12 tips voor Spotify - Zo haal je alles uit de streamingdienst

Door: Martin Gijzemijter | 20 oktober 2016 07:30

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Volgende

Dat Spotify een handige en gemakkelijke manier is om muziek te luisteren, dat hoef ik je ongetwijfeld niet te vertellen. Of de muziekindustrie er uiteindelijk een dienst mee bewezen wordt is nog altijd de vraag. Maar gebruik jij eigenlijk wel alle functies van Spotify?

Veel Spotify-gebruikers starten je het programma, kiezen hun favoriete playlist en kijken verder niet meer naar het programma om. Zonde, want Spotify heeft véél meer functies dan dat. Sterker nog, het is tot op zekere hoogte zelfs een compleet sociaal netwerk. Tijd om eens in de wereld van Spotify te duiken om te zien wat het programma nog meer te bieden heeft. Lees ook: Muziek streamen in de allerhoogste kwaliteit.

Tip 1 - Radiozender

Wanneer je naar de traditionele radio luistert, kies je natuurlijk het station dat de muziek draait waar jij van houdt. Nu is het natuurlijk nooit mogelijk voor een radiostation om alléén maar muziek te draaien waar jij blij van wordt - althans, niet als het gaat om de 'oude' manier van radio maken. Spotify biedt ook radiostations, maar dan zonder dj's en op een manier die zich steeds meer aanpast aan jouw smaak naarmate je er langer gebruik van maakt.

Radiozenders zijn een ideale manier om Spotify jouw smaak te leren.

Start Spotify, log in met je account en druk in het linkerdeelvenster op Radio. Er wordt direct een radiostation voor je geselecteerd dat je kunt afspelen. Onder het kopje Jouw radiostations kun je een ander radiostation selecteren en rechtsboven kun je een nieuw radiostation aanmaken door te klikken op Nieuwe radiozender en een artiest of liedje te zoeken. Het enige dat je nu nog hoeft te doen, is lekker luisteren naar muziek en per nummer aangeven of je het mooi vindt of niet. In het begin zal Spotify het vaker mis hebben dan goed, maar hoe vaker je aangeeft wat je mooi vindt, des te beter het systeem voor je zal werken.

Tip 2 - Afspeellijsten

Wil je zelf iets meer controle hebben over de muziek die je luistert, dan kun je natuurlijk gebruikmaken van de afspeellijsten. Daar is op zich natuurlijk niets innovatiefs aan, ieder muziekprogramma werkt met afspeellijsten, maar in Spotify kun je er meer mee dan je wellicht zou denken. Zo is het bijvoorbeeld kinderlijk eenvoudig om een afspeellijst van iemand anders te kopiëren.

Afspeellijsten zijn eenvoudig te kopiëren en je kunt ze indelen in mappen zodat het geen rommel wordt.

Om dit te doen, start je een nieuwe afspeellijst door in het linkerdeelvenster te klikken op Nieuwe afspeellijst. Vervolgens zoek je in Spotify naar de afspeellijst waarvan de inhoud je bevalt, selecteer je alle nummers (Shift ingedrukt houden) en sleep je ze naar de afspeellijst die je zojuist hebt aangemaakt. Het voordeel hiervan is dat je de afspeellijst daarna uiteraard zelf kunt aanpassen. Dit is veel sneller dan wanneer je hem zelf vanaf de grond af moet opbouwen! Ook handig: in Spotify kun je je afspeellijsten ordenen. Wanneer je met de rechtermuisknop klikt op een leeg gebied onder het kopje Afspeellijsten en daarna klikt op Map aanmaken, dan kun je je lijsten eenvoudig in mappen indelen zodat het niet zo'n onoverzichtelijk rommeltje wordt.

Tip 3 - Gezamenlijke afspeellijsten

Een andere leuke optie is de mogelijkheid om gezamenlijke afspeellijsten te maken. Dit betekent precies wat de naam al doet vermoeden. Je deelt een afspeellijst samen met één of meer anderen. Iedereen die je daartoe rechten hebt gegeven, kan de afspeellijst aanpassen. Dat betekent uiteraard dat je zelf minder controle hebt, maar het is natuurlijk ook ontzettend leuk om te zien wat er met je afspeellijst gebeurt als je hem laat beheren door mensen met dezelfde smaak als jij.

Het is een perfecte manier om nieuwe muziek te leren kennen. Om een gezamenlijke afspeellijst te maken, maak je eerst een afspeellijst zoals uitgelegd in de vorige stap. Vervolgens klik je met de rechtermuisknop op de afspeellijst en klik je op Gezamenlijke afspeellijst. Je zou nu verwachten dat je kunt kiezen wie je toegang wilt geven tot de afspeellijst, maar dat zul je handmatig moeten doen. Klik nogmaals met de rechtermuisknop op de afspeellijst en vervolgens op Link naar afspeellijst kopiëren. De link naar de lijst zit nu in je klembord, zodat je hem kunt delen met iedereen die je er toegang tot wilt geven.

Advertenties

Het feit dat Spotify je de mogelijkheid biedt om ook gratis naar muziek te luisteren, heeft natuurlijk alles te maken met de irritante reclames die tussendoor komen. Is een betaald account nemen de enige manier om daar vanaf te komen? Nee, er zijn programma's die de reclames onderdrukken, zoals Blockify, die je de mogelijkheid geeft om een mp3 te laten afspelen wanneer er een advertentie wordt geactiveerd. Je downloadt Blockify hier, echter wel op eigen risico. Hoewel er nog geen voorbeelden bekend zijn van mensen die om die reden geblokkeerd zijn, is het niet duidelijk of het onderdrukken van de advertenties strafbaar is of niet.

Je kunt de advertenties in de gratis versie van Spotify onderdrukken, maar het is moeilijk na te gaan of het strafbaar is.

Tip 4 - Je eigen muziek toevoegen

Hoewel het aanbod aan muziek op Spotify gigantisch is, zul je af en toe ook tegen artiesten aanlopen die volledig ontbreken op de muziekdienst (Taylor Swift is daar een goed voorbeeld van). Natuurlijk kun je dan uitwijken naar een ander programma om de muziek te beluisteren van de artiesten die je op Spotify mist, maar gelukkig is dat niet nodig. Het is namelijk sinds enige tijd ook mogelijk om je eigen muziekcollectie te beluisteren in Spotify. In het linkerdeelvenster zie je het kopje Jouw muziek, met helemaal onderaan Lokale bestanden. Wanneer je daarop klikt, zul je in eerste instantie niets zien, je moet Spotify namelijk vertellen waar die bestanden staan. Je doet dit door bovenin te klikken op Bewerken / Voorkeuren en vervolgens onder het kopje Lokale bestanden te klikken op Bron toevoegen. Overigens kun je hier ook aangeven dat de muziek die je gekocht hebt in iTunes moet worden getoond. Wanneer je nu in het linkerdeelvenster klikt op Lokale bestanden, vind je de muziek uit de mappen die jij als bron hebt toegevoegd.

Je hoeft je niet te houden aan het aanbod van Spotify, je kunt ook je eigen muziek toevoegen.

Tip 5 - Muziek zoeken

Dat je in Spotify het zoekveld kunt gebruiken om het liedje te vinden waarnaar je op zoek bent, is vast geen nieuws voor je. Maar wist je dat het zoekveld allerlei handige opties biedt zodat je efficiënter kunt zoeken? Zo kun je bijvoorbeeld heel gericht zoeken naar popmuziek in de periode tussen 2001 en 2006, om maar eens wat te noemen. De zoekfunctie die daarbij hoort is year:2001-2006 genre:pop. Dat is heerlijk zoeken, omdat je soms niet op zoek bent naar een specifiek liedje, maar een specifiek gevoel uit een bepaalde tijd. Ben je op zoek naar een bepaalde gebruiker, dan zoek je op user:gebruikersnaam. Zo wordt de zoekmachine van Spotify ineens een stuk krachtiger!

De zoekmachine is slimmer dan je denkt.

Tip 6 - Muziek ontdekken

Een van de leukste mogelijkheden van Spotify is natuurlijk de mogelijkheid om nieuwe muziek te ontdekken. Dat hebben we al even aangestipt in de stap over radiozenders, maar er zijn nog veel meer manieren om nieuwe muziek te vinden. Wanneer je in het linkerdeelvenster klikt op Bladeren, kun je muziek zoeken op basis van hitlijsten, maar ook aan de hand van genres en stemmingen. Het tabblad Nieuwe releases is natuurlijk goud, want dat is precies wat je vroeger deed toen je door de bak met nieuwe singles aan het bladeren was. Wanneer je vrienden hebt toegevoegd (waarover in stap 8 meer), kun je heel eenvoudig nieuwe muziek ontdekken door op hun profiel te klikken en te kijken wat zij voor muziek luisteren en wat er in hun playlists staat. Zo kom je soms op fantastische muziek die je zonder je vrienden nooit zou hebben ontdekt.

Er zijn veel verschillende manieren om nieuwe muziek te ontdekken.

2 Reactie(s) op: 12 tips voor Spotify - Zo haal je alles uit de streamingdienst

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 4 december 2015 22:31 Anoniem
  ik gebruik Spotify vaak om nieuwe muziek te ontdekken. Ook de radio functie komt daarbij heel goed van pas!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 januari 2019 21:22 serdar
  Voor dagelijks gebruik ik https://luisteren.nl voor de radio en podcasts. Sinds vandaag heb ik Spotify, eens kijken hoe het daar werkt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.