Topwinst Apple, maar geen woord over zieke Jobs

Door: rene-schoemaker | 19 januari 2011 11:39

Nieuws

Apple heeft een recordwinst gedraaid van 6 miljard dollar in het afgelopen kwartaal. De kerstverkopen aan iPhones en iPads waren daar de oorzaak van.

Apple verkocht 16,24 miljoen iPhones, maar liefst 86 procent meer dan in hetzelfde kwartaal een jaar geleden. Dat ging ten koste van de verkopen aan iPods, waarvan er met 19,45 miljoen wel 7 procent minder van over de toonbank gingen vergeleken met een jaar geleden. De vraag naar de iPad nam een grote vlucht in aanloop naar de kerst. Van de tablet werden er 7,33 miljoen verkocht in drie maanden. Het aantal verkochte Macs kwam op 4,13 miljoen.

Het meeste geld komt bij Apple binnen door de verkopen van de iPhone. Van de 26 miljard dollar kwartaalomzet neemt de iPhone daarvan 10 miljard voor zijn rekening. De omzet aan iPad-verkopen was 4,6 miljard dollar. Zoals bekend hebben de media- en telefoonproducten al enige tijd de computerproducten overvleugeld. Aan computers (iMac, Mac mini, Pam Pro Xserve, MacBook Air en Pro) kwam in totaal 5,4 miljard dollar binnen.

Radiostilte rond Steve Jobs

Opvallend was de radiostilte rond de afwezige Steve Jobs, die eerder deze week meldde zich op medische gronden terug te trekken uit de dagelijkse leiding. Apple ging er tijdens de conference call met analisten verder niet op in, en opvallend is ook dat geen van de analisten vragen stelden over het onderwerp. Het beursaandeel Apple nam een snoekduik nadat Jobs zijn tijdelijk terugtreden bekend maakte. Zo verdampte in één klap 20 miljard van de beurswaarde. Sinds gistermiddag krabbelt de koers langzaam weer terug.

Jobs heeft twee jaar geleden een levertransplantatie ondergaan en was toen ook enige tijd buiten beeld. Toentertijd gingen de wildste speculaties over zijn gezondheid, tot zelfs een voorbarig overlijdensbericht van financieel persbureau Bloomberg aan toe. Apple heeft ook tijdens die periode nooit iets concreets los gelaten over Jobs' omstandigheden.

Aandeelhouders willen info over Jobs

Volgens analist Toni Sacconaghi van Sanford C. Bernstein, heeft Apple prioriteit gezet op privacy. “Bedrijven hebben de plicht om substantiële informatie bekend te maken en wij, en zeker de aandeelhouders, zien de gezondheid van Apple’s ceo als substantieel”, zo verwoordt hij de gevoelens van velen in de Wall Street Journal.

De bekendmaking van de cijfers werd nu gedaan door coo Tim Cook. Hij zei onder meer dat Apple moeite heeft met het tegemoetkomen aan de vraag naar de iPhone 4, maar dat het bedrijf hard werkt om de voorraden op peil te houden. Ook de voorraden en distributie van de iPad is in het afgelopen kwartaal opgevoerd. Cook zei dat de iPad mogelijk kannibaliseert op de pc-markt, maar zei daarbij dat iPad-kopers nu ook meer genegen blijken andere Apple-producten te kopen. “Als dit kannibalisatie is, voelt het aardig goed.”

0 Reactie(s) op: Topwinst Apple, maar geen woord over zieke Jobs

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.