en het installeren van beveiligingssoftware te overwegen.

De trojan richt zich overigens niet alleen op Mac-gebruikers, maar ook op gebruikers van Microsoft Windows. Het is verstandig de komende tijd goed op te letten als bestanden zich wil afspelen op je Mac. Vertrouw je de bron van het bestand niet? Geef dan geen toestemming.

0 Reactie(s) op: Trojan ontdekt op Mac OS X

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.